BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от април

Априлският Boyscout Book Club може да бъде описан съвсем кратко с думите самотни мъже, куци коне, детективи в мрачна Великобритания и научнофантастични вселени в бъдещето. Книжната десетка за изминалите трийсетина дни гъмжи от екранизирани романи за преодоляване на болката, отношенията между бащи и синове, велики антивоенни класики, ирландски екзистенциални изневери, шпионски и полицейски кримки, бащата на българската фантастика и други:

САМОТЕН МЪЖ на Christopher Isherwood (Лист, с превод от Иглика Василева и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Българската публика познава Christopher Isherwood най-вече покрай екранизациите на неговите романи Сбогом на Берлин (Кабаре на Bob Fosse) и Самотен мъж (режисьорският дебют на дизайнера Tom Ford от 2009 с Colin Firth в главната роля). Сюжетът на последния проследява един-единствен ден от самотния живот на George – университетски преподавател на средна възраст, потънал в отчаяние след внезапната смърт на житейския си партньор. Вгледан в себе си, той преподава на студенти, посещава позната в болницата и се среща с приятелка, изоставена от своя съпруг. 58 години след излизането си, Самотен мъж е все така поразително актуална и въздействаща проза за преодоляването на болката, аутсайдерството и приемането на различните.
Защо да я прочетете: За да прецените сами кое е по-добро – книгата или филмовата екранизация. Не е тайна, че романът на Isherwood включва мотиви от собствения му живот. 24-годишният писател опознава нощния живот в баровете и кабаретата на Ваймарски Берлин от началото на 30-те години, когато се запознава и започва връзка с младия германец Heinz Neddermeyer. Двамата бягат от нацисткия режим в Германия и търсят неуспешно къде могат да живеят в Европа, преди да се установят в Португалия. Уви, агенти на Гестапо арестуват Heinz за бягство от военна служба и той изчезва от света. Българското издание на Самотен мъж е ценно и заради великолепната корица на Милена Вълнарова.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ИЗОБРЕТЯВАНЕ НА САМОТАТА на Paul Auster (Колибри, с превод от Иглика Василева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Един ден има живот… и тогава изведнъж се случва смърт. Така започва книгата с най-личните прозрения на Paul Auster за отношенията между баща и син. Първата част на Изобретяване на самотата разкрива чувствата и спомените на американския новелист след смъртта на баща му – саможив, откъснат от семейството, резервиран и студен човек, който вижда своя син единствено през мъглата на собствената си самота, като всичко останало в живота му. Във втората част Auster обръща внимание на своята роля като баща чрез мозайка от образи, съвпадения и асоциации, за да сподели размисли върху раздялата със сина си, върху умиращия си дядо, но най-вече върху самотната природа на писателското творчество.
Защо да я прочетете: Заради проникновените послания на един от най-уважаваните и вълнуващи съвременни писатели, белязал неимоверно историята на постмодерната литература от последните трийсет години със смущаващо интелектуални, но и дълбоко човешки романи като прочутата Нюйоркска трилогия (публикувана след изобретяването на самотата), Музика на случайността, Книга на илюзиите, Тимбукту, Левиатан, а също и онзи монументален шедьовър 4 3 2 1.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ДЖОНИ ГРАБНА ПУШКАТА на Dalton Trumbo (Сиела, с превод от Светлана Каролева и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Светът все още не се е възстановил от травмите на Първата световна, когато носителят на Оскар Dalton Trumbo пише eдин от най-ярките антивоенни романи. Джони грабна пушката е безпощадна критика на безмилостните и жестоки времена, в които загиват милиони невинни. Първата световна война започва като летен фестивал – с издуващи се рокли и златни еполети. Многохилядни тълпи аплодират от тротоарите, докато накичени имперски височества, светлейшества, фелдмаршали и други подобни глупци дефилират из столиците на Европа начело на бляскавите си легиони. В тези времена на щедрост и великодушие едно момче оставя майка си и своите сестри, за да се отправи към фронта в защита на родината. Останал глух, сляп, ням, без ръце и крака, за Johnny светът е далечен и чужд. А войната тепърва ще съсипе още милиони съдби. Историята на Johnny – от невинност­та му в предвоенния живот, през военните ужаси и осакатяването, до нравственото възраждане и окончателното му жизнеутвърждаване -се превръща в историята на съзряването на ума.
Защо да я прочетете: Заради смазваща откровеност в създаването на наистина уродлив портрет на войната през погледа на обикновен човек, оказал се на границата между живота и смъртта. След близо четиресет години отсъствие от българския пазар и в разгара на войната в Украйна романът на Trumbo излиза отново в луксозно издание с твърди корици, за да напомни отново за последната романтична война и да потвърди своя статут на оцелелия дух на девет милиона трупа.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

СИНЯТА КИТАРА на John Banville (Лист, с превод от Иглика Василева и корица на София Попйорданова)

Историята: Вдъхновеният от шедьовър на Picasso роман на ирландския писател John Banville разказва за прочут и добре платен художник, имал нещастието да изпадне в творчески застой и да спре да рисува. За да се спаси от самия себе си, Oliver се връща в родното си провинциално градче заедно със своята съпруга. Там обаче семейството се сприятелява с друга двойка, следват сложни отношения и неизбежна изневяра. С жестокост към себе си и крайна самоирония Oliver се връща назад във времето, когато е започнал да краде малки ненужни предмети, към спомените за родителите си, любовниците си и смъртта на детето си.
Защо да я прочетете: Заради красивата картина на грозен мъж (по Guardian), създадена от един от най-добрите и вещи свидетели на съвременната литература. Banville е автор на осемнайсет романа и десетки разкази. Често го определят като като наследник на Proust чрез Набоков, а името му редовно се спряга за някой от следващите носители на Нобелова награда за литература.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

РАЗКАЗИ на Светослав Минков (Колибри, с предговор от Владимир Полеганов и корица на Кирил Златков)

Историята: Сборникът с разкази на Светослав Минков (1902–1966) представя всички периоди от развитието му като писател, еволюцията на неговите образи и идеи и неповторимия начин, по който се опитва да прочете света, белязан от технологични промени, научни пробиви и политически сътресения. Изданието включва диаболични разкази от по-ранните му сборници Синята хризантема, Часовник, Огнената птица, Игра на сенките и Къщата при последния фенер, всички разкази от представителните му сборници Автомати, Дамата с рентгеновите очи и Разкази в таралежова кожа, както и творби, издавани през 50-те и 60-те години.
Защо да я прочетете: За закъсняло запознанство с работата на един от най-важните писатели в следвоенния български модернизъм. Този изключително ерудиран белетрист и преводач е майстор на фантастичния разказ, на гротеската и на изтънчената сатира. Неслучайно го определят за баща на родната фантастика заради творби, които принадлежат на авангарда на българската градска проза покрай умението първи да долавят заплахата за модерния човек от прекомерното машинизиране и стандартизиране на съвременния свят.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

НАЙ-ТЪМНАТА ВЕЧЕР на Ann Cleeves (Лабиринт, с превод от Анелия Янева и корица на Иван Масларов)

Историята: В първата снежна вечер на зимата инспектор Vera Stanhope тръгва да се прибира. Макар пътят да е познат, тя подминава завоя и скоро вижда, че се е изгубила и не може да се ориентира. На шосето пред нея е спрял автомобил, вратата му е отворена, но шофьора го няма, вътре има само детско столче и привързано към него невръстно дете. Заедно с него Vera отива в най-близкото имение с величествена, макар и позанемарена къща, в която навремето е израсъл баща ѝ и в която сега има шумно празненство с музика, смях и коледна украса. А отвън на снега лежи мъртва жена. На Vera ѝ предстои да открие не само убиеца, но и дълбоко погребани семейни тайни, за които всички предпочитат да мълчат.
Защо да я прочетете: Едно от големите имена в английския криминален жанр излиза за пръв път на български с роман от прословутата си поредица за Vera Stanhope. Критиката описва Ann Cleeves като достоен наследник на великите си предшественици Agatha Christie, Arthur Conan Doyle и Gilbert Chesterton, а романите ѝ са преведени на двайсет езика, многократно награждавани бестселъри на The New York Times, екранизирани и обект на огромна популярност във Великобритания, Германия и Скандинавия.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

КУЦИ КОНЕ на Mick Herron (Сиела, с превод от Коста Сивов и корица на Живко Петров)

Историята: Лондон, Англия. Блатната къща e адрес, който не може да бъде открит в телефонния указател, нито пък присъства в никой официален документ. Това необичайно и мрачно място е последният пристан на изпаднали в немилост агенти от британското разузнаване, които се снишават, за да изкарат остатъка от провалената си кариера в рутинна и безсмислена работа. Всички куци коне обаче имат непреодолимо желание да се върнат обратно в играта. River Cartwright също е огорчен от неуспеха и от досадната задача да разписва телефонни разговори по цял ден. Когато млад мъж е отвлечен и похитителите му заплашват да го обезглавяват на живо в интернет, River вижда безценна възможност да изкупи вината си. Но дали жертвата е тази, за която се представя? И каква е връзката на похитителите с изпаднал в немилост журналист?
Защо да я прочетете: За да загреете за маратон с току-що излъчената хитова (да се чете добра) Apple TV+ екранизация на романа с Gary Oldman и Kristin Scott Thomas в главните роли. Първата книга от криминална поредица Блатната къща е изключително забавен, напрегнат и сатиричен шпионски трилър в духа на John le Carré – още един интересен и доволно циничен разбор на политиката, войните за власт и бюрократщината в британското разузнаване.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

БЕЗСМЪРТНАТА СМЪРТ на Liu Cixin (Колибри, с превод от Стефан Русинов и корица на Виктория Стайкова)

Историята: Tретата и последна част от поредицата Земното минало доразгръща историята на човечеството след избухването на трителната криза. Във все по-сложното състезание на политики и технологии съдбата на земната цивилизация отново попада в неочаквани ръце – този път в центъра на събитията е специалистка по космически двигатели и непоправима идеалистка, чиито решения определят успехите и паденията на човечеството в продължение на стотици, милиони години. Криза след криза и поврат след поврат, всяка сцена в романа повдига въпроси за най-лошото, което може да се случи, и цивилизационните ценности, необходими на човечеството, за да оцелее.
Защо да я прочетете: Заради убедително страховитата визия за бъдещето, базирана на някои от най-интересните астрофизични хипотези на нашето хилядолетие и подплатена с нова порция грандиозни и зловещи идеи за вселенското и човешкото състояние. А и за да завършите монументалната като обем, но и като внушения и идеи трилогия на Cixin.
Колко струва: 30 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СТУДЕН ГРАНИТ на Stuart MacBride (Benitorial, с превод от Петър Тушков и корица на Биляна Славкова)

Историята: Убийства, хаос и отвратително време в мрачен Абърдийн. Първата книга от поредицата за детектив Logan McRae разказва за първия му ужасяващ случай след едногодишно отсъствие от службата. Mалко момче е открито удушено и осакатено в канавка край реката. Близо до пристанището изплува труп на мъж с отсечени капачки, сигналите за други изчезнали деца зачестяват, а Logan трябва не просто да разнищи бруталните убийства, но и да изпревари жадната за поредното скандално заглавие преса.
Защо да я прочетете: Дебютният роман на Stuart McBride е преведен на повече от двайсет езика, печели десетки награди и очарова до такава степен бъдещите му издатели от Harper Collins, че те почти веднага развалят сделката за три книги, за да сключат договор за цели шест. Шотландецът го заслужава, защото пише добре, а и е голям симпатяга – чистил е тоалетни по кораби, основал е своя собствена компания за графичен дизайн, разработвал е дигитални приложения за петролни компании, поглъщал е огромни количества вино и е създал съвършената рецепта за гъбена супа. Или поне така твърди.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Benitorial и по-добрите книжарници.

КЪМ ЕЗЕРОТО на Yana Vagner (Лабиринт, с превод от Иван Тотоманов и корица на Иван Масларов)

Историята: Москва е връхлетяна от смъртоносен вирус. Всички напускат града въпреки уверенията, че нещата са под контрол, че мерките са временни и има достатъчно лекарства и храна. Болестта покосява наред и героите, които при други обстоятелства няма как да са заедно, поемат на север, към далечен остров насред езеро на границата с Финландия. Обединява ги единствено целта – да се спасят, като успеят да избягат.
Защо да я прочетете: Заради особеното чувство да четеш антиутопия за смъртоносен вирус в Москва точно сега. Постмодернистичният трилър на Yana Vagner, едно от най-популярните имена в съвременната руска художествена литература, е брутален и много мрачен разказ за това на какво е способен човек, когато оцеляването му е заложено на карта. Пророческата книга на писателката от 2011 е екранизирана от Netflix.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.