Парфюмът от Östlund-ския триъгълник си е съвсем истински

Независимо колко статуетки (ако въобще) спечели на тазгодишните Оскари, Идиотският триъгълник ще продължава да живее в съзнанието ни като продукт на тънката граница между артхаус, мейнстрийм и сатира, която забавлява и бедни, и богати, и пролетариат, и висша класа, поне според точната преценка на Савина Петкова.

Почти година след премиерата в Кан и половин от тази в България, наблюдателните редактори на GQ разкриват как красивият флакон на един, както се оказва, съвсем истински нишов аромат попада в една от най-абсурдните сцени от класовата сатира на Ruben Östlund. Ако все още не сте го гледали, Идиотският триъгълник разказва за група богаташи и красиви хора на борда на луксозна яхта, която претърпява корабокрушение (в пряк и преносен смисъл) и запраща своите колоритни пасажери в битка за оцелянване на самотен остров.

Конкретната завръзка с въпросния парфюм започва още в началото на филма, когато моделът Carl (Harris Dickinson) успява да се открои сред конкуренцията на поредния скучен кастинг заради рекламата на мъжки аромат на име Grande Ombre в разтвор от списание, съдържащ чудна бутилка със златна течност и свръхголяма и блестяща сфера за капачка. Два часа по-късно, младежът вече е корабокрушенец, който рови отломките на плажа и ненадейно намира именно флакона, направил го известен преди години.

Едно изумено Shut the fuck up и пръскане на китките по-късно добавят допълнителна трагикомичност на цялата ситуация, а репутацията на аромата като важен детайл във филма е подпечатана. Вместо да използва несъществуващ реквизит за двете сцени обаче, режисьорът Östlund решава да удари едно рамо на своя познат Olle Hemmendorff и използва съвсем реалния аромат Fantôme de Maules, произведен от базираната в Стокхолм нишова парфюмерийна къща Stora Skuggan.

Съдейки по брилянтното включване във филма, добрата стара шуробаджанащина си свършва перфектно работата и Fantôme de Maules, пардон, Grand Ombre изглежда съвсем на място, а не като клиширано продуктово позициониране (българските режисьори и продуценти да си водят записки). Сайтът на Stora Skuggan описва въпросния фантом като енигматичен и висок бродник с плащ и маска, който обикаля горите и нивите около малкото градче Мол във френскоговорящата част на Швейцария и демонстрира нездрав интерес към цветята.

Да, нищо общо със сюжета на филма. Самият бутиков аромат съчетава топли базови нотки (дъбов мъх, тонка и кедрово дърво), пикантно-зелена среда (кориандър, кардамон, горски цветя и абсолю от лавандула) и свеж връх (бергамот, лимон). Макар да се предлагат само във флакони от 30 мл, всеки от досегашните шест ароматата на шведската компания влиза подкожна с ужасно красивата си голяма сфера и се вписва идеално в тенденцията за интеренси скулптурни бутилки за колекционери, търсещи не само аромат, но и произведение на изкуството.

Парфюмът на Fantôme De Maules на Stora Skoggan струва 280 лева за 30 мл онлайн тук.