BOYSCOUT BOOK CLUB: 6 супер книги от февруари

Къс месец = по-малко нови книги за задължително четене. Февруарският Boyscout Book Club се обогатява с още еднa от важните биографични книги на френската нобелистка Annie Ernaux, навярно един от първите български романи за горяните, сборник с разкази на Тодора Радева, ново допълнение в литературния канон на Холокоста и други. Ето какво четем:

ИЗПИТАНИЕТО на Annie Ernaux (Лист, с превод от Валентина Бояджиева и корица на Дора Иванова)

Историята: Tя е на 23. Студентка, необвързана и бременна. Да абортира е престъпление, роди ли –  обществото ще я порицае, а семейството ще бъде белязано от срам. Героинята на тази история няма изход и решава сама да махне плода. Изречението Аз да не съм водопроводчик! e жигосано в нейната душа от момента, в който го чува от устата на млад хирург в нощта на 20 срещу 21 януари 1964. Спасяват живота ѝ в последния момент след усложнения от криминалния аборт. 40 години по-късно Annie Ernaux удря звучен шамар на Франция и света със спомените от своя личен дневник. Тя така и не преодолява травмата, но не спира да говори за нея, за да няма повече жертви на криминални аборти и за да воюва за правото на жените сами да решават дали и кога да имат деца. И до днес, когато си спомня или чуя отново всяко от неизлечимите в мен изречения, чиито смисъл тогава трябва да е бил непоносим или утешаващ, ме залива отвращение или нежност. А това, че начинът, по който преживях опита с аборта, вече е само отминал спомен, не ми се струва приемлива причина да го оставим на забравата.
Защо да я прочетете: Заради болезнено актуалната и до днес тема за абортите. Изпитанието е плод на лична травма, която сродява последната нобелова лауреатка за литература Annie Ernaux (Годините) с хиляди жени по света и вдъхновява френската режисьорка Audrey Diwan за едноименната екранизация L’événement, спечелила награда Златен лъв от филмовия фестивал във Венеция през 2021.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЕДНО ВЪЗМОЖНО НАЧАЛО на Тодора Радева (ICU, с корица на Албена Лимони)

Историята: Своеобразното продължение на сборника с разкази Седем начина да увиеш сари около тялото (2005) заплита 18 истории за болките, травмите, лутанията и самотата на всеки от нас тук и сега. Някои от героите преминават от разказ в разказ и създават мрежа от сюжети, в които да проследим състоянията им в нови ситуации. Поставени в нов контекст, дори познатите вече разкази зазвучават с още по-дълбока психологическа достоверност, придобиват нови пластове смисъл и подчертават онази пряма и сурова връзка с неврозите на днешното. Героите се лутат из себе си и изкарват на показ белези и рани, които обикновено самосъхранително замитаме някъде в ъгъла.
Защо да я прочетете: След 18 години мълчание, културният мениджър и писател Тодора Радева предлага нова доза от своята, по думите на Мирела Иванова, прецизна, изящна, нюансирана, сложна в значенията си и едновременно внушаваща лекота проза.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ШВЕГЕ на Тодор Господинов (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Годината е 1950-а. Един млад мъж търси убийците на брат си, но неговият хем добър, хем лош късмет го изправя срещу цялата мощ на тоталитарната държава. Следва шеметно препускане, в което героят ще премине през най-големите ужаси, за да достигне до така търсената, уж невъзможна, надежда. В духа на емbлематичните Власт и съпротива на Илия Троянов и Когато капят кестените на Стефан Коспартов, Швеге е роман за първите години на тоталитаризма – история за държавна сигурност, концлагери, горяни, атентати, шпиони и двойни агенти. И навярно един от първите български романи за горяните. Книгата на журналиста Тодор Господинов разказва за съпротивата срещу злото, за силата на човешкия дух, за невъзможната любов и за изборите на ръба.
Защо да я прочетете: Веселина Седларска я определя като чудна плетеница от художествени герои и действителни исторически събития. Захари Карабашлиев смята, че е важна най-малко защото сме длъжници не само на стотиците хиляди загубили свобода, живот, здраве и имущество, но и на първото в Европа организирано движение на горяните срещу червения тоталитаризъм, решен да смаже човека и неговата свобода. Днешните му наследниции с други средства опитват да убият или подменят паметта за съпротивата му. Затова Швеге е роман и за паметта.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

СВЕТОВЪРТЕЖ. ЧУВСТВА. на W. G. Sebald (Колибри, с превод от Стоян Гяуров и корица на Стефан Касъров)

Историята: В четири самостоятелни мистериозни истории, свързани изкусно помежду си с повтарящи се мотиви, исторически и литературни препратки и автобиографични спомени, W. G. Sebald (1944–2001) преплита фигури и времена, създавайки атмосфера, белязана от безпокойство и тревожно предчувствие за бъдещето. Френският войник Marie-Henri Beyle, световноизвестен като Stendhal, и особено пражкият чиновник Franz Kafka, един от титаните на модерността, духът на чието литературно творение (ловецът Gracchus) витае из цялата книга, са герои на това повествование: герои на меланхолията, на непостигнатата любов и на самата литература.
Защо да я прочетете: По думите на преводача Стоян Гяуров още в първата работа на германския поет, есеист и писател вече са оформени стилът и писателската му техника: сонатната структура от четири части, безметежното пътуване във времето и личната и обща история, повтарящите се мотиви и онези мъгляви снимки, в които искаме, но не можем да проникне. Първият роман на W. G. Sebald (Емигрантите от 1992, Пръстените на Сатурн от 1995 и Аустерлиц от 2001) е издаден през 1990.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ВСЕКИ В МОЕТО СЕМЕЙСТВО Е УБИЛ НЯКОГО на Benjamin Stevenson (Сиела, с превод от Анета Макариева-Лесева и корица на Живко Петров)

Историята: Ърни е черната овца на семейство Кънингам. Това само по себе си е впечатляващо постижение, имайки предвид, че всеки, ама наистина всеки в семейството му е убил някого. Някои от по-напористите му роднини дори са убивали повече от веднъж. Други са се ограничили само с по една жертва. Но не, семейство Кънингам всъщност не са нито безскрупулни чудовища, нито членове на някой откачен култ. Сред тях има и добри, и лоши, а някои са просто искрено злополучни персонажи. Това обаче не значи, че ако всички се съберат на едно място, резултатът ще е благоприятен. Ето защо човекът, решил семейното събиране на рода Кънингам да бъде в отдалечен ски курорт, е направо за убиване. 
Защо да я прочетете: Има книги, които привличат с корица, други със завладяващото резюме, а трети – с убийствено заглавие, което разпалва любопитството. Всеки в моето семейство е убил някого се класира успешно не само в горните три категории, но и в Десетте заповеди на детективската литература на Ronald Knox от 1929, без да се страхува да ги пренарежда по забавен начин. Интелигентният трилър на австралийския писател и стендъп комедиант Benjamin Stevenson e заплетена мистерия и увлекателна разходка из клоните на едно наистина необикновено родословно дърво – следващото четиво на всеки фен на Agatha Christie, Anthony Horowitz и Richard Osman.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ВЪТРЕШНОТО ГЕТО на Santiago Amigorena (Колибри, с превод от Красимир Петров и корица на Чавдар Гюзелев)

Историята: Буенос Айрес от 1940-а. Група приятели, еврейски бежанци от Европа, се срещат редовно в кафене и се питат какво става на Стария континент. Един от тях е вече женен и баща на три деца, но мислите му са преди всичко при майка му, останала в Полша. Той невинаги отговаря на писмата ѝ, в едно от които тя съобщава: Може би си чул за високата стена, издигната от германците. За щастие улица Сиена остана отвътре, истински късмет, защото в противен случай щеше да се наложи да напуснем апартамента и да се местим. Така се появява Варшавското гето. А жената, която пише тези редове, ще бъде депортирана в лагера Треблинка. Тази жена е прабабата на автора.
Защо да я прочетете: Преплитайки измислица, биографични мотиви и лични спомени, Santiago Amigorena (Лаконично детство, Безгласна младост, Мълчаливо юношество, Тиха зрелост, Първата Любов, Първото поражение) създава въздействащ роман за загубата, за една непоклатима любов и за вътрешното гето на изгнанието. Книгата на живеещия във Франция аржентински писател, сценарист и филмов режисьор е авръщане към корените на семейната история, която го обсебва вече повече от четвърт век. Започнах да пиша, за да се преборя с мълчанието, което ме задушава, откакто съм роден. Тази книга е историята на това мълчание. Все пак нито времето, нито разстоянието е в състояние да премахне болката и да заличи чувството за вина.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.