BOYSCOUT BOOK CLUB: 12 супер книги от април

Априлският #BBC започва точно в началото на най-дългия уикенд напоследък (ако въобще е редно да се говори за дълги уикенди по време на пандемия). Този месец четем упорито противоречивата автобиография на Woody Allen, един великолепен лекарски цикъл на Михаил Булгаков, панелния пънк на Тео Чепилов, меланхоличен дневник на Patti Smith, Hannah Arendt за баналността на злото, Sinclair McKay за огнения ад над Дрезден, смразяващ шедьовър за американската поправителна система от Colson Whitehead и още потентни истории в най-добрите нови книги от април:

МОМЧЕТАТА ОТ НИКЕЛ на Colson Whitehead (Лист)

Историята: Фабрики за болка. Така Colson Whitehead нарича поправителните училища в САЩ. Едно от тях е в центъра на роман, в който се оглежда цялата система. В основата на сюжета залягат художествено преработени действителни събития, разиграли се в 111-годишната история на училище за момчета в Мариана (Флорида), основано през 1901 и затворено преди десетилетие след разкрития за побои, унижения, изнасилвания и убийства. Главен герой на романа е чернокож младеж от Талахаси, който заляга над уроците с мечтата да влезе в колеж и един ден да води битка за равноправие като кумира си MLK. Вместо това обаче се налага да води битка за живота си, след като несправедлива присъда го праща в интерната Никел. Зад привидно благоприличната фасада на дома се крият жестокост и смразяващи издевателства.
Защо да я прочетете: Obama го определя като необходимо четиво. Цялата литературна критика се надпреварва да го хвали, а романът печели награда Pulitzer (втора такава за Whitehead) на гърба на своя безспорно внушителен разказ за човешката упоритост, достойнство и изкупление. Апропо, Amazon сериалът по другия роман на Whitehead, издаван у нас (Подземната железница), излиза за 14 май.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

САМО ДА ВМЕТНА на Woody Allen (Кръг)

Историята: Очаквано, миналогодишната автобиография на Woody Allen бе заклеймена още преди излизането си в Америка и посрещната с безпощадни ревюта от критиката (банална и неуместна според NYT и изобличителна според Guardian). Макар Hachette да се отказа да я публикува, Skyhorse решава да я приюти и за кратко време продава правата за преводи на френски, немски, испански, нидерландски, а полемиките за личността на американския режисьор продължават. Само да вметна е три книги в една – вълнуваща хроника на творчеството на Allen до скандалите, появили се за пръв път преди 30 години, яростно отричане на обвиненията в сексуален тормоз и обзор какво прави след това. Книгата започва със 70-годишния изпълнен с ненавист и провали живот на Allen-овите родители, преди да премине към проблемното детство на режисьора в Бруклин, интимни подробности от личния му живот, детайли зад кулисите на неговите класически филми и грандиозния и периодично претоплян скандал с Mia Farrow и дъщеря му Dylan.
Защо да я прочетете: Хора, вие държите автобиографията на мизантроп и любител на гангстерите, илитерат и некултивиран темерут, който седи пред трикрилно огледало и упражнява номера с карти, тъй че да може да извади асо пика от всяко положение с идеята да измами някого при първа възможност. Автобиографията на Allen е забавен, откровен и задълбочен портрет на един от най-важните режисьори в съвременното кино, която дава възможност не само да чуете и прочетете неговата изповед, но и да прецените сами от коя страна на барикадата да застанете. Аз съм на осемдесет и четири; животът ми е почти наполовина приключил. На моите години играя с пари на казиното. Като не вярвам в някакво отвъдно, наистина не виждам каквото и да било практическо значение дали хората ще ме запомнят като филмов режисьор, или като педофил, или пък въобще няма да ме запомнят. Единственото ми желание е прахът ми да бъде разпръснат близо до някоя аптека.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

АЙХМАН В ЙЕРУСАЛИМ на Hannah Arendt (Сиела)

Историята: През 1961 списание The New Yorker възлага на немско-американския политолог и философ от еврейски произход Hannah Arendt да проследи и подготви серия репортажи за процеса срещу Adolf Eichmann в Йеру­салим. Отпечатаната в цялост през 1963 безмилостна хроника на злото проследява отвличането на нацисткия функционер от Мосад и изправянето му пред съда в Израел, всички юридически и политически етапи от процеса и събитията след изпълнената смъртна присъда, но се превръща в една от най-важните и влиятелни книги на ХХ век заради нещо много по-фундаментално – екзистенциалните въпроси за баналността на злото и колко лесно е да се превърнеш в съучастник в непростимо престъпление.
Защо да я прочетете: Айхман в Йерусалим не е просто смразяващ портрет на Холокоста, въпреки че го описва по-детайлно от десетки други издания. Не е и изследване на антисемитизма, нито само онтология на злото, нито пък биография на един от основните нацисти. Преди всичко това е книга за правосъдието в съвременния свят, изправено пред безпрецедентно явление и напомняне, че отговорността за подобно зло е на всеки един от нас.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЗАПИСКИ НА МЛАДИЯ ЛЕКАР на Михаил Булгаков (Нике)

Историята: Преди световния литературен шедьовър Майстора и Маргарита, Булгаков пише множество разкази и фейлетони. Сред тях се откроява цикълът Записки на младия лекар, писан между 1925 и 1926 година и вдъхновен от истински случаи в практиката на писателя като лекар. Разказите пренасят в отдалечена руска провинция и Муриевската болница, където веднага след завършване на университета постъпва млад и неопитен лекар. Без практика и с голяма доза униние, героят приема назнчението и скоро започва да се сблъсква с изключителни и тежки случаи, които изискват да се пребори със собствената си несигурност и да поведе битка за живота и здравето на своите пациенти.
Защо да я прочетете: Записки на младия лекар получава нов живот през 2012, когато е екранизиран за малкия екран със сериала A Young doctor’s Notebook. Настоящото издание на едноимения цикъл е допълнено от повестта Морфин. Да, познахте, и тя също е вдъхновена от личния опит на Булгаков и борбата му със зависимостта към опиати.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

ГОДИНА НА МАЙМУНАТА на Patti Smith (Лист)

Историята: Романизираният дневник на кръстницата на пънка съдържа седемнайсет истории за хора, места и случки, белязали нейната душа. Година на Маймуната е албум за годината на загубите и хроника на срещи и истории с Marcus Aurelius, Antonin Artaud, Belinda Carlisle, Martin Sheen, Sam Shepard (чийто роман Онзи в мен е редактирам от самата Smith), Roberto Bolaño и други фигури, пътуващи към миналото, което се изплъзва.
Защо да я прочетете: Защото Patti Smith е не просто жива легенда и монументален артист, а световно съкровище от неизмерим мащаб.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

АРХИВ НА ИЗГУБЕНИТЕ ДЕЦА на Valeria Luiselli (Колибри)

Историята: Нюйоркско семейство с две деца си стяга багажа и поема на пътешествие. Пътуват с часове през пустини и планини на югозапад към Апачерия, онази част от САЩ, която някога е принадлежала на Мексико. Междувременно хиляди деца са поели от Централна Америка и Мексико на север към границата със САЩ. Не всички ще успеят да стигнат. Двете пътувания се преплитат в разтърсваща, трогателна и много задъхана история за това какво е да си човек в един нечовешки свят.
Защо да я прочетете: Книгата на живеещата в САЩ мексиканска писателка има номинация за награда Booker, а прочувственият тон на многократно номинираната, награждаване и преведена на повече от 20 езика Luiselli се дължи на болката и любовта към родната страна и активната позиция в защита на децата в имигрантски центрове.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ДО ПОСЛЕДЕН ЗЪБ на Тео Чепилов (Сиела)

Историята: Чудовищата са живи и невинаги живеят под леглото. Особено по време на пандемия. Началото идва като неочаквана дървена ваканция: домашен офис с малко задължения, безкраен поток от мемета, конспиративни теории как вирусът не същест­вува, но скоро след това вече е поразил всички държави по света. Накрая се появяват и те – същества, олицетворение на ужаса. Малцина са оцелелите. Смъртта дебне иззад всеки ъгъл. Няма място за шеги, но въпреки това, типично по български, всички се смеят. Могат ли една напориста офис мацка, изобретателен дилър, инфлуенсърка без късмет и полицай без скрупули да намерят общ език, за да се измъкнат от руините на София?
Защо да я прочетете: Стартирал като онлайн сериал и представен за пръв път в Boyscout, дебютният роман на сценариста и ужасно забавен разказвач Тео Чепилов (Ситуация след ситуация) очарова с безпощадното си отношение към жанровите клишета и социални предразсъдъци, смелото смесване на екшън, фантастика, трилър и хумор и илюстрациите на художника Стефан Стоев. Издателите му го наричат постапокалиптичен панелен пънк за ценители. И с право – Тео е скъп човек.
Колко струва: 12 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЛЕС ТЪМЕН на Nicole Krauss (Колибри)

Историята: Адвокат, превърнал се във филантроп, няма търпение да се раздели с притежанията си (за да си разчисти място за размисъл). Писателка, озовала се в задънена улица има нужда от промяна (ами ако, вместо да съществува в едно универсално космическо пространство, всеки от нас е роден сам в своя блестяща празнота, която накълцва на парчета, сглобявайки стълбища и градини, и гари по свой уникален модел, докато оформи своето пространство в един собствен свят?). Двамата напускат Ню Йорк по посока Тел Авив с мисълта за върховно преобразяване, опирайки се на Kafka, Freud и юдейската философия.
Защо да я прочетете: Четвъртият роман на американската писателка Nicole Krauss (История на любовта) е определен от Guardian за блестящо постижение и завладяваща рефлексия върху природата на литературата.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЧАСТ ПОСЛЕДНА на Robert Seethaler (Лист)

Историята: Gustav Mahler пресича за последен път Атлантика от Америка към Европа на борда на голям пътнически кораб. Увит в одеяла, неизлечимо болният композитор се взира в океана и в отминалото време. Спомня си за битките срещу закостенялостта, невежите критици и музиканти и дори срещу антисемитизма, на който е бил подложен. Част последна събира болката и благодарността към живота, меланхолията на спомените, опиянението от музиката и летящите риби в открито море.
Защо да я прочетете: Век и малко след смъртта на великия диригент и композитор, един актьор (Младост), сценарист и писател (Полето, Продавачът на вестници и цигари и Цял един живот) слага финален акорд на житейската му симфония. Освен в родната Австрия миналата година и у нас току-що, досега книгата на Seethaler е излязла само в Нидерландия и Турция.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ДРЕЗДЕН: 1945 на Sinclair McKay (Изток-Запад)

Историята: Минути след 10 вечерта на 13 февруари 1945 кралските военновъздушни сили започват една от най-разрушителните атаки на Втората световна: бомбардировката на Дрезден. Експлозиите превръщат в руини сърцето на града и го подготвят за ада на запалителните бомби. Пътищата стават капани от разтопен асфалт и валящи отломъци, бомбоубежищата се превръщат в пещи, а Дрезден е обхванат от огнен ураган, причинил смъртта на над 25 хиляди души. Рано сутринта на следващия ден американските бомбардировачи довършват започнатото. Дрезден: 1945 е историческо изследване, което показва живота на града преди атаката, проследява отблизо бомбардировката минута по минута и запознава с дългия период на възстановяване след нея.
Защо да я прочетете: Sinclair McKay (Тайният живот на Блечли Парк, Тайните слушатели) позволява да видим трагедията през очите на обикновените хора: чирак в пивоварна, десетгодишна ученичка, момчета от Хитлеровата младеж, хористи от Кройцкирхе, художници, продавачи, музиканти. Целенасоченото унищожение на една от културните столици на Европа се случва в края на войната, а задълбочено и затрогващо проучване на автора остава в историята със сложната, но и много човешка картина на тези драматични февруарски събития. Дрезден: 1945 e привлекателна и топла елегия, която задава въпроси за морала във войната, инстинкта за оцеляване и последсвията от масовите разрушения и манипулирането на спомените.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

ПОСТКОРОНА на Scott Galloway (Изток-Запад)

Историята: Ковид-19 превърна спалните в офиси и увеличи разделението между богати и бедни, леви и десни, носещи и мразещи маски. Докато някои компании просперират (технологични, онлайн търговия и доставки), други (обслужващият сектор) водят борба за оцеляване. Пандемията разкри колко дълбока е пропастта между хора и държави и изправи бизнеса пред невиждани предизвикателства. Scott Galloway e сериен предприемач и професор в училище по бизнес, така че почти винаги наблюдава нещата през призмата на деловата активност. Това е и същината на настоящата книга: как пандемията ще промени бизнес средата, какви възможностти ще открие и как ще ускори вече протичащи тенденции. С чувство за хумор и задълбочено познаване на пазарните механизми, Galloway разкрива здравите основи, на които трябва да бъде поставен бизнеса, за да успее.
Защо да я прочетете: Феновете на подкастите The Prof G Show и Pivot и блога No Mercy/No Mallice знаят защо. Хубавото е, че Galloway не разглежда бизнеса като вакуум, а го свързва с по-големите тема за обществото – трансформацията на висшето образование, големите тенденции в културата и политиката, подкопаването на капиталистическата система и други важни теми. Макар голяма част от казусите да са разгледани през призмата на голямата технологична четворка (Apple, Amazon, Facebook и Google), доста от нещата намират отражение и извън Щатите.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

МЪЖЕТЕ ОТ ФАРА на Emma Stonex (Лабиринт)

Историята: Корнуол, 1972. Трима мъже изчезват загадъчно от фар на километри от брега. Входната врата е заключена отвътре. Часовниците са спрели. На масата е сервирана храна, която е останала недокосната. В дневника е записано, че се задава силна буря, макар че точно тогава времето през цялата седмица е било хубаво. Какво се е случило с тримата? Двайсет години по-късно жените на тримата изчезнали се опитват да превъзмогнат загубата и да продължат нататък. Но вместо да ги обедини, трагедията ги отчуждава. И истината може да излезе наяве само ако се изправят пред страховете си.
Защо да я прочетете: Вдъхновеният от действителен случай дебютен роман на Emma Stonex излиза у нас почти мигновено с премиерата на Острова. Мъжете от фара е жестока убийствена мистерия, хорър, призрачниа история и психологически роман в едно, който увлича и ни държи в напрежение със силна история за любов и болка, за страховете, които заличават границата между истина и въображение и за силата, с която можем да съхраним светлината, докато всичко наоколо тъне в мрак.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.