BOYSCOUT BOOK CLUB: 11 супер книги от април

Никога не сме спирали да четем, но напоследък усещаме как препоръчваме много повече от обикновено. И понеже само един наръчник за единаци и спорадични включвания с отделни заглавия не стигат, започваме да събираме най-добрите нови книги от изминалия месец на едно място, за да поръчвате и препоръчвате бързо и удобно. Голямата читанка, един вид.

ВРЕМЕУБЕЖИЩЕ на Георги Господинов (Жанет 45)

Историята: Как реагираме на усещането, че светът рязко се е сменил и нищо не е като преди? Гаустин взема нещата в свои ръце. Неговата клиника за минало се превръща в убежище за губещите памет. Докъде може да се разрасне тази мечта или обсесия? Колко минало може да понесе човек? В началото залогът е една клиника, а в краят – цял континент. Как се живее във възстановка, какво става, ако се вдигне априлско въстание в Борисовата градина или осъмнем, марширувайки пред мавзолея? Място на действието: Цюрих, София, Виена, Сараево, Бруклин и други места и времена.
Защо да я прочетете: Заради първите похвали на критиката с думи като безкомпромисен и голям европейски роман. Авторът на Физика на тъгата се завръща с повествование, оплитащо сатира, носталгия, ирония и история по пътя на това да обясни как се живее във време с остър дефицит на бъдеще. Дори да не ви хареса, разполагате с произведение на изкуството – рисунката на корицата е на световноизвестния български артисти и художник Недко Солаков.
Колко струва: 19 лева онлайн от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

ПРОЛЕТ на Ali Smith (Лист)

Историята: Поизбледнялата режисьорска легенда Richard Lease стои на перона на забутана гара в Шотландия и пътува из спомените си. Води диалози с въображаемата си дъщеря, получава отговори от мъртвата си приятелка. Поръчали са му да заснеме филм за красивата, но изцяло фалшива любовна история на поета Rainer Maria Rilke и писателката Katherine Mansfield. Наместването на парчетата от предходните Есен и Зима продължава с повествование от няколко майсторски преплетени сюжетни линии и неочаквани обрати, които обикалят коридорите на увлекателен лабиринт от политика, изкуство и фантазия.
Защо да я прочетете: Откакто публикува наградения сборник с разкази  Свободната любов и други истории през 2005, името на Ali Smith е постоянното челно присъствие в престижните конкурси за съвременна литература. Третата част от поредицата Сезони на шотландския нобелов лауреат в режим очакване излиза у нас броени дни след номинацията си за най-добра политическа проза в дългия списък на наградите Orwell.
Колко струва: 18 лева онлайн от Лист и по-добрите книжарници.

ОТРОВИТЕЛЯТ на Stephen Kinzer (Изток-Запад)

Историята: Покойният американски химик Sidney Gottlieb е човекът, управлявал строго секретните медицински експерименти на ЦРУ за контрол на съзнанието. Прословутата програма МК-УЛТРА разчита на върховния факир на отровите за разузнавателни цели в продължение на две десетилетия, през които въпросният господин редува приготвянето на таблетки, прахове и отвари за безследно убиване и осакатяване на държавни врагове с вербуване на проститутка и примамването на клиенти в бордеи, за да ги тъпче с психоактивни вещества. Експериментите му водят не само до необратими последици в десетки хора, но и до разпространението на LSD в Съединените щати, за да се превърне в един от неволните бащи на 60-тарската контракултурата.
Защо да я прочетете: Kinzer не е случаен човек или обикновен търсач на сензации. Авторът на Цялото шахско войнство е чуждестранен кореспондент и бивш ръководител на бюрата на The New York Times в Никарагуа, Германия и Турция. Последната му книга черпи информация от най-новите документални изследвания и собствените му интервюта, за да разкаже за невероятната кариера на един наглед обикновен човек, стоящ на кръстопът между екстремната наука и тайните операции.
Колко струва: 20 лева онлайн от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

НОЩ В КАРАКАС на Karina Sainz Borgo (Жанет 45)

Историята: Adelaida Falcon погребва майка си и остава сама в страна, която отдавна е изгубена – хиперинфлацията, насилието, социалната несигурност и беззаконие са  ежедневие, а граничните кпп-та са задръстени от венецуелци, опитващо се да напуснат страната. Когато апартаментът на Adelaida е окупиран, тя намира жената в съседния апартамент мъртва и открива неочаквана възможност да избегне катастрофата.
Защо да я прочетете: Защото е много напрегнат, наситен и болезнено актуален роман за отчаяния опит на жена да оцелее в разпадащо се общество. Пророческа история, която ни напомня за крехкостта на света и силната човешката воля за оцеляване. Дебютният роман на 38-годишната венецуелска журналистка излиза едва миналата година, но вече е преведен на 26 езика.
Колко струва: 16 лева онлайн от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

ПОЛУНОЩ В ЧЕРНОБИЛ на Adam Higginbotham (Изток-Запад)

Историята: Колумнистът на New Yorker, New York Times Magazine, Wired и GQ смразява със своята лична чернобилска молитва и задълбоченото изследване как пропагандата, информационното затъмнение и митовете прикриват истината за една от най-големите катастрофи на XX век, засегнала над 480 милиона души – страховит пример какво се случва, когато безсъвестни бюрократи вземат решения за съдбата на целия свят. Стотици часове интервюта, писма, непубликувани мемоари и документи от наскоро разсекретени архиви са синтезирани в плашещо, но и доста увлекателно документално четиво за събитията през очите на преките участници. Защо да я прочетете: За опресняване на паметта покрай 34-тата годишнина от ужасяващата ядрена авария и допълнителен стимул за повторно гледане на ТВ шедьовъра Чернобил.
Колко струва: 24 лева онлайн от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

КНИГАТА НА БЕК на John Updike (Кръг)

Историята: Някои го определят като роман, за други е сборник с разкази, а трети го приемат за художествен пътепис. Голяма част от Книгата на Бек описва обиколката на Updike в Източния блок през 60-те години на XX век и срещите му като посланик на изкуството в Русия, България и Румъния. В резултат на тази обиколка се ражда и отличения с награда O’Henry къс разказ, който описва знаменитата му среща с Блага Димитрова и е публикуван за пръв път в New Yorker  през 1965.
Защо да я прочетете: Заради българската следа и богата картина на културния живот на Изтока и Запада, в която разпознаваме познати и абсурдно далечни образи под перото на един от най-значимите писатели, поети и критици в американската литература на ХХ век.
Колко струва: 10 лева онлайн от Кръг и по-добрите книжарници.

ЗАЩО СПИМ? на Matthew Walker (Изток-Запад)

Историята: Какво е сънят? Загуба на време или необходимо зло? Средство за презареждане или пълна мистерия? Matthew Walker го определя като суперсила, която усилва когнитивните умения за учене, помнене и вземане на логични решения, рекалибрира емоциите, възстановява имунната система, настройва фино метаболизма и регулира апетита. Освен това сънуването смекчава болезнените спомени и създава пространство на виртуална реалност, в което мозъкът смесва стари и нови знания, пробуждайки креативността ни. Цялата синтезирана наука в книгата върви с отговори на важни въпроси за съня като това как му се отразяват кофеинът, алкохолът и сънотворните, защо моделът ни на спане се променя с годините и как да го впрегнем, за да подобрим ученето, настроението и енергийните нива.
Защо да я прочетете: Заради горещата препоръка на Bill Gates, който разбира от литература и много други неща и определя Защо спим? Като значима, запленяваща и много поучителна книга. Плодът на 20-годишната изследователска работа на английския учен и професор по неврология и психология се превръща в международен бестселър, преведен на повече от 40 езика и способен да промени отношението ви към съня и сънуването.
Колко струва: 20 лева онлайн от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

ТИГЪР на Polly Clark (Кръг)

Историята: Frieda Bloom е пристрастена към болкоуспокоителните природолюбителка, която злоупотребява с морфин и няма как да не загуби работата си. Thomas е руски природозащитник и безволев любител на животни, запокитен от властния си баща в пустошта на Сибир. Edith пък е наследница на стар шамански род, която е сляла съществуването си с могъщата гора, за да избяга с детето си от тегобите на обществото.
Защо да я прочетете: Сюжетните линии на този многопластов амурски Тигър пресичат пресичат съдбите на няколко души с тази на тигъра в магично разказаната о вълнуваща история за едно от най-величествените (и доста актуални напоследък) животни. Резултатът е детайлен, достоверен, но и поетичен разказ за трагичната съдба на това застрашено от изчезване красиво същество.
Колко струва: 11 лева онлайн от Кръг и по-добрите книжарници.

МЪЖЪТ, КОЙТО ВЗЕ ЖЕНА СИ ЗА ШАПКА на Oliver Sacks (Изток-Запад)

Историята: Покойният английски невролог подбира някои от най-необичайните случаи от своята практика: хора, загубили спомените си, а оттам и своето минало, или такива, които не разпознават лица и предмети; хора със забавено развитие, но с изключителни художествени или математически дарби; пациенти с фантомни крайници или с неконтролируеми тикове – все хора със странни неврологични разстройства като прозопагнозия, синдром на Корсаков, синдром на Турет и така нататък. Това, което ги превръща в страхотна литература, е дълбоко състрадание, разбиране и любов, с които авторът разказва за личните преживявания на тези странници из необикновени и неописуеми територии.
Защо да я прочетете: Заради смирението и човещината, които струят от всяка страница. Заради изключителния поетичен талант, които придава общочовешка валидност на тези истории и ги превръща в метафори за мястото на човека в съвременния свят, без да забрави да повдигне и фундаментални въпроси за човешкия ум и идентичност.
Колко струва: 16 лева онлайн от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

НЕЩО МАЛКО ПО-СТАРО, НО БОЛЕЗНЕНО АКТУАЛНО: Оглеждайте се за нов тираж или изпаднали копия от ЧУМАТА (19 лева, Фама) на Albert Camus – вероятно най-актуалната и продавана книга по време на пандемията от коронавирус. Междувременно си преговорете набързо страхотната история за класови различия, власт, депресия, младежка любов и секс НОРМАЛНИ ХОРА (11 лева, Еднорог) на Sally Rooney, преди да залегнете над едноименния ТВ сериал на Hulu – триумфални ревюта от критиката, демонични хвалби за играта на главните актьори Daisy Edgar-Jones и Paul Mescal (в дебютна изява на екран), майсторската режисура на Hettie Macdonald и Lenny Abrahamson и феноменалните, откровени, чувствени и никога порнографски секс сцени, които извисяват сериала над обичайното ниво и се превръщат в обект на десетки коментари и сериозни статии.

Та така. Не забравяйте да купувате български автори и се абонирайте за бюлетина на Booklover – замислената като кураторски проект чисто нова електронна книжарница, която селектира субективно и независимо жестоки предложения за книги на седмицата/месеца и ги рецензира с видео помощта на сериозни хора като Манол Пейков, Яна Пункина, Петя Кокудева, Нева Мичева и Зорница Христова. Приятно четене!