ПТН ПНХ! Украинските пощи пускат нова марка с Banksy

© Вanksy/Укрпоштa

Когато напада Украйна преди година, Руската федерация едва ли подозира унижението, на което ще бъде подложена дори от местните пощенски служби. Държавната Укрпошта се мобилизира бързо не само да изпълнява основните си услуги, но и да участва в информационната война и стимулирането на патриотизма с най-хитрото си оръжие – пощенските марки като ефективна хроника на войната и настроенията на нацията.

Не че народът на Украйна има нужда от допълнително стимулиране, тъй като вече е развил горчиво чувство за хумор като начин за справяне на политическите турбуленции и ужасите на войната, та затова нека влязат миймовете и добрите шеги. Повечето от вас вероятно помнят легендарната случка от миналия февруари, когато руски военен кораб се приближава до Змийския остров с ултиматум намиращите се там граничари да се предадат без бой, на което последните отговарят с категоричното пожеланието моряците да идат да се ш*бат някъде.

© Вanksy/Укрпоштa

Пощенската марка, посветена на тази колоритна случка, се продава в огромен тираж и намира още по-смешно продължение след потъването на руския крайцер Москва. За да отбележат първата годишнина от пълномащабната руска инвазия, сега украинските пощи пускат чисто нова марка с един от местните стенописи на Banksy и красноречивия надпис на кирилица ПТН ПНХ!

Освен жизнерадостния поздрав към руския президент, пощенската марка е точна репродукция на един от седемте стенописа, рисувани от британския графити артист в Украйна миналата есен. Поваленият джудист се появява без предупреждение на стена на разрушена къща в село Бородянка на север от Киев. Макар Banksy да не потвърждава директно, мнозина спекулират и възприемат въпросния стенопис не само като директна подигравка с джудиста Путин, а Укрпошта го описва като но и като алегория за смелата борбата на малкия човек (Украйна) с големия сатрап (Русия).

Цялата едногодишна кампания с близо 30 марки от аматьори и професионалисти е повече от успешна: само за 2022, украинските пощи продават близо 15 милиона марка, шест път повече от предхожданата година. Oчаквайки сериозен интерес към Давид и Голиат стенописа на Banksy, Укрпошта печата милион и половина копия, ограничавайки онлайн продажбите до десет листа на поръчка. Всеки лист с шест марки струва 180 гривни (9 лева) и може да бъде поръчан онлайн от сайта на пощите и Amazon. Четвърт от всички приходи отива за хуманитарна помощ и подпомагане на разрушените училища в страната.

© Вanksy/Укрпоштa