Швейцарските пощи продават жестоки марки за бруталисти

Окей, малцина от четящите този материал пускат редовно истински писма (като Floor Plan Croissant) или колекционират красиви марки. Швейцарските пощи обаче продават нещо, което ще допадне на всеки фен на брутализма в архитектурата и съвременното изкуство.

Благодарение на едно дискретно напомняне в Designboom попадаме на една пощенска марка от месец май, която прилича доста реалистично на сива бетонена стена. Освен да прилича, въпросната марка и се усеща като бруталистки сувенир заради използването на миниатюрни циментови пигменти в свръхматовото покритие, които я правят по-тактилна на допир.

Минималистичният дизайн с леки сенки е обречен да бъде хит не само сред отдадените филателисти, но и сред всеки, който е вадил поне веднъж стотачка за някой от бруталистките атласи на Phaidon например. Новите марки са част от програмата Art in Architecture, почитаща красотата на местните сгради. Бетонът играе сериозна роля в швейцарското архитектурно наследство и е основен строителен материал за пвейцарските пощенски станции и до днес.

Въпросната програма всъщност е много повече от нови пощенски марки. В годините след Втората световна война, швейцарските власти прокарват закон, според който един процент от стойността на всяка обществена сграда се инвестира в изкуство именно чрез така наречените Art in Architecture проекти. Швейцарските пощи подкрепят и колекционират произведения на съвременно изкуство още от 1924, за да го излагат в обществено достъпните зони на своите сгради, а въпросният закон им помага да се сдобият с общо 180 подобни предмета, от които притежават все още около 75.

Интеграцията на съвременно изкуство с архитектурна история в Швейцария очевидно върви с недостижими за родната действителност темпове, но поне пощенските им марки с брутализъм са достъпни за международна доставка и струват 2,25/18 лева за една/лист с осем марки от сайта на пощите.