Тази френска пощенска марка мирише на франзела

Швейцарците привличат бруталисти, украинците правят суплекс на враговете, а днешните герои почитат един от най-известните си символи. Френските пощи загравят за Олимпиадата в Париж с нова пощенска марка, която мирише на прясно изпечена франзела.

La Poste (тамошните национални пощи) пресъздава един от най-вкусните символи на френската култура и гастрономия чрез технология разтъркай и помириши, действаща точно така, както се казва. Дизайнът на илюстратора Stéphane Humbert-Basset включва класическа франзела, завързана с панделка в цветовете на френския трикольор и заобиколена от думите в черен шрифт La baguette, de pain française (Франзелата, френският хляб).

Дори да сте далеч от филателията, гурме културата или пращането на хартиени писма и картички, новата официална пощенска марка на Франция се опитва да превърне всяко едно от изброените в забавно и по-сетивно изживяване, подчертавайки френското наследство и традиции в седмиците преди голямото спортно събитие.

Апропо, франзелата наистина заема особено важно място във френската култура. La Poste я определя не само за ежедневния хляб на французите и символ на тамошната гастрономия, но и за перла в короната на страната и обичаен ритуал с над 12 милиона продажби дневно. Опичането на повече от 12 милиарда франзели на година потвърждава иконичния им статут. Остава само един въпрос към Български пощи: наша марка с розово масло кога?

Френската пощенска марка с франзела струва лева онлайн тук.