ТВ ГИД ЗИМА 2023: 18-те нови сериали, които следим

Напук на всички прогнози за зрителска умора, новините за по-слаби резултати на стрийминг гигантите и всякакви по-апокалиптични предсказания за края на ерата на пиковата телевизия, реалността от първия месец и половина на 2023 е доста по-различна. Борбата между най-големите продуцентски студия и доставчици на първокласни сериали е безмислостно жестока, но няма изгледи за редуциране на количествата.

Колкото и да ни говорят за нестабилност, броят нови сериали продължава да нараства, а с тях и предложенията, които следим през първото тримесечие – все заглавия, способни (или поне изглеждащи като да могат) да се превърнат в малки и големи хитове до края на годината.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА? Наваксайте с НАЙ-ДОБРИТЕ СЕРИАЛИ НА 2022.

И докато HBO Max надгражда Домът на дракона с тоталния хит The Last of Us: Последните оцелели и обмисля как да го превърне в още по-успешен франчайз, ние обръщаме внимание на повече от дузина по-скромни и по-амбициозни мистериозни кримки ала Коломбо, английски сериали за опозорени политици, дребни престъпници и банкови обири, костюмни драми и екзистенциални драмедии. Ето сериалите, които следим:

СТОУНХАУС (ITV) / Oт 2 януари

Дългогодишните съпрузи Matthew Macfadyen (Наследници) и Keeley Hawes (Бодигард) са титуляри в 70-арския къс сериал по невероятната истинска история на John Stonehouse – опозорил се бивш министър и член на британския парламент, станал печално известен с неуспешния опит да инсценира собствената си смърт. Подозираният в шпионаж в полза на чехословашката република политик изчезва от хотела си във Флорида през 1974, оставяйки съпругата и трите му деца да се чудят дали се е удавил. Всъщност Stonehouse се спасява по посока Австралия след като успява да се замеси в многобройни скандали, способни да затрият цялата му кариера. Spoler alert: така и става. Отчаяните времена изискват отчаяни мерки, но чак пък толкова?

ИЗМАМНИЯТ ЖИВОТ НА ВЪЗРАСТНИТЕ (NETFLIX) / Oт 4 януари

Има голяма вероятност въобще да не сте чули за последната италианска екранизация по Elena Ferrante, но това е положението – Netflix има странна (да се чете вяла) рекламна политика за много свои сериали. Измамният живот на възрастните е драма за порастването от Неапол през 90-те, която се върти около тихия разпад на едно работническо семество. Един ден Giovanna (Giordana Marengo) чува как обичния й баща (Alessandro Preziosi) я сравнява със своята отчуждена сестра Vittoria (Valeria Golino), която мрази. Случката подтиква младото момиче да се срещне със своята леля и да опознае нейния пламемен характер, който помага на Giovanna да развие по-малко интелектуален и по-емоционален мироглед към света. Разбира се, в същото време лелята успява да я изманипулира да се оттърси от буржоазно-социалистическото съществуване на своето семейство. Измамният живот е напоително заснет и добре изигран очерк на юношеските усилия да оформиш своя собствена идентичност. Сравненията с Гениалната приятелка са неизбежни.

КОПЕНХАГЕНСКИ КАУБОЙ (Netflix) / Oт 5 януари

Подобно на предходния Прекалено стар, за да умре млад, вторият ТВ сериал на датския режисьор Nicolas Winding Refn (Пушър, Неоновият демон, Живот на скорост) е достатъчно медитативен, брутален и особен, за да предизвика крайно противоположни реакции. Разбира се, почитателите на статични кадри, неонови светлини, мрачна скандинавска атмосфера, характерна визуална естетика, нарочна двойнственост и неподозирана агресия ще останат доволни от историята за потайна жена със свръхестествени способности на име Miu (Angela Bundalovic), която отмъщава на всички, позволили да прекара досегашния си живот като постоянно препродаван талисман.

ПЛАТФОРМАТА (Prime Video) / Oт 6 януари

Когато шотландската нефтена платформа Kinloch Bravo губи всякаква връзка с околния свят и потъва в мистериозна мъгла, екипажът трябва да намери път към дома през лабиринт от екологични катастрофи, нарастваща параноя и покачващо се напрежение. Когато опасността се оказва нещо отвъд най-смелите им представи, членовете на Kinloch Bravo трябва да се обединят, за да имат шанс за оцеляване. Martin Compston (Служебен дълг) играе една от главните роли в този прилично добър и свръхествествен екологичен трилър.

КОАЛА МЕН (Hulu) / Oт 9 януари

Justin Roiland (Рик и Морти) продуцира анимационна комедия за средностатистичен баща на име Kevin, който придобива суперсили и се превръща в средностатистичен, да не кажем слаб супергерой. Мисията му: да изчисти родния си австралийски град от боклуци (в пряк и преносен смисъл) с помощта на чепатото си семейство. 

ВЕЛМА (HBO Max) / Oт 13 януари

Mindy Kaling, Constance Wu и Sam Richardson озвучават главните роли в анимация за възрастни, базирана на произхода на един от най-обичаните и емблематични герои от Скуби-Ду. Историята се върти около опитите на Velma Dinkley (Kaling) да разреши мистерията около труп в гимназията с помощта на Daphne (Wu), Shaggy (Richardson) и Fred (Glenn Howerton). Сериалът ще допадне на всеки, които някога си е задавал въпроса защо толкова харесва това странно, находчиво, умно и продуктивно момиче от Mystery Inc.

THE LAST OF US: ПОСЛЕДНИТЕ ОЦЕЛЕЛИ (HBO Max) / Oт 16 януари

Вече сте чели, чули и обяснявали как The Last of Us: Последните оцелели е най-добрата (и вероятно първата толкова успешна) адаптация по видеоигра в историята на телевизията. Проронили сте сълза на любовната гей драма в широко коментирания трети епизод, преоктирли сте зомби жанра и нямате търпение за всеки следващ епизод само и само да сравните как надскача драматичното въздействие на играта. Най-коментираният ТВ сериал от началото на 2023 успява да надскочи изходния материал с доброто писане и дирекция на специалиста по апокалиптични наративи Craig Mazin (Чернобил), подкрепата на сценариста и творчески директор на играта Neil Druckmann, отличната игра на Pedro Pascal (Мандалорецът) и Bella Ramsey (Игра на тронове) и добрия баланс между драма и зомби кланета. Ако пък случайно сте един от малцината незапознати с играта и историята на сериала: 20 години след зомби апокалипсис и унищожението на съвременната цивилизация, закоравелият контрабандист Joel (Pascal) трябва да ескортира и опази 14-годишната Ellie (Ramsey) в преход през цялата страна с надежда, че именно в нея се крие тайната на изцелението на цялата планета.

НЕОБИКНОВЕНА (Disney+) / Oт 25 януари

В паралелен свят, в който всеки разполага с някаква суперсила, какво означава да си обикновен? Именно около този проникновен въпрос се върти интригата в комедийната драма на Sid Gentle Films (продуцентското студио зад Убийваки Ийв) за Jen (Máiréad Tyers) – 25-годишно момиче, която трябва да се примири с факта как всички, включително и нейната осиновена котка, разполагат с някаква суперсила. Всички, освен самата нея. Пътешествието към превръщането си в необикновена обаче разкрива неподозираната истина, че всъщност няма нищо лошо да си си съвсем обикновен. Критиката определя този сериал като нещо средно между свръхестествен ситком и екзистенциална криза – нерядко шокираща, забавна и горчивосладка комедия за търсенето на собствен път в живота.

ПОКЕР ЛИЦЕ (Peacock) / Oт 27 януари

Настоящият световен шампион по криминални мистерии Rian Johnson (Вади ножовете) ангажира Natasha Lyonne (Матрьошка) за нов прочит на Коломбо под формата на седмичен сериал, разплитащ по несвързани помежду си мистерия във всеки следващ епизод. Charlie (Lyonne) има свръхестествената способност да разбира винаги когато някой я лъже. Всяка спирка от пътешествието с нейния Plymouth Barracuda я сблъсква с нови герои и престъпления, които няма как да не разреши.

ПСИХОАНАЛИЗА (Apple TV+) / Oт 28 януари

Потъналият в скръб вдовец и терапевт (Jason Segel) плюе на правилата и професионалната си етика, спирайки да спестява какво точно мисли за своите пациенти и техните проблеми. Подобен подход няма как да не се отрази фундаментално и нерядко турбулентно на живота на хората, а и на самия него. Освен Segel, в комедийния сериал на сценариста и режисьор Bill Lawrence (Тед Ласо) играят и Harrison Ford, Jessica Williams и Christa Miller.

НОЛИ (ITVX) / Oт 2 февруари

Дори само името на Russell T. Davies (Греховно) е достатъчна причина да се ентусиазираме за този къс биографичен сериал за 70-арската актриса Noelle Gordon. A какво да кажем за титулярната роля на Helena Bonham Carter, която се справя жестоко в сюжета за интригуващия възход на Gordon към огромната популярност във Великобритания на гърба на сапунката Кръстопътища, преди да бъде уволнена внезапно през 1981 на върха на славата. Davies описва новата си драма като история за кралица, изгубила своята корона. Ноли е забавен задкулисен поглед към един от най-големите скандали в английската телевизия през 80-те.

ЗЛАТОТО (BBC One/Paramount+) / Oт 12 февруари

Златото влиза в списъка за задължително гледане още от първата секунда на своя трейлър, който играе по сантименталната ни струна с Joy Division. Историята: на 26 ноември 1983, шестима въобръжеми мъже нахлуват в охранявания склад на компанията Brink’s-Mat близо до летище Хийтроу с намерение да откраднат три милиона паунда. За добро или зло обаче се натъкват на близо три тона злато на стойност около 26 милиона, а замисленият като обикновен пладнешки обир се превръща във важно събитие в историята на британскката криминалистика – паметно не само заради размера и стойността на плячката, но и заради последвалите го събития. Пулсиращата ТВ драматизация на този криминален акт е базирана на дълбоко проучване и интервюта с много от замесените в събитията, развиващи се в свят на бързи пари, евтин морал и предателства.

СВРЪЗКА (Apple TV+) / Oт 24 февруари

Vincent Cassel (Необратимо) и Eva Green (Викторианска готика) са специални агенти и бивши любовници, които се изправят пред заровените надълбоко тайни от своята токсична връзка, преди да се захванат с международни кибертерористи, заплашващи Великобритания. Англо-френската продукция на Apple TV+ прилича на бледа версия на суперхита Куци коне, но разчита на огромната харизма на главната двойка в история за шпионаж, политически интриги и страстна любов, подчинена на високи залози.

КОНСУЛТАНТЪТ (Prime Video) / Oт 24 февруари

Когато корпоративното сливане пропада с гръм, трясък и кръв по стената, CompWare се опитва да смекчи пораженията, наемайки неприятно чудат консултант на име Patoff (Christoph Waltz). Освен да притеснява всички около себе си, новият шеф продължава да трупа власт и сякаш управлява съвсем самостоятелно цялата компания. Сериалът на Tony Basgallop и режисьора Matt Shakman (УандаВижън) е ТВ екранизация на едноименната новела на Bentley Little. 

ДЕЙЗИ ДЖОУНС & THE SIX (Prime Video) / Oт 3 март

Посрещаме националния си празник с типично американска история от бестселъра на Taylor Jenkins Reid, проследяващ възхода и падението на Fleetwood Mac-оподобна рок в Ел Ей през 70-те. Книгата на Reid е писана под формата на устна история, така че може съвсем спокойно да мине и за фалшив документален филм за легендарната американска група с участието на Riley Keough, Camila Morrone, Sam Claflin и Suki Waterhouse. Така де, поне докато не се появи истински документален сериал за Fleetwood Mac.

ГРАД НА ИМЕ ЗЛОБА (Sky Max) / Oт 16 март

Помните ли Секси звяр с Ben Kingsley? Сценаристът и режисьор Nick Love се завръща към познатия гангстерски път от Лондон до слънчевото крайбрежие на Испания. Запознайте се с колоритното семейство Lord, което върти далавери и престъления в Коста дел Сол от началото на 80-те. Тези дребни крадци от Южен Лондон са пропаднали до дъното на криминалната верига, което не ги прави никак щастливи. Както се досещате, смъртоносните съперничества няма как да бъдат решени с приятелски разговор на чаша сангрия. Описван създателите си като Далас прави любов с Криминале на фона на Duran Duran, динамичният Град на име Злоба обещава 80-тарски стил, хумор и насилие с участието на Jason Flemyng (Две димящи дула), Jack Rowan (Роден да убива), Tahirah Sharif (Призракът от имението Блай), Martha Plimpton (Добрата съпруга) a и Dougray Scott (Отчаяни съпруги).

КЪСМЕТЛИЯТА ХАНК (AMC+) / Oт 20 март

Bob Odenkirk е професор по английска литература в измислен колеж в Пенсилвания със сериозна криза на средната възраст. Адаптиран по новелата Straight Man на Richard Russo от 1997, сериалът на AMC напомня доста на сюжета от миналогодишния Netflix факултет със Sandra Oh.

ГОЛЕМИТЕ НАДЕЖДИ (BBC/FX on Hulu) / Oт 26 март

Двайсетина секунди и една единствена реплика на Olivia Colman са досатъчни, за да се запишем за поредната адаптация на Dickens-овите големи надежди. Всъщност, причините за нездрав интерес към новата адаптация са повече, защото е създадена от Steven Knight (Остри козирки), разписал се и под друга екранизация по британския писател отпреди четири години – Коледна песен с Guy Pearce и Stephen Graham. Colman влиза в ролята на застаряващата Miss Havisham, Fionn Whitehead е сиракът Pip, а Shalom Brune-Franklin е Estella в тази вечна история за порастването и преодоляването на обстоятелствата.

ОЩЕ ТВ СЕРИАЛИ? Десетки (направо) стотици предложения ето тук.