Сериалите на 2022

Точно преди дванайсет месеца си говорихме как 2022 ще е поредна година на пикова телевизия с борба за доминация между най-големите стрийминг платформи. Освен да се възстановят от постпандемичните забавяния, Netflix, HBO Max, Disney+ и другите по-малки играчи се сблъскаха с така наречената голяма стрийминг корекция – онзи рейтингов и продукционен феномен, който ги провокира да борят рецесията в статистиката, забавения растеж и други неочаквани събития с обиране на амбициите, канселиране на обещаващи поредици още след едва първия сезон и преосмисляне на асортимента такъв, какъвто е бил досега.

Въпреки всичко, 2022 не бе лишена от тонове добра телевизия и изключително качествени сериали – от неочаквани спящи хитове до всевъзможни оригинални, смешни, тревожни, затрогващи, автентични и жанрово разнообразни поредици, които поддържат огъня на надеждата да гледаме все по-добри и привлекателни ТВ сериали и през 2023. Колкото и турбулентни да бяха последните месеци във всички изброени платформи (Netflix със забавения растеж на абонати и многобройни брадви, HBO Max с поредното сливане и оптимизиране на разходи, Disney+ с нов стар шеф), годишният обзор на най-добрите нови сериали на 2022 гъмжи от качествени предложения, способни да се превърнат в обичани и класически заглавия идните години.

BOYSCOUT селекцията в долните редове пропуска някои фаворити на критиката и публиката за сметка на къси и фатално затрогващи екзистенциални хитове (Мечката и Ще боли), свежи комедии за работното място (победа за ABC), дистопични трилъри, неочаквано добри и съсипващо смешни трактовки на супергеройския жанр с познати лица (Миротворецът), лимитирани мета моменти (Ирма Веп) и още половин дузина сериали, за които нямаме търпение да се завърнат поне още веднъж.

ОЩЕ ОТ НАЙ-ДОБРОТО ЗА ГОДИНАТААлбумите, песнитекнигитефилмите и видеоклиповете на 2022 са тук.

МечкатаHulu

Най-коментираният сериал на това лято (от ресторантьори, обсъждащи неговата достоверност и автентичност, фенове, коментиращи гардероба и татуировките на главния герой и критици, които не смогват със суперлативите) разказва за прегорял шеф готвач Carmy Berzatto (абсолютно съвършен Jeremy Allеn White) на престижен ресторант, който трябва да поеме чикагската закусвалня на своите родители след смъртта на своя брат. Интензивната половинчасова комедия на Christopher Storer (Рами, Дикинсън) пращи от пулсираща кинетична енергия, която се завихря в кухненски хаос, пот и пламъци, преди да потопи в сърцата на зрителите в своята дълбоко емоционална история за храна, семейни традиции, постоянно напрежение, меланхолия, травма, гняв, скръб и борба да се задържиш на повърхността. Саундтрака ли да подхванем, невероятния поддържащ актьорски състав (Ayo Edebiri, Ebon Moss-Bachrach, Liza Colón-Zayas) с безупречно изградени пълнокръвни персонажи ли да похвалим… Неочакваният спящ хит на Hulu е от онези заглавия, които се гледат на един дъх със стиснато сърце, разпращат се на приятели и познати с викове Да, шеф! и наблюдават как доминират попкултурния разговор много отвъд собствените си граници. В годината на фиктивните ресторанти (Менюто, Точка на кипене), брилянтно изпипаният с любов Мечката стои над всички с високата класа на затрогваща драмедия.

Пачинко Apple TV+

ТВ екранизациятата на популярния исторически роман на Min Jin Lee от 2017 за имигрантско семейство от Корея е подобаващо мащабна и емоционална продукция. Пачинко (популярна японска хазартна игра по подобие на флипера) разказва за изпитанията и премеждията на няколко поколения от фамилия, установила се в Япония преди стотина години в осем близо едночасови епизода, изпълени с много история, фантастична кинематография, страхотни актьори и отличен саундтрак. Макар продукцията да е американска, а събитията да се случват на другия край на света, общочовешкото в Пачинко отеква силно и тук.

ОтделянеApple TV+

Вдовецът Mark Scout (Adam Scott) работи в мистериозната компания Lumon, която разделя офисните и личните спомени на своите служители по хирургичен начин. Този екстремен и силно стилизиран баланс между работа и личен живот обаче изглежда съмнителен, а нашият човек започва да се чуди какво точно работи и кой всъщност е. Добре дошли в най-странния дистопичен трилър на 2022, появил се сякаш от нищото и приличащ на нещо средно между HOMECOMINGЧерно огледало, Г-Н РОБОТ и От другата страна, но с участието на гигантски актьори като Scott, Patricia Arquette, John Turturro, Britt Lower, Zach Cherry и Christopher Walken. Режисьорът Ben Stiller (да, същият) и създателят на сериала Dan Erickson се справят фантастично с тази интересна, бавно разгръщаща се и леко объркваща амалгама от параноичен трилър, сюрреалистична офис комедия и мозъчен пъзел, на каквато не сте попадали до момента. Или сте, ако помните 70-арски класики като Цялото президентско войнство и търсите подобна великолепна сценография и операторсо майсторство. Във време, в което домашният офис замъглява все по-сериозно границата между личен и професионален живот, таймингът, темите и въпросите на Отделяне няма как да са по-навременни.

Ще болиBBC

Малко медицински драми (сред хиляди кандидати) са толкова автентични, режещи до кокал, френетични и затрогващи, колкото Ще боли. Сериалът по бестселъровите мемоари на Adam Kay не губи време, за да шокира с хаотичния, претоварен и неблагодарен живот на изтормозени младши гинеколози от английската здравна система. Освен с британското национално съкровище Ben Whishaw и неговия персонаж от равни дози чар, комедия и непоносима жестокост на ръба на нервна криза, Ще боли печели и с невероятно достоверната игра на Ambika Mod в ролята на младата му колежка Shruti, за да се превърне в сърцераздирателна, трагична и ужасно смешна драма, която чупи четвъртата стена с увереността на Флийбаг и вещата режисура на Lucy Forbes (The End of the Fucking World). Подобно на Начално училище Абът, Ще боли е фантастичен и често пъти стряскащ пример за тежкия живот на държавни служители, които балансират на границата между абсурдисткия хумор и нервния срив, докато се грижат за най-скъпото в обществото.

Флайшман е в бедаFX on Hulu

Бракът на Toby (Jesse Eisenberg) и Rachel (Claire Danes) става жертва на непоправимите различия между двама съпрузи. Той е идеалистичен доктор от здраво и сплотено семейство, тя е амбициозна театрална агентка, останала без майка съвсем малка. Той не може да понася повърхностните ѝ приятели и отсъствието ѝ от домашния живот, тя не разбира негодуванието му, че работи, за да осигури (още) по-добро бъдеще за децата им. Неизненадващо двамата се развеждат, но истинската завръзка става, когато една сутрин Rachel изчезва безследно. Оставен да се справя както може, Toby отново се сближава с най-добрите си приятели от колежа (Lizzy Caplan и Adam Brody), с които стават огледала на един за друг във важен момент от животите им. Флайшамн е в беда прави няколко неочаквани завои по време на емоционалната си дисекция на брака в съвременните либерални общества –  противоречив и болезнен, но пълен със състрадание и (по холивудски) дори с малко надежда.

Начално училище АбътABC

В ера на непрекъсната експлоатация на позната интелектуална собственост с меко казано променлив успех (добри примери като Андор и не чак толкова добри като повечето Marvel упражнения), появата на оригинални, нови и стряскащо забавни поредици е по-скоро изключение. Дебютиралият в началото на декември 2021 сериал Начално училище Абът влиза в един от най-старите формати на кабелната телевизия (ситком за работното място в изтъркания жанр на фалшиво документална сатира), за да го освежи с оригиналното мислене на създателката Quinta Brunson и фантастичен актьорски състав от ТВ ветерани и нови лица. Историята за неравенствата и смешните ситуации в системата на държавното образование е от онези затрогващи сериали за любовта към работата, които късат от смях с прецизно гениален и пълен с жестоки лафове диалог, удобно скрити на повърхността детайли (шегите върху класните дъски) и абсурдни сюжети. Начално училище Абът мирише сериозно на бъдеща класика ала Паркове и отдих и Развитие в застой.

Пороците на ТокиоHBO Max

Вдъхновен отчасти от преживяванията на американския журналист Jake Adelstein с токийската полиция през 90-те, блокбъстър сериалът на HBO Max се потапя в осветения от неон подземен свят на японския мегаполис, където нищо не е такова, каквото изглеждат. Завръщането на Michael Mann (Жега, Последният мохикан) в телевизията е в компанията на Ken Watanabe, Rinko Kikuchi и Ansel Elgort. Макар американецът да режисира само пилотния епизод,  Пороците на Токио успява да се надгради и разгърне методично и бавно като отлично стилизирана ноар кримка за размитата граница между полицейщина, бандитизъм и журналистика. Абстрахираме се от неубедителния Elgort, за да потвърдим, че става въпрос за истински добър сериал, особено когато е фокусиран върху всички японски елементи и герои в сюжета. Костюмите на Якудза също ги бива.

 

Светослав Петров

МиротворецътHBO Max

Живот и здраве за James Gunn, който прави услуга на изтормозения от клиширани супергерои зрител и получава голяма свобода в разгръщането на антигероя на John Cena в още по-устат и патетичен идиот извън отряда самоубийци. Още с глем метъл ХОРЕОГРАФИЯТА ОТ НАЧАЛНИТЕ НАДПИСИ Миротворецът демонстрира, че не се взима насериозно (банда неудачници в преследване на смъртоносни извънземни насекоми), но въпреки това убива от смях с вероятно най-бързия, политически некоректен и дяволски изобретателен диалог на 2022. Сериалът на Gunn е неочакван и доста смислен сатиричен кеф, който надминава всички очаквания със своята добра подривна конкуренция на Момчетата. Ако можеше повече продукции за супергерои да са такива, нямаше да се оплакваме толкова много. Do you wanna taste it? Сто пъти да.

Куци конеApple TV+

Освен със знаменити ветерани от кариерата (Gary Oldman, Kristin Scott Thomas и Jonathan Pryce), Куци коне очарова и с приятното намигане към добрите примери в жанра и доволно циничния разбор на политиката, войните за власт и бюрократщината в британското разузнаване. Сюжетът на английския шпионски трилър се върти около МИ-5 агенти, които убиват дните с досадни задачи в Блатната къща – последен пристан за всеки впечатляващ провал, успял да ликвидира шансовете за добра кариера с някоя непростима издънка. Постоянно обиждани от своя саркастичен, алкохолизиран, псуващ и визуално отблъскващ ръководител Jackson Lamb (Oldman), куците коне жадуват да се докажат отново. Сложните шпионски интриги от романите на John Le Carré с тънката сатира на политическите сериали, любовта към загубеняците и деликатния хумор на добрите стари ситкоми? Баш. Куци коне е бавен, умен, забавен, напрегнат и интелигентен сериал от старата школа – екранизация на популярната литературна поредица на Mick Herron.

Ирма ВепHBO

Направете си труда да изгледате едноименния и абсолютно култов 90-арски филм и да поразровите личния живот на френския режисьор Olivier Assayas, за да хванете всички тънки моменти и прекратки в прекрасната му ТВ адаптация на Ирма Веп. Един от най-забавните мета сериали на годината оставя достатъчно място за Alicia Vikander да се развихри в история за американска филмова звезда, която пристига във Франция, за да снима ТВ адаптация на немия филм Вампирите. Споменахме, че е много мета, ужасно интелигентен, постмодернистичен и много забавен, нали така?