Наръчник за несъвършена любов и добри клишета

© Розалина Буркова за Boyscout

Като хора, специализирали се в подаръци в последния момент и наръчници за единаци против самота и скука, подхождаме внимателно и прагматично към философското тълкуване какво е любовта – онова чувство на силна привързаност, което връхлита с разнопосочни емоции и изисква търпение, разбирателство, отдаденост и жертви.  

В същото време това е едно от най-силните чувства, което може да усетите. Без да забравяме емоционалната интелигентност, скръбта и стоицизма, няма как си затворим очите за чудодейното свойство на любовта да ни кара да правим неща, за които не сме подозирали, че можем да бъдем способни.

Независимо дали я възприемате като чувство или емоция, любовта често намира изражение в малки и големи жестове, споделени изживявания и публични (или интимни) прояви на привързазност, без значение дали се грижите за някого или просто обичате да прекарвате време с него.   

За едни любовта е сила и безкористно отношение, за други любовта е чувства, драма и романтика. Трети държат да се грижат и защитават своите партньори на всяка цена, а четвърти – да горят от страст и да не се страхуват да демонстрират своите чувства. Не знаем кое е правилно (ако въобще има друго правилно, освен да бъдеш откровен и почтен със себе си и другите), а и няма нужда да спекулираме или задълбочаваме.

Всеки сам преценява какво е любов (#ПускайХадауей), но познаваме онези навици, способни да провокират силни емоции и да ни накарат да се чувстваме по-свързани. Затова когато приятелите от Fashion Days питат какво е съвременната любов извън клишето в ерата на безпокойството и екзистенциалните притеснения, играем мръсно и отговаряме с бърз синтез на личните BОYSCOUT клишета на редакторите и техните любими хора. Така де, празнуваме любовта по нашия си начин днес и всеки друг ден.

© Розалина Буркова за Boyscout

Тенис, ски, боулинг, баскетбол, билярд, пинг-понг.Не просто тренировка за добра форма, а за тонус на самата връзка. Спортувайте заедно, особено ако ежедневието и работата не позволяват да прекарвате достатъчно време заедно. И двамата сте активни? Честито. Искате да сте такива? Окей, споделяйте любимите си спортове – с него на бокс, с нея на йога, с децата на сноуборд.

Запишете се на специализиран готварски курс. Заедно или поотделно, няма никакво значение. Обичате френски десерти, а партньорът ви се интересува повече от азиатска кухня? Няма проблем, запишете се заедно или поотделно на курс, който ще промени изцяло културата, разнообразието и съдържанието на вашите споделени кулинарни вечери. Стига да имате афинитет към храна, разбира се.

Инвестирайте в предизвикателства и микро моменти. Като онези вечерни или среднощни пинг-понг сесии с любими песни и видеоклипове, когато се редувате да разкривате неподозирани истории за себе си. Задачата е лесна: вездесъщите карти срещу човечеството и други подобни също вършат работа, но размяната на песни е не просто борба с предсказуемостта на алгоритъма, а раздвижване на мозъка и взаимно сближаване със споделени емоции. Трябва само да си изберете тема: музика от фестивали, която ме е разплаквала; групите от гимназията, с които порастнах; парчетата, с които сме лекували любовна мъка, всичко върви, стига да е специфично.

Безсрамното караоке е пеницилинът на всяко вяло парти. Независимо дали сте в по-голяма компания или само двойка, спонтанното караоке прави чудеса за настроението на всяка среща. Особено когато го ударите на тематични поздрави според интересите на всеки участник и нямате никакъв проблем да се получите своите петнайсет минути излагане. Караокето не е просто его и любов към музиката, а чувствително разкриване пред един или повече хора, което не остава незабелязано.

Правете индивидуални и общи музикални плейлисти. Но ги дръжте скрити само за себе си (като двойка). И не се ограничавайте само с един. Най-старото клише в арсенала на всеки меломан е чиста емоция, която се предавана без излишни обяснения или наприотив – като допълнение към любовно писмо. Компилирайте плейлисти за рожден ден (диско и рап), за дълго пътуване (Spтingsteen и Тhe War On  Drugs), за следващата ваканция по гръцкото крайбрежие (кахърно гръцко за маса), за първото ходене до Рим (Celentano и останалите), за Primavera, InMusic или А to Jazz (с непознати песни на участниците), за крайно специфични, но ежедневни поводи като пускане на прахосмукачката – всичко, което ви свързва помежду си.

© Розалина Буркова за Boyscout

Създайте обща фонотека с винили. Удобната идея за споделени плейлисти остава, но грамофонните плочи са не само още един чудесен противовес на предсказуемите алгоритми, а и повод да се съсредоточите и слушате напоително, без да прескачате – нещо, от което всеки има нужда поне веднъж седмично в неделя сутрин, например. Единственият проблем е как ще ги поделите при раздяла. Подхождайте с чувство за хумор. Има ли по-добър подарък за Свети Валентин от Loveless на My Bloody Valentine? Ако разбере, разбере.

Пишете любовни и други важни писма на хубава хартия като смислена алтернатива на и без това постоянното бомбардиране със спонтанни, но ефимерни съобщения в приложенията за комуникация. Звучи невероятно трудно и изисква определени усилия, но оставя далеч по-траен спомен и винаги е по-обмислено, по обективни причини.  

Ежедневните послания също са важни. Гледали сте достатъчно филми, за да познавате не само естетическите, но и стимулиращите качества на надписите върху огледалото след душ, скритите бележки в затворен лаптоп, чекмедже, под възглавницата, в портфейла или портмонето и въобще навсякъде, стрига да е скрито.

Принтирайте. Polaroid или снимки на фотографска хартия > Instagram.

Обединете се във фонд на име Време неразделно: oще една глава от управлението на лични и споделени финанси, която прави чудеса за сплотяването. Трябва само да си зададете цел и срок и го вържете с нещо полезно. Например: Ако този месец спрете цигарите, намалите алкохола, излизате по-малко по барове и ресторанти или нещо подобно (разумно или неразумно), може да си вземете грамофон, масажор, билети за фестивал, хотели и всякакви подобни неща след еди колко си време.

© Розалина Буркова за Boyscout

Ходете по концерти. И театрални постановки. И изложби. И кино. Хубави, тъпи, кратки, дълги – няма значение. Опиянявайте се с изкуство и култура на редовна база дори когато ежедневието не позволява. Познаваме хора с деца, които намират време за култура навън, та не е невъзможно. Освен това средата все повече се адаптира към изискванията на хора с деца. Пример: неделните прожекции за майки/бащи с бебета в Дома на киното.

Запишете се за някоя от доброволческите мисии на Timeheroes. Или която и да била друга организация, която насочва как да помагате безвъзмездно на деца в нужда, жени, пострадали от насилие или друга кауза, която ви е на сърце. Подобно на спонтанното караоке, доброволстването в споделени мисии разкрива много за вашия характер, убива егото и спомага за по-хармонично разбиране и отношения помежду си.

Оставете си нарочно време за четене на книги и се организирайте в личен книжен клуб. Ежемесечното наваксване с новите предложения от Boyscout Book Club изисква време, но е малко по-егоистично, ако си оставите половин час за коментар върху важни книги, независимо дали е у дома или на споделена разходка (с куче). Стимулиране на фантазията, майка.

Инвестирайте в подаръци. Но не просто в подаръци за повече пари, а най-вече във време и мисъл как да зарадвате своя човек нарочно или случайно, но винаги специално. Независимо дали са скромни или щедри, подаръците трогват винаги, когато са избрани и дарени с мисъл и история, а не просто за отбиване на номера. Старото правило за скъпи подаръци, дори да не са от сърце важи с пълна сила, но с обратен знак.

© Розалина Буркова за Boyscout

Поддържайте паралелна връзка с вашия любим цветар или цветарка. Нерядко скъпо и мимолетно удоволствие, защото умират бързо, освен ако не сте в бизнеса с цветни градини у дома или поддържате ягодова градина (ала онзи епизод от The Last of Us: Последните оцелели). Бонус съвет: букетите остават свежи по-дълго, ако добавим малко водка във водата.

Хорър филми на Свети Валентин. И всеки друг ден. Романтика на Свети Валентин е като Наистина любов на Коледа – все същото още веднъж. Обръщането на клишетата е окей, особено като имате подходящ списък под ръка. Кофти храна с кофти телевизия също е окей, стига да не сте от онези фанатици (като нас), които споделят всяка свободна (филмова) секунда с хубаво популярно и фестивално кино, артхаус заглавия, сериали и въобще всякакви заглавия за стимулиране на мислопроводите.

Вечер с грижа за кожата е голяма романтика. Горещ душ за отпускане на мускулите и напрежението, последван с маски и кремове за лице е грижа не само за кожата, но и за менталното здраве и успокояването на нервите. Нещо като медитация и сауна в едно.

Правете повече секс. И не се чудете на хората, които го правят не само спонтанно, но и с предварителен уговорен график. Стотици статии по темата и многобройни сексолози не може да грешат.

Публикацията излиза с подкрепата на Fashion Days България.