Заповядайте на дивана на Aaron Roth в Пловдив

Балкони (бейж), фотография, 2023 © Aaron Roth/Галерия Сариева

Съдейки по това приятно филмче, Aaron Roth има любопитна история с Пловдив. Пушещият цигара след цигара крайно симпатичен и продуктивен млад художник си сътрудничи с Веселина Сариева още от втората си самостоятелна изложба Със свободна времева рамка (2021), реализирана в австрийския културен павилион Fluca и курирана от Вълко Чобанов.

След като вече веднъж се е разписал на паветата отпред, сега Roth се мести в пространството на галерия Сариева за Бейж –  първата му самостоятелна изложба в града, която продължава неговите търсения към съвременната битова и политическа реалност у нас и на Балканите, изследвайки народопсихологията на богатите бедни и бедните богати, връзването на двата края, замаскирано с евтини статус символи, стила на мутрите и новобогаташите от 90-те, примесени с ЕС политиките за интеграция и корупцията на населението като битуващ социален ред.

Два пистолета в маркова дамска чанта, живопис, 2023 © Aaron Roth/Галерия Сариева

Звучи тегаво, но Roth го прави да изглежда далеч по-безболезнено с мащабни картини, фотографии и обекти, изобразяващи предимно материалността около първоначалното натрупване на капитала от неговата тъмна, престъпна страна. Казано по друг начин, ще го познаете по творбите с вериги, тигрови кожи, мобилни телефони, злато, уиски, мерцедеси, звезди на европейското знаме, луксозни марки дрехи, марки цигари, машини за броене на пари, бели птици и куршуми.

Апропо, Aaron Roth не е артистичен псевдоним, а истинското му име. Роденият в Лос Анджелис през 1998 и живеещ в българия от 12-годишен художник има бакалавърска степен по живопис от лондонското училище за изящни изкуства Slade, където се дипломира с проект на тема, свързана с визуалната култура на поп-фолк музиката в България. Оттогава има реализирани три самостоятелни изложби в независими пространства у нас като първата му Бизнес (енд) мениджмънт (2021) в изоставен супермаркет близо до столичната Сточна гара.

Пловдивската изложба Бейж пък навлиза в болезнената граница, където изключението и престъплението се превръщат в норма на съществуване. Капиталът е вече регламентиран, управлява се по модерни европейски принципи. Сивото на икономиката е замаскирано не просто под безлично бежово, а е придобило актуалния аристократичен цвят бейж – предпочитаният цвят за поръчване от зрелия мутра-елит. Бежовото е цветът на неутралността и тушираното напрежение. Символно той преминава в политическото, той е цветът на етиката и естетиката на Европейския съюз, пред който всички сме равни.

Диванът на Боби, живопис, 2023 © Aaron Roth/Галерия Сариева

Първата творба от серията е живописта Диванът на Боби.  Диванът, който бившият премиер Бойко Борисов е имал в кабинета си, тук е нарисуван в близък план, за да се види какво представлява в цялост. За Roth този диван символизира мафията в политиката и наскоро разкритите корупционни схеми, свързани с инвестициите в инфраструктура на бившето правителство. Същевременно такива дивани има и в офисите на шефове на малки фирми, презентирайки доверие и устойчивост.

Ние бихме добавили, че тези диванчета имат и основна роля в Casting Couch порнографията, но вместо това обръщаме внимание на другите творби в същата серия като живописните Два пистолета в маркова дамска чанта и Филип Плейн, фотографиите Балкони (бейж) и Йога (бейж), а също и мащабната творба за стена в смесена техника Кожена стелка за Mercedes Actros (след 2013) равна кабина. Последната творба, която реално е стелка за ТИР, препраща към граници, КПП-та и медиаторите, които преминават през тях и ги обслужват.

Гигантската стелка за автора става абстрактна форма за стената, подложка за колажиране на символи, чрез които се разиграва почти ренесансов сюжет със скрити играчи. Дупката на седалката за шофьора е заменена от картина на болна уста, прерисувана от предупрежденията по цигарените кутии, а дупката на другата седалка е заменена с метална гравирана плоча с надпис Работя, за да печеля, печеля, за да харча – изказване на съмнителния бургаски бизнесмен и политик Бенчо Бенчев.

ТИР кабината става мястото за среща между престъпното и легалното, предупреждението и наказанието, заверата и споразумението. Но вместо да я описваме подробно, по-добре направо да се разходите до галерията и да я видите направо на място, заедно с творбите на православна тематика като картината Без заглавие, кореспондираща със скорошните медийни заглавя за бойни делфини и чудодейни икони. Бейж е изложба за незабележимия фалш, водещ до съучастие. Или, както казват в англоезичния свят, всичко е игри и закачки, докато на единия не му извадят окото.

Бейж на Aaron Roth e в пловдивската галерия Сариева (ул. Отец Пайсис 40) до 31 март. Откриването е днес, 10 февруари, след 18:00, последвано от афтърпарти в съседното Artnewscafe до 22:30.