Sabine Marcelis прави жестоки лампи, чаши и понички за IKEA

Осветителните тела от колекцията Varmblixt на Sabine Marcelis за IKEA

Очевидно Sabine Marcelis и Ikea са се напаснали достатъчно добре, за да задълбочат партньорството си покрай Art Event-а от 2021 в цяла серия. Анонсираната още на последното Salone del Mobile колекция Varmblixt развивастратегията на шведския гигант не просто да си сътрудничи с най-добрите имена в съвременния продуктов дизайн, но да ги впряга в изследване как ароматите, светлината и други природни феномени могат да повлияят на процеса на създаване на секси предмети за дома.

Отрасналата в Нова Зеландия и базирана в Ротердам дизайнерка е точният човек за целта, защото се е специализирала в създаването на изчистени продукти, инсталации и пространствен дизайн с прости форми, материали и процеси на конструиране. Най-голямото достойнство на Marcelis обаче е начинът, по който експериментира със стъкло и светлина, за да трансформира вдъхновението от тези ефимерни природни ефекти и феномени в стимулиращи сетивата привлекателни обекти.

Двайсетте продукти във Varmblixt (топлинна вълна на шведски) са проектирани така, че да взаимодействат както с пряка, така и с непряка светлина. Вероятно най-амбициозните и доминиращи модели в колекцията са висящата LED лампа с извити регулируеми тръби от матово бяло стъкло и LED огледалото за стена (159 лева, снимката най-горе), проектирано със светлинна лента и полупрозрачен панел от бронзово оцветено стъкло и огледало, което улавя и разпръсква естествената светлина за повече уют и топлина, независимо къде е поставено.

Висяща LED лампа (299 лева), купа за сервиране с капак във формата на поничка (40 лева) и ваза (23 лева) © IKEA

Когато е изключен, висящият флагман (299 лева) прилича на скулптура. Тя няма лицева част или гръб, а грабва вниманието от всеки ъгъл.Така Marcelis изследва не само функционалните, но и емоционалните ефекти на светлината вкъщи. Светлината ме запленява. Допада ми нейната неизменна променливост, силата ѝ да вдъхва живот на предметите, придавайки динамичност на статичните обекти.

Настолна/стенна LED лампа, 100 лева © IKEA

Същото важи и за кръглата лампа (100 лева), която заблестява с топъл отенък веднага щом светлината премине през оранжевото стъкло в овална форма. Това е магическа гледка, която привлича окото – независимо дали предметът е поставен върху масата или виси на стената.

Стенна LED лампа, 139 лева © IKEA

Фаворитът на Marcelis сред осветителните тела обаче е леко наклонената напред стенна лампа във форма на кръг (139 лева). Този дрмпул и минималистичен ореол бе доста сложен за проектиране, така че да се постигне ефектът на това окачване, сякаш се накляна от стената – още един от повтарящите се мотиви в творчеството на Marcelis.

Килим (499 лева) и купа за сервиране с капак във формата на поничка (66 лева) © IKEA

Колекцията има за идея създаването на продукти, които внасят уют и добро настроение в дома. Освен това Marcelis не крие своя тремеж да вдъхновя хората да обмислят нови форми и елементи, които се сливат и подчертават различни видове интериор по артистичен начин. Именно заради това продуктите във Varmblixt се придържат към топлата цветова палитра, а в самата колекция има и два асиметрични килима, вдъхновени от лъчите на залеза и изработени от 100% ръчен вълнен тъфтинг (299 лева за по-малката пътека и 499 лева за по-големия килим в оранжеви тонове).

Купи за сервиране с капак във формата на поничка, 40 лева (мента) и 66 лева (кехлибар) © IKEA

Разбира се, Marcelis не може да мине и без най-емблематичния мотив в своята работа. Поничката е представена в творчеството ми заради своята идеална, завършена форма. Тя няма начало и край. Тя е съвършена.В тази форма откривам абсолютното равновесие. Освен в горната настолна/стенна лампа, поничката и интерпретирана и като ужасно симпатична стъклена купа за сервиране в два размера (40 лева за по-малката ментовозелена и 66 лева за по-големия оранжев кехлибар). И двете стават за съхранение на плодове и закуски и могат да се ползват отворени или затворени, което моментално умножава капацитета по две, а полупрозрачната извита форма се откроява моментално, щом улови светлината.

Поднос (60 лева), гарафа (20 лева), чаши за шампанско (14 лева всяка), водни чаши, отварачка (6 лева) и сламки (8 лева за 6 броя) © IKEA

Част от Varmblixt е и този красив стъклен комплект за коктейли, състоящ се от поднос с матирано стъкло и метални дръжки (60 лева), голяма гарафа (20 лева), чаша за шампанско с нестандартно високо столче (14 лева), стъклена чаша, бъркалка за напитки (8 лева за 6 броя) и плоска отварачка за бутилки във формата на полумесец (5 лева). Когато уловя светлина, всеки един от въпросните предмети свети в различни цветове и оставя феерични отражения – не просто идеален за Instagram перчене, а за лъстива барова атмосфера у дома. Стъклото има нужда от светлина, за да се превърне в нещо повече от това, което вече е.

Чаши за шампанско (14 лева всяка), водни чаши, гарафа (20 лева) и сламки (8 лева за 6 броя) © IKEA

Varmblixt е в KO-ОП (ул. Янко Сакъзов 17) до 12 февруари и само на място в магазина на IKEA (ул. Околовръстен път 216). Повече за колекцията и цени на всички включени продукти има тук. Осветителните тела влизат в постоянния асортимент, всичко останало се предлага само за ограничен период от време.