Интервю: Виктор Янков

26-годишният Виктор Янков пуши верижно, облича се като дете на смесения брак между шведски анализатор от разузнаването и берлински хипстър от бохемско денди потекло и прави всичко възможно, за да организира десетото юбилейно издание на Нощта на музеите и галериите в Пловдив по най-добрия начин. Говорим набързо с фестивалният директор на мащабното събитие за любимата му култура, възходът на Пловдив и синтпоп пичовете от Мелформатор, а за финал Янков споделя своята плейлиста за слушалки по време на Нощта другата седмица.

Най-важното за теб? Завърших езиковата гимназия Ромен Ролан в Стара Загора и именно там започнах да се интересувам сериозно от медии. На 17 заедно с приятел стартирахме музикално предаване към регионалния клон на БНР. След това се преместих в Пловдив, учих политология и заедно с колеги направихме независимия студентски вестник Млък – започнахме доста ъндърграунд. През 2009 се запознах с Веси Сариева на едно литературно четене, което организирахме с момчетата от вестника в Найлона. Малко по-късно ме покани да бъда първото лице зад бара на новооткритото artnewscafe и от тогава досега всеки ден минавам от там. Паралелно завърших университет, работих в БНР, освен това водих едно литературно предаване Метафора по БНТ2, заедно с режисьора Крум Филипов. През 2012 Веси ни покани да курираме фестивала Улица Отец Паисий. От миналата година съм фестивален директор на Нощ на музеите и галериите – Пловдив. Май не пропускам нещо важно.

Постоянните неща в твоя стил? Риза, часовник, чанта, очила. Нещо ново – молескин.

Защо говорим толкова много за Пловдив през последните няколко години? В момента с града се случва нещо, за което говорим от много време – той придобива собствен имидж. Пловдив има супер потенциал да се превърне в културна точка на международната карта и да се напълни с повече хора, които да работят за него.

Пловдив има най-силната и наситена откъм събития музикална сцена след тази в столицата – кои са сериозните имена, които ще станат голяма работа? Много харесвам музиката, която пуска Мартин Илиев, вечно усмихнатият човек зад бара на artnewscafe. Новите звезди на сцената са момчетата от Мелформатор и определено очаквам да се развият много.

Културата, от която се интересуваш най-много и която ти е повлияла повече от всичко останало? Съвременно европейско кино, литература и музика.

Как попадна в Нощта? В какво точно се състои работата на фестивалния директор? Получих покана от Катрин и Веси (Сариеви – бел.ред.) в края на 2012 година, мислих седем дни и вече втора година се занимавам с Нощта. Колкото и клиширано да звучи, това е супер предизвикателство за мен. Занимавам се със съставяне на програмата, комуникация с участниците, говорене по телефона и писане на мейли. Подготовката на Нощта е на целогодишна база, стартирахме подготовката за предстоящото събитие още миналия декември.

Постиженията от досегашните издания, с които се гордееш най-много? Започнах работа по събитието, когато Нощта вече бе изградила силен имидж, много опит и партньорства, така че големите постижения са на целия екип на фондация Отворени изкуства. За мен бе много важно, че миналата година създадохме платформата фонд Специални проекти и новата методология за кандидатстване и участие в Нощта, Макар да звучи сухо и административно, това е възможност за много институции, арт пространства и независими артисти да реализират собствен културен проект и да го представят в програмата на Нощта.

Кои са задължителните партита в програмата на Нощта? Определено откриващото парти на 12 септември във Военния клуб в Пловдив с Мелформатор, Clipper и Cleine Reise от Берлин. Вторият ден на Нощта е отреден за програмите Култура и клуб и Град и публични пространства с над 15 партита и концерти.

Заедно със Стефка Цанева правиш предаването за градска култура и музика Молескин в Радио Пловдив. Кой са най-интересните гости в досегашните издания? Аз много се забавлявах, когато гост ни беше Манол Пейков от издателство Жанет 45. Според статистиката в Soundcloud, най-слушаното ни предаване е това със Сашо Секулов. Преди седмица видях, че имаме слушател от Рейкявик, който е пускал всички издания досега.

Твоят саундтрак за юбилейното издание на Нощта?

Десетото юбилейно издание на Нощ на музеите и галериите – Пловдив е следващата седмица на 12 и 13 септември. Повече информация за събитието и пълна програма има тук. Молескин е тук и по Радио Пловдив всеки петък от 17:00 часа и неделя от 19:00.