Видеоклиповете на 2022

Най-добрите музикални видеоклипове на годината не прекаляват с достъпни алгоритми и изкуствения интелект на DALL-E 2 и ChatGPT, а само с добрия разказ на своите фантастични истории и естетика.

Разбира се, дигиталните методи на създаване, продукция и разпространение няма как да не повлияят върху развитието на формата, а доминацията на краткото видео съдържание в TikTok и Instagram няма как да не го удари в статистиската и да не попречи на пробива на истински влиятелни и земетръсно добри визуализации, но това е положението.

Всеки един от включените по-долу артисти се представя пред света през призмата на личните си болки, проблеми и теми. Какво ще гледаме в най-добрите музикални видеоклипове на 2022? Червени воали на сватби и погребения, силни достижения на стоп кадър анимацията и специалните ефекти, ретро футуризъм в поп химни, почит към чудовищните филми и гей киното, природни красоти ала National Geographic, многобройни и многолики истории за приемственост, визуални интерпретации на мита на сътворението, анимирани разходки с Bowie, разгулни рейв партита след последния работен ден и много други.

ОЩЕ ОТ НАЙ-ДОБРОТО ЗА ГОДИНАТААлбумите, песнитекнигитефилмите и сериалите на 2022 са тук.

We Cry Togetherрежисьори: Jake Schreier, Dave Free и Kendrick Lamar

Kendrick Lamar

Непрекъснатата размяна на пасивно-агресивни обиди и залпове от ритмично fuck you във домашния спектакъл на Kendrick и Taylour Paige e най-потентната илюстрация на токсичните връзки напоследък и тънките болезнени моменти, които ги определят. Това, което издига късометражния филм на Lamar, Free и Schreier над обикновена размяна на обвинителни тиради, скандали (и сдобрявания) обаче е брилянтната визуална и драматургична хореография, обгръщаща всичко с меката пелена на злободневието. Заснетите на живо и на един кадър невероятни превъплъщения на Paige и титуляра от Комптън също умират за актьорски награди.

Ancestressрежисьор: Andrew Thomas Huang

Björk

В видеоклиповете на Björk няма слаба секунда вече почти три десетилетия, но Ancestress e друго ниво на внушение. Визуализацията към най-сърцераздирателната песен от нейния последен албум Fossora е драматичен духовен наследник на Black Lake отпреди седем години, който ситуира траурната церемония за покойна майка на певицата сред живописната природа на Исландия. Облечена в червена коприна и носеща воал и клюноподобна шапка, Björk води погребалното шествие и ритуал сред спиращи дъха гледки, които улавят дълбочината на нейната скръб и приканват всеки да се присъедини. Алиенацията и мъката по разпада на нейния брак от черното езеро отстъпват място на мимолетна утеха.

No One Dies From Loveрежисьор: Alaska

Tove Lo

Само шведската поп кралица Tove Lo може да събере едновременно препратки към Björk, The Knife, Olivia Newton-John и безброй научнофантастични филми, за да сглоби ретро-футуристична любовна история за роботи, гимнастика, коктейли и тревни тенис кортове с ужасен край, за да е по-драматично. Никой не умира от любов, ама друг път.

Dreamerрежисьори: Guillaume и Jonathan Alric

The Blaze

Миналата година възхвалявахме феноменалната къса трилогия на Guillaume Alric (Enfant Sauvage) като ужасно красив и съкровен сериал за младежката спонтанност, търсенето на идентичност и нуждата да живееш свободно и за момента. Завръщането на основното му дуо The Blaze с братовчеда Jonathan Alric също не отстъпва със своята силна емигрантска история за обратния път към корените и връзката между хората, манифестирана не само със споделено каране на скейтборд и прочувствени събирания със семейството, но и с пословичния за дуото акцент върху телесността на участниците и най-френетичното басейн парти, което сте виждали напоследък.

Secrecy Is Incredibly Important to the Both of Themрежисьор: Jordan Hemingway

Yves Tumor

Когато не го изкопават от гроба, за да бъде подложен на екзорсизъм и угощение с монахини (God is a Circle), Yves Tumor си организира скромни вечеринки със садо-мазо гейши, за да пушат цигарки и да танцуват неудържимо, преди да припаднат уморени на задната седалка на американската политика. Творческото сътрудничество между Tumor и режисьора Jordan Hemingway е дар, която не спира да дава.

Shinigami Eyesрежисьор: BRTHR

Grimes

Ако има един клип, който да илюстрира мечтите на технологичните титани да се пренесен в метавселената, то Shinigami Eyes на Grimes отговаря на предизвикателството с изкуствено генерирани, психеделични (и много, ама много CGI) изображения на дяволски добре тацнуващи сребърни ангели с лъкове, лазерни тунели и всевъзможни калейдоскопични епизоди, от които може да ни заболи главата, но и да ни се прииска да поживеем малко във пъстрата вселена на Claire Elise Boucher.

Washed Awayрежисьор: Yasser Abubeker

Kelela

Видеото към първата нова песен на Kelela от близо пет години насам плаче за прожекция в IMAX с оглушителен звук, за да ни потопи напълно в емоционалното пътешествие на певицата на фона на изумителната самотна и екстремна красота на етиопската депресия Данакил. Носенето в изумрудените води на естествения басейн във формата на континентална Африка и прераждането с бръсната гласа са само два от красивите детайли на това визуално пиршество.

D.M.B.режисьор: A$AP Rocky

A$AP Rocky

Дори когато не обелва дума, присъствието на Rihanna където и да било е сигурна гаранция за интерес. Любовното писмо към моногамната любов на A$AP Rocky обаче печели не само с деликатния си характер, но и с изключителната постпродукция и колажен монтаж, впрегнати да илюстрират популярни и не чак толкова популярни моменти от живота на двамата и тяхната споделена любов. Само с такава можеш да разчиташ на гаджето да те отървава не един и два пъти от затвора, че и да сложи червен воал за непретенциозната ви сватба. D.M.B. е чиста проба романтика с очарователни жестове.

Saokoрежисьор: Valentin Petit

Rosalía

Докато видеото към Candy разчита на бърз монтаж и почти буквален римейк на Изгубени в превода, първоначалната идея за Saoko е доста по-елементарна: банда готини мацки на мотоциклети. Още с първото Yo me transformo на Rosalía обаче става ясно, че испанската певица залага на многократна драстична смяна на гардероба и високоскоростни трикове и преследване с полицията по улиците и мостовете на Киев преди войната в очевидна почит към Daddy Yankee и неговата Gasolina.

Ur Mumрежисьор: Lavaland

Wet Leg

Многобройните великденски яйца настрана, но поуката от видеоклипа към огромния хит на Wet Leg е да не се отваряш много-много, ако живееш с майка си и има опасност да се сблъскаш с изобретателни продавачки, способни да създават само хаос около себе си и да те тормозят по възможно най-изобретателния начин.

Cash In Cash Outрежисьор: François Rousselet

Pharrell Williams feat. 21 Savage, Tyler, The Creator

Едноличният победител в категориите за техническо съвършенство, фантазия, присвояване и пунтиране на миймове и попкултурни препратки е абсолютен шедьовър на творческото мислене, вдъхновен от устройството и работата на зоетропа (старо цилиндрично изобретение, създаващо илюзията за движещи се изображения). Gif-оподобните циклични движение на анимираните аватари, барабар с всички детайли в подробния декор почитат и стоп кадър анимациoния стил на имена като Henry Selick и Wes Anderson. Привидният хаос всъщност е чудесно разиграна съвременна и малко по-NSFW версия на Играта на играчките.

Maisрежисьор: Ibrahim Kamara

Tshegue

Визуалните референции в Mais могат да запълнят поне десетина странички в курсова работа по история на изкуството – африкански племенни танци, дебел намек за радикалната поляризацията на света, демократи и републиканци, колониализъм и какво ли още не. Още по-интересно става в надписите на клипа на Tshegue, където откриваме името на режисьора и арт директор на видеото Ibrahim (Ib) Kamara – следващото много голямо име в световната мода, ако успее да си изиграе добре картите.

Concordeрежисьор: Maxim Kelly

Black Country, New Road

Concorde започва като британска версия на Местен извънземен, но бързо ескалира до едновременно сюрреалистична и дистопична притча за другостта, тоталитаризма и адрения апокалипсис. Горкото извънземно не среща най-добрия прием на земята и е размотавано като панаирджийска мечка в кравеферми и в гората, преди да бъде изправено за разстрел пред наказателен отряд. Без да издаваме финала, видеото към едно от най-магичните парчета на Black Country, New Road е катарзис от първата до последната секунда, каквато е и историята на самата група през последната година.

Kingрежисьор: Autumn de Wilde

Florence + The Machine

В един от последните видеоклипове от Киев преди войната, мистериозната богиня на изцелението Florence Welch левитира, тича и танцува с балет от феи докато оплаква своите недостатъци и провалени връзки на фона на призрачен оркестър и недовършени бетонни сгради. Истинското удоволствие настава, когато се заемете за човъркате цялата символика, цветове, хореография и дълбоки теми в King, за да си намерите обяснение на необикновената хармония между звук и картина – епично, красиво и неземно превъплъщение на един от най-запомнящите се гласове на своето поколение.

Daniрежисьор: Christophe Idéal

Zimmer feat. The Undercover Dream Lovers

Пропитото с носталгия и семпло, но секси видео на Dani (този великолепен и много деликатен 80-арски бенгър на Zimmer) е най-доброто доказателство, че хубавите клипове не се нуждаят само и единствено от голям бюджет, а от добра идея, богата обща култура и гледане на правилните френски филми, симпатична хореограгфия и читаво осветление. А да, и от фотогенично място за снимки като Лос Анджелис, където няма как да сбъркаш.

Night Crawlingаниматор: Mickey Miles

John Cale

John Cale няма какво повече да доказва. Легендарният музикант, продуцент и основател на The Velvet Undergound може само да продължава да експериментира с музиката, вместо да се къпе в стари лаври, а и да илюстрира един от последните си сингли с анимирана нюйоркска разходка в компанията на David Bowie на принципа на Омагьосан ден.

Eleanorрежисьор: Alice Kong

Hot Chip

Стоп кадър анимацията с пластелин не става по-добра от Eleanor. Но за да не повтаря други шедьорви в категорията, Alice Kong разгръща парчето на Hot Chip до симпатична (мета) история, в която има всичко – скучно ежедневие, жена-протагонист, Птиците на Hitchcock, Шоуто на Труман, себеосъзнаване, приемственост и апокалипсис.

What They Call Usрежисьор: Martin Falck

Fever Ray

На фона на някои от нейните предишни (визуални) провокации, завръщането на Fever Ray е сравнително спокойна афера за отегчението от офисния живот и превръщането на последния работен ден в разгулен рейв. Както му казват по нашите ширини – петък вечер.

Oneрежисьор: Tim Walker

Hercules and Love Affair feat. Anohni

Тенденцията модни фотографи да снимат музикални видеоклипове не е от вчера, но малцина се справят толкова добре като Tim Walker – англичанин с богата фантазия и съвършен усет към композиция, цветове и сюрреалистични, направо магични сюжети. Описвано от своите създатели като еко-феминистичен боен зов, видеото на One разиграва мита за сътворението на Адам и Ева като история за власт, свобода и идентичност. Сюжетът се върти околко раждането на андрогинна жена (уелската драг кралица Salvia) от обсипана с перли почва, която танцува малко, преди да се върне обратно там, откъдето е дошла. Майката природа си знае работата.

Hideousрежисьор: Yann Gonzalez

Oliver Sim

В 22-минутния късометражен филм на Yann Gonzalez за дебютния солов албум на Oliver Sim има много приятни неща като чувство за хумор и почит към гей хорърите и филмите за чудовища, но Hideous блести най-силно заради почитта към киното на Derek Jarman и описаването на радикалната любов към самия себе си като пътешествие на живот и смърт. Sim се превъплъщава в ролята на отритнато от обществото HIV-позитивно чудовище, който се мрази и срамува прекалено много, за да се отвори към другите. На помощ се притичва неговият ангел пазител Jimmy Somerville, който знае едно и две по темата и може да го извиси.