Шест причини да прекарате десет часа с Mr. Robot

Гледали сте първия сезон на Mr. Robot – браво на вас. Все още не сте? Лоша работа, защото съществуват поне половин дузина причини да прекарате следващия половин ден в напоително гледане на най-добрия нов щатски сериал за последната година.

Зловещият реализъм на историята. Както отбелязва The New York Times, добрите драматични сериали ни вкарват в главата на главния герой, но Mr. Robot успява да пресъздаде и вътрешната динамика на една цяла култура в своя апогей. Историята на този страхотен техно трилър се върти около младия компютърен програмист със сериозно социално тревожно разстройство, който работи като инженер в голяма нюйоркска компания за киберсигурност през деня и като хакер с противоречиви от морална гледна точка цели през нощта. В същността си, Mr. Robot е не само драматична история за социално отблъснати персонажи, но и много сериозна критика на консуматорското общество, разделението на бедни и свръх богати и илюзията за личен живот и неприкосновеност, която в годините на Националната агенция за сигурност и непрекъснатите съобщения за хакване на хора, сайтове и организации става все по-зловещо ефимерна.

Актьорската игра. Истинската звезда на филма е доскоро известният само с епизодични и малки роли в Пасифик и Войната вкъщи Rami Malek – невъобразимо талантлив актьор, който живее ролята на изпълнения с конфликти персонаж на Elliot Alderson и успява почти самостоятелно да изпълни със съдържание, богат набор от емоции и смисъл един от най-добрите пилотни епизоди на сериали въобще. Malek участва във всеки кадър от първия епизод на сериала, но с времето перспективата върху историята се мести елегантно и към гледните точки na останалите персонажи. Макар поддържащите роли на Christian Slater и останалите хакери от fsociety да не са особено въздействащи, създателят на сериала Sam Esmail прави гениален кастинг на други двама от основните протагонисти в така наречената шведска връзка в сериала – Martin Wallström в дебютната си англоезична роля на корпоративния технологичен директор Tyrell Wellick (комбинация от наивния фиксиран поглед на Pete Campbell от Mad Men и психопатичното поведение на Patrick Bateman от Американски психар), а датската моделка Stephanie Corneliussen се вписва повече от добре в ролята на манипулативната му съпруга Joanna Wellick. Третият в шведската тройка е режисьорът на пилотния епизод Niels Arden Oplev – човекът зад шведската версия на Момичето с драконовата татуировка.

Операторското майсторство на Tod Campbell и Tim Ives. Двамата основни оператори на сериала са виновна за изключително наситената, мрачна и полирана David Fincher-ова атмосфера и цветове на Mr. Robot, която отговаря и на първоначалния замисъл на Esmail да снима проекта като филм, а не като сериал. С писането на историята обаче на Sam му става ясно, че има достатъчно материал за развитието на няколко сезона, без да се отклонява от първоначалната си идея за начало и край на историята на Elliot. Графично заснетите сцени на насилие и интересните ракурси са повече от екстра.

Попкултурните препратки и референции. Създателят на сериала Sam Esmail не крие очевидните си вдъхновения за драматичните линии и част от героите в историята от Боен клуб, Американски психар, Шофьор на такси и по-голямата филмография на Fincher и въобще не се срамува от директната гавра с предишни нелепи техно трилъри като Хакери (не пропускайте забавния епизод от средата на сезона с отявлената подигравка с ретроградната класика на Iain Softley). Оригиналното писане на 37-годишния Esmail обаче го отличава от 90% от повечето писачи на сериали в Америка.

Саундтракът. Селекционерът Charlie Haggard се е постарал да вкара най-подходящите мракобесни песни в най-ключовите драматични моменти от сериала. Освен потискащата оригинална музика на Mac Quayle, Mr. Robot възбужда сетивата на меломаните с чудесна комбинация от популярна класика, рокендрол от Neil Diamond и Lee Hazlewood, нов (SchoolBoy Q) и стар (Mos Def и Ol’ Dirty Bastard) хип-хоп, авангарден поп (FKA twigs и Perfume Genius), 80-тарски електро експерименти от Afrika Bambaataa и John Lydon и стар пънк и уейв от Sonic Youth и The Cure.

Възходът на USA Network. Американският кабелен канал има един постоянен хит (Костюмари) и два болезнени скорошни провала, прекратени още по средата на дебютните си сезони (Dig от създателя на Родина Gideon Raff и лековатата докторска драма Rush) през последните две години. Неочакваният успех на Mr. Robot само може да ги насърчи на инвестират повече в необикновени и сериозни драми за възрастни, за да разбият хегемонията на Netflix, AMC, HBO, Showtime и FX.

Вторият сезон на Mr. Robot излиза през 2016.