(СПЕЦИАЛЕН) BOYSCOUT BOOK CLUB: Най-добрите книги на 2022

Изминалата година сме обърнали внимание на повече от 110 книги в месечния BOYSCOUT BOOK CLUB. Kакто обикновено, колко от тях сме прочели е съвсем друг въпрос със секретен отговор, но годишните обзори на най-доброто са идеален повод да се мотивираме за маратонско четене на онези заглавия, оставили най-трайно впечатление в съзнанието и заслужили своето място в списъка с най-добрите книги на 2022.

BOYSCOUT ОБЗОРИ НА НАЙ-ДОБРИТЕ МУЗИКАЛНИ АЛБУМИ, ПЕСНИ, ВИДЕОКЛИПОВЕ, ФИЛМИ И СЕРИАЛИ НА 2022: ТУК.

УНИЩОЖЕНИЕ на Michel Houellebecq (Факел Експрес, с превод от Александра Велева и корица на Кирил Златков)

Историята: Годината е 2027, предстоят президентски избори, а главният герой Paul Raison е висш чиновник в министерството на икономиката и приближен на изключително успешния министър Bruno Juge. Когато френското разузнаване тръгва по следите на мистериозни уеб хакери, излъчващи технологично усъвършенствани видеоклипове със странни криптирани съобщения, Raison става неволен свидетел и участник в разследването на загадъчни атентати, целящи края на човечеството – от взривяването на складове за съхраняване на замразена сперма до потапянето на гигантски контейнеровози от Китай и кораби със стотици бежанци в испански води. Независимо от динамиката помежду им, множеството сюжетни линии в новия роман на Michel Houellebecq (Елементарните частици, ПлатформатаПодчинениеСеротонин) текат плавно и привидно спокойно на фона на заплетени семейни драми, политически интриги и терористични акции. Най-неочаквани в повествованието, но и характерни за такива експерти по световния упадък като Houellebecq са сцени и описания на съвременната действителност, която не спира да възпроизвежда маргинални философски течения и човеконенавистни теории от близкото минало. От  върховете на властта, където действащите лица са напълно разпознаваеми, през дъното на човешката безпомощност и страдание по болници и старчески приюти, цинизма на политическите елити и покварата на обслужващата ги журналистика, Houellebecq води до разтърсващата лична история на Paul Raison.
Защо да я прочетете: Малцина други писатели са способни на такива майсторски връзки на интимното с колективното, язвителното със сериозното, мимолетното с вечното и надеждата със страданието. Само половин година след появата му във Франция, дългоочакваният най-нов роман на Houellebecq (унищожение с малки букви на корицата по волята на самия автор) излиза и на български. Този път парижкият отшелник не се подиграва със света и е напълно сериозен със своите (често пъти пророчески) предупреждения. Не се стряскайте от цената, книгата е нетипичните за Houellebecq 644 страници.
Колко струва: 33 лева ОНЛАЙН от Факел Експрес и по-добрите книжарници.

ДЖОНИ ГРАБНА ПУШКАТА на Dalton Trumbo (Сиела, с превод от Светлана Каролева и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Светът все още не се е възстановил от травмите на Първата световна, когато носителят на Оскар Dalton Trumbo пише eдин от най-ярките антивоенни романи. Джони грабна пушката е безпощадна критика на безмилостните и жестоки времена, в които загиват милиони невинни. Първата световна война започва като летен фестивал – с издуващи се рокли и златни еполети. Многохилядни тълпи аплодират от тротоарите, докато накичени имперски височества, светлейшества, фелдмаршали и други подобни глупци дефилират из столиците на Европа начело на бляскавите си легиони. В тези времена на щедрост и великодушие едно момче оставя майка си и своите сестри, за да се отправи към фронта в защита на родината. Останал глух, сляп, ням, без ръце и крака, за Johnny светът е далечен и чужд. А войната тепърва ще съсипе още милиони съдби. Историята на Johnny – от невинност­та му в предвоенния живот, през военните ужаси и осакатяването, до нравственото възраждане и окончателното му жизнеутвърждаване -се превръща в историята на съзряването на ума.
Защо да я прочетете: Заради смазваща откровеност в създаването на наистина уродлив портрет на войната през погледа на обикновен човек, оказал се на границата между живота и смъртта. След близо четиресет години отсъствие от българския пазар и в разгара на войната в Украйна романът на Trumbo излиза отново в луксозно издание с твърди корици, за да напомни отново за последната романтична война и да потвърди своя статут на оцелелия дух на девет милиона трупа.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

САМОТЕН МЪЖ на Christopher Isherwood (Лист, с превод от Иглика Василева и корица на Милена Вълнарова)

Историята: Българската публика познава Christopher Isherwood най-вече покрай екранизациите на неговите романи Сбогом на Берлин (Кабаре на Bob Fosse) и Самотен мъж (режисьорският дебют на дизайнера Tom Ford от 2009 с Colin Firth в главната роля). Сюжетът на последния проследява един-единствен ден от самотния живот на George – университетски преподавател на средна възраст, потънал в отчаяние след внезапната смърт на житейския си партньор. Вгледан в себе си, той преподава на студенти, посещава позната в болницата и се среща с приятелка, изоставена от своя съпруг. 58 години след излизането си, Самотен мъж е все така поразително актуална и въздействаща проза за преодоляването на болката, аутсайдерството и приемането на различните.
Защо да я прочетете: За да прецените сами кое е по-добро – книгата или филмовата екранизация. Не е тайна, че романът на Isherwood включва мотиви от собствения му живот. 24-годишният писател опознава нощния живот в баровете и кабаретата на Ваймарски Берлин от началото на 30-те години, когато се запознава и започва връзка с младия германец Heinz Neddermeyer. Двамата бягат от нацисткия режим в Германия и търсят неуспешно къде могат да живеят в Европа, преди да се установят в Португалия. Уви, агенти на Гестапо арестуват Heinz за бягство от военна служба и той изчезва от света. Българското издание на Самотен мъж е ценно и заради великолепната корица на Милена Вълнарова.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

НЕВИДИМИТЕ ФУРИИ НА СЪРЦЕТО на John Boyne (Лабиринт, с превод от Владимир Молев и корица на Иван Масларов)

Историята: Назряващ скандал принуждава 16-годишната Catherine Goggin да напусне родното си село в дълбоката ирландска провинция. Сама, бременна и решена да започне нов живот, Catherine знае, че единственото решение е да изостави своя син. Cyril Avery не е истински Avery, както постоянно му повтарят неговите родители. Той е осиновен от богато ексцентрично семейство в Дъблин и не му липсва нищо освен любов. Така започва животът на момче – пълен с победи и разочарования, с невероятни съвпадения и съдбовни постъпки. Предстои му да извърви тежкия път към себе си, към своята идентичност и корени, за да приеме нетрадиционната си сексуалност и да преглътне жестокостта на света.
Защо да я прочетете: В древногръцката митология фуриите са богини на отмъщението и оттук вече разбираме, че Невидимите фурии на сърцето е сериозен, дълбок и много личен роман, който няма как да ни остави равнодушни. Това е книга за любовта такава, каквато невинаги си я представяме – понякога предателска, понякога убийствена, за любовта не само към друг човек, но и към себе си и за стремежа да се приемем такива, каквито сме. Един от най-интересните съвременни ирландски писатели създава внушителна панорама на живота в Ирландия от средата на ХХ век до наши дни, видян през очите на един мъж, който не е негодник, въпреки че причинява болка, не е злодей, въпреки че се случва да мами и не е герой, въпреки че спасява и обича.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ГАЛЕРИЯ НА СЪРЦЕТО на Марин Бодаков (Да/Точица, с корица на Кирил Златков)

Историята: Сборникът със събрани стихотворения на МАРИН БОДАКОВ (съвместно издание на Да и Точица) пристига в редакцията със сърцераздирателно писмо от неговата вдовица Зорница. Вероятно това е най-трудното прессъобщение, което съм писала някога. Затова ще ви разкажа съвсем лично за книгата.Някои стихосбирки на безвреме отишлия си преди година поет отдавна нямат тираж (Бисквити), антикварните издания пък се разпространяват на ръка и цитират в различни форуми. Други са с малък тираж при различни издателства. Галерията на сърцето е своеобразно проследяване на неговия път в поезията, което включва всички негови стихотворения, включително тези, писани през последните две години от живота му и непубликувани никъде досега. Сборникът излиза с редакция и послеслов от голямата поетеса Надежда Радулова, твърди корици и фантастична корица и оформление от Кирил Златков – близък семеен приятел и автор на визията на трите последни книги на Бодаков. Смятам, че каквото и да мислеше авторът за тежките, представителни издания, той би харесал тази книга.
Защо да я прочетете: Заради горещата препоръка на нашия резидент скептик и автор ВЛАДИМИР КОНСТАНТИНОВ, определящ сборника на Бодаков като истинско удоволствие, което обследва магията на делничното, но и като прозорлив, деликатен преглед на великолепните провали и непрежалими победи, които се намират на склад в живота на всеки от нас.
Колко струва: 35 лева ОНЛАЙН от Точица и по-добрите книжарници.

ОБЛАКЪТ КУКУЛАНДИЯ на Anthony Doerr (Сиела, с превод от Надя Баева и корица на Фиделия Косева)

Историята: Времето и пространството би трябвало завинаги да са разделили пътищата на тринайсетгодишната Anna, живееща зад непревземаемите стени на Константинопол, младия българин Омеир, родом от Родопите, стария преводач на Zeno от Айдахо, който се оказва заложник на неочакван терорист, и самотната Constance – единствената оцеляла по време на космическа мисия в търсене на по-добри земи за човечеството. Тайнствен ръкопис на име Облакът Кукуландия обаче ги подтиква да последват пастира Eton, който мечтае да се превърне в птица, за да отлети до утопичен райски град на небето. Най-голямото предизвикателство пред всеки от тях се оказва страхът от самия живот, а обичта към книгите обединява тези наглед отделни, но преплетени една в друга истории. Преминавайки през бурните кървави времена на XV век, 50-те години на миналия ХХ век, фаталната 2020 година и достигайки до далечната 2146 година, сюжетът на тази невероятна книга посяга към миналото, настоящето и бъдещето, за да създаде смайващо литературно пътешествие, надскачащо време и пространство.
Защо да я прочетете: Обичате Облакът атлас? Anthonny Doer успява да създаде впечатляващ по размаха си роман-вселена, в който светът се превръща в литература и обратно. Критиката описва Облакът Кукуландия като триумф на въображението и емоцията в разказа за няколко смели деца от различни времена, чийто живот се променя необратимо. Нищо чудно и той да последва съдбата на Pulllitzer-ов бестселър Светлината, която не виждаме с Netflix екранизация.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

КАЧЕСТВОЛАНДИЯ на Marc-Uwe Kling (Колибри, с превод от Жанина Драгостинова и корица на Росен Дуков)

Историята: Добре дошли в Качестволандия – страната на суперкачеството и суперлативите! Всичко в тази страна изглежда като от далечното бъдеще, но всъщност това е нашето най-близко утре. В Качестволандия цялостната организация на живота е насочена към максималното му оптимизиране: работата, свободното време и взаимоотношенията се ръководят от безпогрешни алгоритми. Компютрите решават какво да купуваме, кого да обичаме, за кого да гласуваме. Така човечеството се предпазва от непоправими грешки. Но защо у Петер Безработния все повече се усилва чувството, че нещо не е наред? Ако системата е така перфектна, защо има дронове, страдащи от страх от летене, и сексроботи, които се борят с еректилни смущения? Защо машините все повече заприличват на човеци, а хората – на машини? Накъде се е запътил нашият дигитален свят?
Защо да я прочетете: Заради поразително визионерската и плашеща, но забавна дистопична сатира в традицията на Kurt Vonnegut, Douglas Adams и George Orwell. Eдин от най-оригиналните и успешни съвременни германски писатели следва философия и театрознание, но още от 2003 е чест гост на берлинските сцени като кабаретен артист, автор и изпълнител на песни, участник (и победител) в поетически слам и други. Качестволандия (2017) е международен бестселър, удостоен с годишната германска награда за най-добър научнофантастичен роман. Има и продължение от 2020.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ОПРАВДАНИЕТО НА ОСТРОВА на Евгений Водолазкин (Лист, с превод от Здравка Петрова и корица на Дора Иванова)

Историята: Един остров го няма на картата, но съществуването му е извън съмнение. Описаните събития са познати до болка, но липсват в учебниците. Средновековие се преплита със съвременност, общото – с личното, а трагизмът – с гротеската. През Острова преминава чума, князете Ксения и Парфений преживяват Великата Островна Революция и увлеченията на народа си към Светлото Бъдеще. Начело се сменят революционни председатели, а в летописа се разминават хронисти, пророци, говорещ котарак и повелител на пчелите. Древно предсказание вещае, че Острова го чакат големи изпитания. Ще може ли да премине през тях, когато земята започва да се тресе под краката?
Защо да я прочетете: Заради блестящите паралели не само между епохи, но и с други изкуства, произведения и автори (Прокорий Кесарийски, William Shakespeare, Николай Римски-Корсаков). Оправданието на Острова на родения в Киев руски писател Евгений Водолазкин (ЛавърАвиатор) разказва за братоубийствена война, изтребление и пътя към мира на един народ. Предвид войната в Украйна, тази книга от 2020 може да се чете и като сбъднато пророчество и притча за съдбата на света сега.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ПЪРВО ЛИЦЕ ЕДИНСТВЕНО ЧИСЛО на Haruki Murakami (Колибри, с превод от Надежда Розова и корица на Стефан Касъров)

Историята: Героят в този сборник с осем разказа на Murakami е човек на средна възраст, който се връща към своите младежки увлечения, преживявания и спомени. Музикалният фон с джаз, класика и поп отмерва ритъма на сюрреалистични срещи и разговори между хора, животни и въображаеми същества. Докато се разтварят неподозирани гънки на време и пространство, грозното става красиво, а зад красивото се таи грозота. Съзнанието предизвиква и разширява пределите на видимия свят, а онова, което се изплъзва от спомена, сякаш ни преследва най-дълго.
Защо да я прочетете: За да задълбочим още веднъж отличните впечатления от разказите на японеца покрай филмовия шедьовър КАРАЙ КОЛАТА МИ, създаден по мотиви от сборника Мъже без жени. Стегнатата, остроумна и магична проза в днешния съкратен курс по Murakami и неговата страст към музика и бейзбол, погледната през носталгията по младостта, е едновременно философска и загадъчна, трогателна и забавна, с тон на интимно признание, почти мемоарна (неизменно поднесена от първо лице) и винаги завършваща с типичния за този съвършен японски посланик неочакван обрат. Гений на постмодернизма? Невероятен стилист с необикновено въображение? Всичко това, че и отгоре.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ГОДИНИТЕ на Annie Ernaux (Лист, с превод от Валентина Бояджиева и корица на Дора Иванова)

Историята: Героинята на Годините говори за себе си в трето лице, тя е никоя и в същото време може да бъде всяка французойка. Чрез снимки и спомени, останали от събития, думи и вещи, тази жена предава своето усещане за годините, изнизали се от Втората световна до наши дни. Между страниците на този роман прозират много детайли от миналото на 86-годишната днес Annie Ernaux. Тя прекарва детството и младостта си в работническата част на Ивто – град в Нормандия, където родителите ѝ държат кафене и бакалия. През 1960 заминава за Лондон, където се издържа като домашна помощница. След завръщането си във Франция учи в университетите в Руан и Бордо, получава квалификация за учителка, след това завършва висше образование по съвременна литература. През 1974 дебютира като писател с Les Armoires vides.
Защо да я прочетете: Смятан от мнозина за най-значимата ѝ книга, Годините e романът, изстрелял Ernaux до последната Нобелова награда за литература. Френската писателка говори за себе си и разказва за своето поколение, за да спаси нещо от времето, в което няма да ни има никога повече. Журито на Шведската академия я оценява заради куража и клиничната прецизност, с които разкрива корените, отчуждението и колективните ограничения в паметта на човека. Преди да бъде удостоена с Нобел Ernaux получава европейската награда Стрега и номинация за Букър.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

АТЛАНТИЧЕСКИ ЕКСПРЕС на Георги Тенев (Колибри, с корица на Мила Янева-Табакова)

Историята: Атлантическият експрес напуска Европа по крехкия виадукт през океана. На борда са бежанците от Стария континент, загубили своите илюзии. Индустрията и науката са претърпели провал, a животът е превърнат във форма за синтетично оцеляване. Зад новата стена на изток се крие огромна и неясна заплаха. Апокалипсисът на Европа е неизбежен. В едно различно измерение корабът Източник, воден от самотна млада жена капитан, пресича галактика, различна от Млечния път. Мисията е част от свръхпроект на високоразвита цивилизация, която търси нови планети и еволюционно безсмъртие. Въпросът е как ще се преплетат пътищата и съдбите на отминалите аналогови поколения и бъдещите хора хибриди. И дали тяхната среща ще бъде катастрофа, край или начало на времето.
Защо да я прочетете: Новият научно-фантастичен, антиутопичен и смущаващо актуален роман на Георги Тенев (Партиен домБългарски розиРезиденцията) е предупреждение и провокация към въображението и разума на всеки читател. За какво? За това, че литературата може да бъде страшна, когато е обърната навътре към човека и той се окаже най-голямата бездна – по-дълбока дори от междупланетарната празнота.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ОБЕЩАНИЕТО на Damon Galgut (Лабиринт, с превод от Калоян Игнатовски и корица на Иван Масларов)

Историята: В живота на семейство Swart присъстват всякакви пороци и произшествия: секс, наркотици, пропилени дни и нощи, стрелба, змийска отрова, драма, сблъсъци и смърт. Над петимата от тази изтерзана фамилия сякаш тегне проклятие и често дори сами се закопават – и в преносен, и в буквален смисъл. Всяка една от четирите части (десетилетия) от тази семейна сага минава под сянката на поредния погребан Swart, който и приживе не е бил особено жив, но въпреки това е изпратен с неизречена, а често пъти и мнима, несъществуваща скръб.
Защо да я прочетете: Защото е красиво написан, стегнат, проникновен и абсолютно заслужен носител на наградата Букър за 2021, който доказва още веднъж индивидуалния талант на този южноамерикански писател да пише оригинално, стилно и новаторски, приближавайки се на една ръка разстояние до титани като сънародника си нобелист J. M. Coetzee, Virginia Woolf William Faulkner. Обещанието е увлекателен роман с филмов сюжет, който хипнотизира читателя с равни дози историческо и метафорично значение и легитимира Лабиринт (още веднъж) като онова издателство с убийствен вкус за Букър-ови лауреати, струващи си всяка двайсетачка.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПНИН на владимир Набоков (Лист, с превод от Пенка Кънева и корица на Люба Халева)

Историята: Сега се намирам тук. Американски гражданин. Преподавам руски и тям подобни във Вандалския колеж, представя се Тимофей Пнин на забележителен откъм акцент и симпатични грешки английски. Разсеяният професор е сред любимите герои на Набоков в този роман с леки автобиографични нотки. Последните касаят не английския, понеже Набоков проговаря първо на този език, а после научава руски, а защото е руснак, избягал от болшевишката революция. Както своя създател, така и Тимофей Павлович най-напред намира убежище в Германия и Франция, а после и в САЩ. За разлика от Набоков обаче, Пнин не успява да се впише в чуждата среда. Животът го запраща все в погрешния влак и той преминава през него с трогателна беззащитност. Въпреки това професорът не губи своето достойнство и вярно сърце.
Защо да я прочетете: Пнин поставя руските интелектуалци в огледалото на Набоков, за да разкаже историята на първата вълна емигранти отвъд океана с брилянтни стилистични хрумки и неповторима ирония.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЛЕТНИЯТ БРАТ на Jaap Robben (ICU, с превод от Мария Енчева и корица на Живко Петров)

Историята: След развода на родителите си тринайсетгодишният Brian живее с нехайния си баща във фургон сред скрап и парични затруднения. По-големият му брат Lucien е роден с тежко умствено увреждане. Когато ремонтът на дома, в който е настанен Lucien, налага обитателите му да бъдат преместени, Brian и баща му отварят вратите на своя фургон за летния брат. Затрогващата история за двама братя, които се учат на обич един към друг, въпреки че единият не може да говори, а вътрешният му свят е като на малко дете, напомня, че сред нащърбените, ръждясали железа на ежедневието има място за близост.
Защо да я прочетете: Фино изграденият психологически роман на Jaap Robben е номиниран за наградата Booker нидерландски бестселър, който се заиграва с очакванията и предразсъдъците на читателя. Летният брат изследва границите на човешкия морал и емпатия и изостря чувствителността към различните. Освен ако не изпаднете в нужда, едва ли си задавате такива въпроси като как да се грижите за някого, чиито нужди не познавате? Или как да вземете правилно решение, когато тепърва предстои да откривате света на другия? Robben дава достатъчно храна за размисъл по всеки от тях.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ЕДИН МЪЖ на Oriana Fallaci (Сиела, с превод от Росица Николова и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Един човек се изправя срещу бруталната машина на диктатурата. Оцелява в най-мрачната килия, издържа на най-жестоките мъчения. Готов да умре, той продължава да живее и да черпи сили от свободата, която извира от него и разпалва пожари сред народа. И вместо да остави историята да го смачка, той се превръща в неин двигател, като побеждава както диктатурата на грубата сила, така и диктатурата на лъжата, на компромисите, шикалкавенето и демагогията на партиите. Изрядна по отношение на фактологическото и впечатляваща по своя емоционален заряд, изповедта на една жена към нейния мъж разказва политическата и идеологическа история на борба в конкретна малка част от света, която обаче се оказва сходна на стотици други.
Защо да я прочетете: Известна като едно от най-острите пера на Запада и като човекът, осмелил се да спори лице в лице с някои от най-жестоките диктатори на нашето време, легендарната италианска журналистка Oriana Fallaci завещава и блестяща проза и белетристика (Силата на разумаГневът и гордостта и Интервю със себе си. Апокалипсис). Една от най-личните ѝ творби разказва за нейната голяма любов Alexandros Panagoulis – яростен борец против режима на полковниците в Гърция, организатор на атентата срещу диктатора Georgios Papadopoulos и останал в историята като гръцкия Дон КихотЕдин мъж разказва за последните години на поета и революционер след излизането му от затвора, когато двамата с Fallaci са подложени на преследване и тормоз.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПАРИЖАНИНА на Isabella Hammad (Кръг, с превод от Стефан Аврамов и корица на Люба Халева)

Историята: Животът на Midhat Kamal започва в Наблус, на север от Йерусалим. През 1914 година Османската империя тъне в упадък, а на хоризонта се задава Първата световна война. За да избегне наборната служба, Midhat отива да учи медицина в Монпелие. Докато следва, той заживява при местен антрополог и се влюбва пламенно в неговата дъщеря. Вместо вълнуваща любовна история му се случва предателство – ученият има скрити мотиви, за да приюти младия палестински студент. Нараненият Kamal заминава за Париж, където учи история в Сорбоната. И докато той се потапя в живота на френската столица, съдбата на родния му град е различна – старият свят на Midhat се разпада под окупацията на британците и надигащите се националистически настроения в Палестина. Принуден да се върне у дома и разкъсван между две култури и две реалности, младият мъж трябва да намери своето място и да се справя с конфликтите в собственото си семейство, но и с очакванията на обществото в един отиващ си свят.
Защо да я прочетете: Впечатляващият дебют на родената в Лондон млада британско-палестинска писателка Isabella Hammad привлича с висок стил, език и дълбочина, в която разглежда въпроси като културна идентичност, любов и политика, докато проследява живота на главния герой по време на ключов момент от историята. Парижанина хвърля светлина върху началото на дългата епоха от страдания, неразбирателство и смърт в Близкия изток и помага за по-доброто разбиране на процесите, оформили тази конфликтна част от света. Неслучайно, Парижанина върви с горещите препоръки на Zadie Smith и Jonathan Safran Foer.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ВРЕМЕ ЗА СУИНГ на Zadie Smith (Жанет 45, с превод от Невена Дишлиева-Кръстева и корица на Люба Халева)

Историята: Виртуозният роман на Smith от 2016 разказва за семейството и сложните нюанси на приятелството между две момичета от смесена раса, които се запознават в Лондон от началото на 80-те и танцуват степ. Препратката към една от големите любови на британската писателка задава тонa на повествование, което описва известността и славата по невероятно убедителен начин, за да извае портрет на приятелство, основаващо се колкото на обич и лоялност, толкова и на ревност и съперничество.
Защо да я прочетете: Заради ясното съзнание, с което критиката определя точно този роман на Smith, една от най-добрите писателки на нашето поколение, за повратен момент в нейното творчество, съчетаващ помъдрял поглед с езикова виртуозност – без ефектни остроумия и импулсивни оценки, а само със зрялост и опит.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

УБИЙСТВЕН ДЖАЗ на Ray Celestin (Кръг, с превод от Юрий Лучев и корица на Стоян Атанасов за Kontur Creative)

Историята: Сериен убиец убива шестима души в Ню Орлиънс преди малко повече от век. Градът е парализиран от страх и смут, a в редакцията на местния вестник се появява загадъчно писмо. Секирата твърди, че ще се завърне жаден за смърт, но ще пощади всеки, в чийто дом звучи джаз (евала за добрия вкус – бел.ред.). Истерията е осезаема, Ню Орлиънс е потопен под звуците на тази революционна за времето си музика, а главните герои от различни прослойки на обществото са въвлечени в непредсказуемо преследване. Историята в дебютния роман на Ray Celestin е написана по действителни събития и не просто пренася в легендарния град, а разказва за онези години от историята му, свързани с музикален възход, но и със смразяващата непозната страна на града на джаза, блуса и Lewis Armstrong.
Защо да я прочетете: Заради магнетичната атмосфера на Ню Орлиънс и добрата идея на британския писател да създаде криминалната тетралогия Градски блус квартет с автентични джаз моменти от градове като Чикаго, Ню Йорк и Лос Анджелис.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ИЗОБРЕТЯВАНЕТО НА ЗВУКА на Chuck Palahniuk (Ера, с превод от Марин Загорчев и корица на Стефан Касъров)

Историята: Частният детектив Foster е загубил дъщеря си Lucinda преди 17 години, но не спира да я търси, ровейки се за следи в интернет страници с детска порнография. Mitzi е известен холивудски звукорежисьор, способен да създава изумително автентични и смразяващи кръвта писъци за хорър филми. Никой обаче не подозира, че всичките тези звуци са ужасните предсмъртни вопли на съвсем истински хора, събрани посредством техника на нейния баща. И докато Mitzi продължава да усъвършенства своя талант в създаването на писък, способен да подчини цялата земя на колене, един случаен линк от анонимен подател насочва Foster по следите на шокираща тайна, способна да го отведе до разкриване на ужасяващата истина. Сблъсъкът на Foster и Mitzi заплашва да разбие наглед перфектната бляскава фасада на Холивуд, под която се крият насилие и липса на всякаква човещина.
Защо да я прочетете: CHUCK PALAHNIUK (Боен клубНЕВИДИМИ ИЗЧАДИЯ) създава смущаващ и мрачен свят, в който страданието е превърнато в стока, а изкуството притежава опасна власт. Последният му роман е напрегнат, дързък и провокативен шедьовър, в който за пореден път експериментира смело, размива жанровете и преминава всякакви граници. Съвременните мръсни приказки на американския писател са забавен нихилизъм, скоростна надпревара, предупреждение, ужас и творческа вакханалия в едно.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Ера и по-добрите книжарници.

ЧЕРНА СВЕТЛИНА на Галин Никифоров (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Антон Теллалов не може да забрави деня, който преобръща живота му на нелош журналист на свободна практика и любящ баща с писък на автомобилни гуми върху заледен асфалт. Три години по-късно Тони все още не е намерил обратния път към света. Превърнал се в сянка на самия себе си, той се лута между безрадостното съществуване и самонаказанието. Това се променя, когато една вечер сред приглушените светлини на бара, в който работи, вижда виновника за цялото си страдание. Дали неговото унищожение ще даде причина на Тони да живее? А дали неконтролируемият пожар на мъстта няма да изпепели всички принципи, които един баща може да предаде на своя син? И въобще може ли един родител на прости смъртта на своето дете?
Защо да я прочетете: Докато почитателите на Галин Никифоров (ЛисицатаУмерено нежно) очакват екранизациите на Тяло под роклята и Добро момче, талантливият български писател се завръща със суров, но същевременно деликатен и болезнен прочит на преодоляването на загубата и скръбта, но и на намирането на сила да се помириш с миналото. Черна светлина е роман за челния сблъсък със смъртта, за силата на родителската обич, за отровата на отмъщението и спасителната прегръдка на надеждата. Вплитайки множество препратки към други литературни произведения и кино шедьоври, Никифоров създава разтърсваща притча за онези крайъгълни мигове на живота, които ни връхлитат внезапно и предопределят минало, настояще и бъдеще.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ВЯРА, НАДЕЖДА И КЛАНЕ на Nick Cave и Sean O’Hagan (Симолини 94, с превод от Атанас Игов и адаптирана корица на Ралица Найденова)

Историята: NICK CAVE и Sean O’Hagan се познават от близо четиресет години. След няколко разговора по време на пандемията O’Hagan предлага да записва всичко, за което си говорят и после да го издадат в книга. Има едно условие – да говорят само за скорошните проекти на австралийския музикант. Както може да се досетите, не става точно така. Вяра, надежда и клане проследява драматичното творческо и лично преображение на човек, изправен пред огромна лична катастрофа. Ние сме изложени на опасност – всеки от нас – доколкото всичко може да стане катастрофално във всеки момент, лично, за всеки от нас. Животът на всеки виси на косъм и някои от нас го разбират, а други – не. Но със сигурност всеки ще го разбере с времето, е само едно от болезнените откровения на Cave, които струят от всяка следваща страница.
Защо да я прочетете: За да видите как един рок бог се превръща във философ и да се потопите в дълбокото изследване на това какво движи живота и творчеството на Nick Cave. Защото в тази откровена и много интимна книга е засегнато всичко – вярата, изкуството, музиката, свободата, тъгата и най-вече силата на любовта. А надеждата? Надеждата е оптимизъм с разбито сърце.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Rotten Apple и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.