Малко акценти от програмата на НОЩ 2017

© Георги Симеонов

13-тото издание на пловдивската Нощ се случва точно след месец, за да притъпи болката от края на отпускарския сезон с много изкуство и култура. Дебютиралото през далечната 2005 събитие вече има сериозни традиции зад гърба си и се е утвърдило като най-амбициозното в категорията културен туризъм в клета майка България. Датите за тазгодишния дълъг уикенд са 15, 16 и 17 септември – достатъчно скоро, за да погледнем към акцентите от програмата с всички безплатни изложби, концерти и работилници на повече от 70 локации в Пловдив.

Инсталацията Power Lunch на американеца Mike Bouchet

Музеите, галериите и ателиетата в града отварят врати от 19:00 на 15 септември и ще работят до 1 през нощта. Същият ден се открива юбилейната изложба на двигателя на фестивала, фондация Отворени изкуства, курирана от културолога Владия Михайлова под мотото Тук навсякъде и представяща архиви, инсталации и произведения, проследяващи дейността на организацията. В първата вечер се откриват и изложби на американския артист Mike Bouchet, студентите от пловдивската Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, местния Ангел Василев, а също и живопис от Регионалния етнографски музей, банкова история в Зад вратите на трезора на ОББ в чисто новото крило на Регионалния исторически музей, необятния космос в Музея на авиацията и виртуално пътуване до най-известните музеи в света. Пробвайте да се класирате и за прожекцията на спектакъла Дама Пика и четенето (с елементи на пърформанс) на Облаци, новата книга на Боян Манчев.

Carapace: един от последните аудиовизуални проекти на Mary Franck

Акцентите на 16 септември са градските пространства и международната част от кураторската програма Тук навсякъде, която отбелязва 10-годишнината на Отворени изкуства и ще представи няколко интересни имена от световната сцена. Сред тях е американката Mary Franck, която ще се заиграе с реалната и виртуална архитектура и със скулптирането на пространството със светлина и звук в световната премиера на аудио-визуалния пърформанс Liminal. На Лапидариума в Стария град пък ще ни очаква късометражно документално кино от платформата КинеДок, на Небет тепе пък можем да се включим в сетивната инсталация Интерактивно на център Алос или да видим представленията на трупата с обещаващото име Цирк де ла Люлин.

© Силвия Георгиева

Големият концерт в рамките на фестивала е Фортисимо в Античния тетър, пловдивските клубове също са мобилизирани за нощен живот, а Absolut ще се отчете с голямо парти както обикновено. За финалния ден са планирани следобедни уъркшопи и разходка с технология, която обещава да преобърне усещането ни за реалност и начина, по който сме възприемали Пловдив досега, както и още изложби, прожекции и други добри идеи за прекарването на уикенда в града.

Повече информация за следващото издание на НОЩ има тук.