Полиформа създава музикален инструмент за деца с увреждания

Когато организира своята изложба Изкуство с увреждания, Полина Герасимова провежда няколко творчески работилници за деца с увреждания и представя прототип на музикален инструмент, който може да се ползва от всички. Две години по-късно визуалният артист е готов и с напълно завършения Музико – иновативен инструмент, който помага на деца с увреждане да направят първата крачка към музиката без никакви знания как да свирят на пиано или барабани, какво е ритъм и как се създава мелодия.

Трансформиращата звука в светлина технология и архгитектура на инструмента са разработени специално за глухи и незрящи деца така, че да свирят заедно, използвайки сетивата си и да се приобщават чрез създаване на музика и ритъм, без да използват методите, с които са свикнали досега. Герасимова твърди, че идеята този инструмент да бъде използван от деца с увреждания не е нейна. Тя беше създадена от колективната енергия по време на срещите ми с децата на изложбата преди две години. Това не е професионален музикален инструмент, с който да станеш виртуозен пианист. Музико е приятелят, който не се интересува от твоето увреждане, защото всеки тон е цвят, звук и светлина.

Всяко дете може да свири с минимални движения на пиано или барабани, или създавайки ритъм. При незрящите деца това обичайно става с допир, а при глухите – предимно с вибрация. Цялата интуитивна колаборация е повече от лесна: инфрачервените сензори на инструмента засичат движенията на ръцете, поставени на съответното място. Така се генерира не просто вибрация, а едновременно звук и светлина. Незрящо дете може да чуе мелодията, която създава, а срещу него глухото дете вижда визуализацията на музиката в цвят и светлина.

Към идеята, дизайна и архитектурното проектиране на Герасимова се включва и инженерът Ивайло Миленков, който работи върху хардуера и софтуера на инструмента. Виктор Герасимов пък сглабя Музико прави цялата електрическа инсталация и LED осветление, a Иван Велков от P.I.F. помага за музикалността. За прототипа са използвани теми писани от Димо Стоянов. След първите опити става ясно, че липсата на натиск дава възможност и на деца с не толкова тежка форма на церебрална парализа и такива в аутистичния спектър да използват Музико. Най-близките планове на създателите е да изработят още два подобрени инструмента и да ги дарят на съответните училища за деца с увреждания, след което разработката да бъде споделена със свободен достъп. Евала!

Представянето на Музико е на 26 ноември, събота, в Музейко на ул. Професор Боян Каменов 3. Повече за музикалния инструмент има тук.