Brad Wаlls снима басейни отвисоко (и ги събира в книга)

Като повечето австралийци, Brad Walls расте близо до вода. Въпреки че детството му протича предимно около семейния басейн, интересът на въздушния фотограф към специфичната красота на тези архитектурни обекти се поражда години по-късно, след като ги преоткрива през тотално новия ракурс на своя дрон с камера.

Новата му книга Pools From Above улавя тази необикновена перспектива в 89 кадри. Стартиралата преди три години едноименна серия е вдъхновена първоначално от ваканционните снимки за спомен от Югоизточна Азия и Австралия. Едва след като попада на книгата Splash: The Art of the Swimming Pool, Walls решава да отдели време за собствен проект. Разлиствайки книгата на Annie Kelly ме застигна вълна от носталгия, която ме върна обратно към басейна на моето детство. Реших да експериментирам с негативното пространство, композиционния баланс, водещите линии и симетрията на плувните басейни.

Така серията на Walls почита Kelly и акцентира върху недооценените извивки, остри ръбове и сини нюанси на басейните, но и върху начина, по който сенките се отразяват върху повърхността. Осъществяването на проекта коства пътувания до четири страни и сериозна предварителна подготовка. Първоначално Walls прави сериозен списък с прословути къщи и техните фамозни басейни. Знаех, че ще ги снимам от необикновен ъгъл и няма да се повтарят, затова включих иконични къщи като пустинната къща на Kaufmann, проектирана от Richard Neutra през 1946

Вавилон, Нови Южен Уелс, Австралия © Brad Walls

Дългият списък включва и други известни имоти като къщата на Sheats-Goldstein, проектирана от John Lautner и къщата Crescent на Wallace Cunningham. След това Walls започва да се свързва с техните собственици, мениджъри, а понякога и със самите архитекти, за да се опита да организира снимки. Именно така се среща и със своя любим архитект Cunningham, с когото правят двайсетминутна раздумка след снимките.

Къщата на Coulder, проектирана от архитека John Lautner, Малибу, Калифорния, САЩ © Brad Walls

70% от кадрите са от имоти с красиви басейни, за които Walls знае предварително. Останалите 30% са на обществени басейни, издирени с упорито търсене в Google Maps. Постпродукцията и най-вече кадрирането на отделните снимки ги карат да пораждат асоциации с човешки лица и необикновени форми и характер. Някои ми изглеждат спокойно, други тъжно. Макар редовно да ги оценяват най-вече като архитектурни обекти, басейните имат невероятна способност да провокират неволни спомени. Pools From Above е кулминация на моето дълго пътешествие в търсене на красотата в обикновени пейзажи, видяна през неочакван ъгъл.

Ескапизъм, Калифорния, САЩ © Brad Walls
Есен, Виктория, Австралия © Brad Walls
Garcia на John Lautner, Каньонът Никълс, Калифорния, САЩ © Brad Walls
Къщата на Kauffman, проектирана от архитекта Richard Neutra, Палм Спрингс, Калифорния, САЩ © Brad Walls
Le Chacuel, Долината Юка, Калифорния, САЩ © Brad Walls
Импулс, Съри Хилс, Нови Южен Уелс, Австралия © Brad Walls
Само една дължина, Малибу, Калифорния, САЩ © Brad Walls
Пачуърк, Палм Спрингс, Калифорния, САЩ © Brad Walls
Ретро, Тулум, Кинтана Ро, Мексико © Brad Walls
Романтизъм, Бел Еър, Калифорния, САЩ © Brad Walls
Къщата на Jim Goldstein, проектирана от архитекта John Lautner, Бевърли Хилс, Калифорния, САЩ © Brad Walls
Лебед, Малибу, Калифорния, САЩ © Brad Walls
Непознатият нюанс, Cuadra San Cristobal, Мексико Сити, Мексико © Brad Walls
Oчакваща сянка, Нови Южен Уелс, Австралия © Brad Walls

Pools From Above (твърди корици, 176 страници, Smith Street Books/Rizzoli) на Brad Walls струва 69 лева в Book Depository.