Този човек ни учи как да колекционираме изкуство

Frédéric de Goldschmidt © Christophe Ketels за Compagnie Gagarine

Един от най-големите съвременни европейски колекционери прави първата си сериозна откупка преди петнайсет години с продажбата на картина на Edouard Manet. Наследена от неговата баба, Frédéric de Goldschmidt описва творбата на бащата на импресионизма като прекалено ценна, за да я задържа. Днес французинът притежава колекция от близо 400 произведения на съвременното изкуство и изглежда като идеалния човек за разговор с българската публика и заинтересованите как да колекционират.

Така де, освен изчитането на половин дузината задължителни книги по специалността, колекционирането на картини от приятели и ръчкането за съвети на познати като Веселина Сариева, няма лошо да минем и през новата среща-дискусия на нейнта фондация Отворени изкуства и образователната платформа Форум Колекционери, стартирала преди повече от десетилетие с целта да запознава местната публика с утвърдени колекционерски практики и да насърчава млади колекционери в създаването и воденето на колекции.

Фрeнският колекционер в Cloud Seven

Както се подразбира от първия параграф по-горе, Goldschmidt аследява страстта към изкуството от своята баба Marie-Anne von Goldschmidt-Rothschild, която колекционира импресионисти. Едва на 22, тази модерна дама придобива Арлезианката на Van Gogh, която впоследствие дарява на френското правителство и днес картината може да бъде видяна в музея Орсе. Нейният внук пък започва да колекционира изкуство от тийнейджър, но първата му сериозна колекционерска откупка е през 2007 – творба на Benjamin Sabatier. Скоро след това започва да помага и на млади автори, работейки активно с куратори и институции.

Личната му колекцията не следва конкретна концепция, но Frédéric признава увлечението си по неконвенционални материали. Голяма част от творбите са дело на млади автори, които кореспон дират с произведения от 60-те и 70-те години на XX век и значими движения и течения като Zero Group, Arte Povera, концептуално и минималистично изкуство. Селекцията е достъпна за широка публика, тъй като Frédéric вярва, че колекционерите не са собственици на произведенията, а техни пазители с отговорност да ги споделят с онези, които искат да ги изучават или просто да им се наслаждават.

Изложбата Inaspettatamente в Cloud Seven, Брюксел © Hugard & Vanoverschelde Photography

Иначе днес този симпатичен французин живее и работи в Брюксел, където се намира основаното от него изложбено и споделено работно пространство Cloud Seven – седеметажна сграда с публичен достъп, която демонстрира и очевидният му интерес към разчуъпване на традиционните модели на галерийните пространства. Професионалните му познания надхвърлят областта на визуалните изкуства, тъй като е специалист по бизнес и комуникации и антропология, но и продуцент на интерактивни медии, телевизионни програми и филми. Frédéric е член на комитета за придобиване на творби в белгийската фондация Kanal и президент на парижката награда Prix des Amis du Palais de Tokyo.

Освен да представи своите принципи за водене на колекцията, куриране и продуциране по време на дискусията в СГХГ, Frédéric ще отговаря охотно и на щекотливи въпроси дали трябва да си богат или потомък на известни аристократични родове (или и двете), за да колекционираш изкуство.

Форум Колекционери с Frédéric de Goldschmidt е в Софийска градска художествена галерия (ул. Ген ерал Гурко 1) на 18 ноември от 18:00 с вход свободен. Повече информация за събитието има тук.