Exe посяга към Берлин с местните му резиденти

Обсебващата любов между Берлин и електронна сцена е повече от разбираема. Съвременното техно се ражда в Детройт, но преживява своя ренесанс именно в немската (клубна) столица, която го приютява безрезервно, за да се превърне в синоним на свобода и креативност, а по-късно и в съществена част от идентичността на града.

И макар джентрификацията на районите около стената да заплашва клубната ъндърграунд култура с изчезване или прекалено комерсиализиране, Берлин все още очарова с неподражаемата смес от бизнес (десетки компании за софтуер и продуцентски джаджи), медии (Beatport, Resident Advisor) и любов към тридневните разюздани фетиш партита в KitKat, About Blank, Berghain и много други клубове, гей сауни, барчета, складове и градини по поречието на Шпрее.

Exe Club посяга именно към това чувство за хедонизъм с Berlin Calling – второто концептуално събитие под това име в столичния клуб на улица Шипка 6, което представя музиката на някои от най-важните имена и резиденти на берлинската сцена и гарантира истинсĸа емоционална свобода и пълна дискретност на дансинга. Или, както споделят, Berlin Calling е сигурно лично пространство, в което всеки може да бъде себе сиBerghain, тук и сега.

Exe нарича нещата с истинските им имена, затова концепцията се казва Berlin Calling – концепция, иззета от Берлин и донесена тук, в България за всички фенове. Берлинското изживяване в София означава никакви резервации и предварителна продажба на билети, дълга опашка пред входа, абсолютна забрана за снимане с телефони навсякъде в клуба (дори на местата, където обикновено може) и безкомпромисен фейсконтрол, който реагира положително само на дрескод в диапазона кожа, фетиш, еротика, червено и черно. Казано по друг начин, все неща, които не могат да се видят и да бъдат усетени, ако не сте там. Екстра, ето ги и хората, с които ще танцуваме анонимно и необезпокоявано тази събота:

© Julian Bernard

Макар да е дипломиран архитект, французойката Anetha набляга основно на пълния комплект от електронната сцена, а именно диджействане, продуциране и менажиране на собствен лейбъл. Едно от най-важните имената от новата генерация френски диджеи, вдъхновени от EBM, транс, електро и 90-арско техно прекарва последните десетина години в постоянно рафиниране на сетовете си в Berghain и други световни клубове, а и в издаването на повече от трийсетина трака под собственото си име.

През последните три години, Anetha развива и собствения си лейбъл Mama Тold Ya, посветен на минаването отвъд границите и излизането извън зоната на комфорт в лицето на нови, смели и отворени към общи проекти таланти. Компанията на французойката вече има над 80 трака и десетина издания от 40 артисти в своята дискография, сред които откриваме и нейните клубни химни Free Britney (2021) и How Would They Know (2022). Освен всичко друго, Anetha използва своите платформи, за да говори за екология и влиянието на електорнната сцена върху природата.

© Rohan

Предвид солидната си кариера през последните десет години, Randomer съвсем не е случайно име на съвременната електронна сцена. Следвайки умния съвет на Untold да прави нещата по-тъпи, лондонският диджей и продуцент стига до вътрешния кръг на Dekmantel и своя моментално разпознаваем звук в тракове, които съчетават езотерични и изненадващи обрати и техника.

Нужно е само да чуете сета на Rohan Walder от нидерландския фестивал от 2018 по-горе или този за HÖR Berlin от това лято, за да се убедите в таланта на Randomer да съчетава помитащ bpm и френетична техника на пула с мрачна чувствителност и тотален контрол върху пулса на публиката.

© David Ulrich

Fidelity Kastrow е едно от най-разпознаваемите имена на берлинската ъндърграунд сцена вече повече от 15 години. Резидентът на местниte клубове Sisyphos и Tresor и лондонския Egg издава собствената си пределно мрачна продукция за престижни лейбъли като NovaMute и Sisyphon и продуцира седмичното радио предаване Berlin Soul, което се излъчва по Pioneer DJ Radio (Ибиза), Dance Paradise (Бразилия), Underground FG (Франция) и BLN.FM (Германия).

Най-комфортно обаче се чувства зад три плейъра и някоя и друга допълнителна джаджа, които й позволяват да разгърне знанията от своето класическо образование по пиано, пеене и композиране от Spezialschule für Musikerziehung в сетове от емоционално, енигматично и много интензивно техно. Fidelity израства в Берлин от осемгодишна и започва да обикаля клубовете още на 13, което я дарява с дълбоко познание на локалната клубна култура и нейната неподражаема естетика и звук.

Berlin Calling с AnethaFidelity Kastrow и Randomer е в Exe Club този събота, 19 ноември, след 22:30. Входът е 10 лева (преди полунощ) и 15 лева (след полунощ). Задължителният дрескод е кожа, секс, фетиш, еротика, черно, червено и черно. Повече информация за събитието има ТУК. Публикацията излиза с подкрепата на Exe Club.