Следколедно пазаруване за напреднали

Понеже сме много хитри и винаги пробваме да избегнем предколедните сблъсъци в града и неговите магазини, минаваме почти изцяло онлайн, за да си направим малко подаръци като за последно през годината.

1. Monocle не се спира с издаването на книги напоследък. The Forecast (£10 + около £6 доставка) е добър коментар в дълга форма за това, което ни предстои през 2015. Редакторите на издателството поробват всичките си международни кореспонденти, бизнес отличници, историци, урбанисти и дипломати, за да се сдобият с тяхното мнение върху разнообразни теми като бъдещето на отбранителните системи и най-новите тенденции в градоустройството и планирането под формата на дълги прогнози и оценки, фото есета, илюстративни портфолиа и разнообразни репортажи на повече от 240 страници от най-добрата финландска хартия. Така представени, повечето теми засягат пряко само професионалистите 30+, но и останалите любопитни младежи има какво да научат.

2. Andrew Richardson е ужасно добър американски стилист и креативен директор, който издава леко порнографското и много класно еротично списание Richardson Magazine от време на време, уплътнява свободното време с нюйоркски pop-up магазин за дизайнерски предмети, аксесоари и облекло и като всеки добър еротоман знае как да ни напипа по слабото място и темата за най-добрия бомбър на пазара. The Andrew Bomber ($355 + $60 доставка) е произведен в Америка от 100% полиестер, закопчава се с копчета, лъщи през деня и нощта и е допълнен с различни нашивки и емблеми, за да се отличава от обикновените войнишки бомбъри.

3. Никога не можеш да имаш много тъмнокафяви обувки с перфорирани върхове (т.нар. в далечна Англия brogues), просто защото страдат много при активно ходене дори и с добра поддръжка. Подобен чифт винаги се носи много, защото стои еднакво добре с хубав сив костюм или какъвто и да било деним и блейзър. Чифтът на YDC (120 лв.) е направен изцяло от кожа (за корпуса) и гума (за подметката) и влиза в гардероба като костюм на Thom Browne в съзнанието на беден Boyscout редактор.

4. Еротиката за нощното шкафче и библиотеката е ясна от няколко месеца. Bettie Page: Queen of Curves (€43, твърди корици, 256 стр.) е лъстива колекция от непубликувани досега предизвикателни кадри на Bettie Page от архива на майката на пин-ъп фотографията Bunny Yeager. Новото издание на Rizzoli включва част от най-известните снимки в дългата обща кариера на двете момичета плюс много актова фотография и невиждани чисто голи кадри на Page – истинското олицетворение на порочната еротична съседка в американската пин-ъп и поп култура. Имената на отделните глави говорят сами за себе си: Jungle Land, Nutty Cheesecake, Sweet and Savage, She Devil. The Selvedge Yard ни позволява да разгледаме част от включените кадри.

5. Електрическите самобръсначки са практичното извинение на всеки, който няма време или е изгубил желание да се бръсне по традиционния начин с четка от изкуствен косъм (а не от бобър, защото е гадно) и пяна/крем. WaterFlex на Braun (290 лв.) е прилично решение за бръснене на сухо или мокро. Адаптирана за плъзгане по вода, пяна или гел въртящата се на 33 градуса глава позволява на самобръсначката с три ножчета да се движи гладко по кожата, което намалява триенето в кофти зоните като брадичката и линията на челюстта. Здравата мембрана в дръжката предпазва мотора от вода и позволява на изпаренията да напускат машинката. Покритието против изплъзване пък създава усещане за сигурност и намалява страха от изпускане и разбиване на плочките в банята. Производителите твърдят, че можем да я ползваме без проблеми в басейн или на брега на реката, но кому е нужно да се бръсне в гората?

6. Бижутата на Нева Балникова са чуден подарък по всяко време на годината. Единственият по рода си унисекс пръстен Silver Cut (180 лв.) е направен от оксидирано сребро (проба 925) в типичния за девойката индустриален и леко грубоват мъжкарски стил, но стои еднакво добре и върху пръстите на момче, и на момиче. Металът е обработен по метода на свободното изсичане, характерно за дялането на камък с длето.

Вторият продукт на Балникова в селекцията се нуждае от втори поглед, за да схванем какво точно представлява. Първоначалната асоциация за интересен ключодържател се изпарява моментално при мисълта кому е нужно да облицова ключовете си с кожа и съответно къде възнамерява да влиза с тях. Последната колекция на Нева Daily Reliquaries съживява похабени предмети от ежедневието чрез облицоване с кожа и ги вкарва в нов контекст с малко повече фетишизъм и развинтване на въображението. Аксесоарът на снимката (90 лв.) е много симпатичен бич за по-смели сексуални удоволствия у дома или на специализираните за целта места, който е направен от домакинска дръжка на точилка и изгубени ключове. Последното звучи като добра основа за еротичен трилър и вбесяване на чувствителни жени.

7. Споменавали сме ги и преди: супер обувки (99 лв.) от естествена телешка кожа и вулканизирана гума за подметката, които възбуждат въображението с асиметричeн силует в черно, убийствено тънки като кинжал високи токове и са направени за онези момичета, разбиращи значението на Fuck Me Pumps на Amy Winehouse.

8. Препоръчано от татуирания тромпетист и мотоциклетист Петър Македонски: абстрахираме се от чехословашките коледни гирлянди на снимката и аптекарските шишета, за да тестваме естествените масла за брада на новата българска марка Bradabrat, които са ръчно смесени от най-добрите натурални масла с единствената цел да подхранват брадата, да укрепват косъма, да облекчават сухотата и сърбежа и да действат бактерицидно и антисептично. Засега марката предлага само два вида масло – Lavish (15 лв.) за започване на деня и Bole (15 лв.) за напреднали, които могат да се поръчат и в комплект за 25 лв.

9. Комбат раницата на Tasmanian Tiger (170 лв.) е създадена за професионални военни, но може да бъде използвани и от обикновени аматьори и планинари заради изключителната функционалност, типична за компании, чиито продукти трябват да служат вярно, да променят съдби и понякога да спасяват човешки животи. Изключително удобния модел на снимката в маслинено зелено има универсално приложение заради приличното си тегло (1400 г), двата предни джоба с цип и велкро ивици върху тях, Molle система за конструкция и закрепване, откачащ се кръстен колан с два допълнителни джоба с ципове и основно тяло с вместимост 22 литра и отделение за хидрационна система и отвор за маркуч, с които се пие вода или се поливат цветята у дома. Раницата е направена от синтетичната материя Cordura, която със сигурност ще надживее собственика си и има дългогодишна история на използване и еволюция още от Втората световна война насам.

10. Iron Stone (70 лв.) е една от най-странните запалки на Zippo, които сме виждали някога. На пръв поглед металният корпус изглежда грапав като повърхността на някакъв камак, асфалт или екрана на развален телевизор, но всъщност си е идеално гладък, тъй като покритието е от фибростъкло. Старите фенове на марката трябва да знаят, че и този модел е ветро и водоустойчив и пристига с характерното щракване на останалите модели. Липсващото звено между черните пластмасови запалки и класическо гладко полирано Zippo, което искаш да откраднеш.

11. Брачната фабула (16 лв., 546 стр., Жанет 45) е последният роман на Jeffrey Eugenides (Мидълсекс, Непорочните самоубийства), чиято фабула се върти около любовния триъгълник на трима млади абсолвенти от Brown University, които търсят своето място в света. Според The New York Times, романът не е посветен на съпружеството и любовта в тесния смисъл на думата, а по-скоро разиграва отново вечната тема в работата на Eugenides – драмата на порастването. Според нас направо си плаче за екранизация в духа на The Virgin Suicides с Josh Hartnett и Kirsten Dunst.

12. Пълният комплект от дизайнерски порцеланови чаши с букви на Arne Jacobsen (26 лв. за брой/буква) е много удобен начин да дразните гостите и близките си с великолепни надписи на латиница като Hi, You Suck, Trash или Get Out. Известната типография е създадена през 1937 от световно признатия датски архитект, а чашите могат да се използват успешно и като моливник или малки вази в интериора.