АБVA пуска жестока книга с думи и забавна игра на памет

За разлика от алпийска фирма Дъглас, фондация АБVA не лъже, а чинно изпълнява януарското обещание за продукти в ограничени серии, които да напомнят за добри образци от българското визуално наследство и да подпомагат разширяването на архива и неговите големи бъдещи планове.

Последният бюлетин на архива пристига с велика тематична песен на Магдалена Диманова и ФСБ, за да представи дебютантантите в Merch 001 – първата серия с обекти на АБVA, която им се е получила много добре. Думи 001 (меки корици, 190 страници, джобен формат от 10х15 сантиметра, 20 лева) е съвсем истинска книга, която се мотае уж невинно из красивото типографското изкуство на печатните издания от ХХ век, преди да забележите екзистенциална повествование от подредбата на избраните самотни думи и цитати на бели страници в различни шрифтове.

Що ли се трепах толкоз? е един от валидните въпроси в Думи 001, които не присъстват във втория обект, по обясними причини. Играта на памет (36 чифта, 72 карти, 6х6 сантиметра, 25 лева) обновява познатия формат с картинки на обекти от архива (списания, торби, кибрити, календарчета, илюстрации, типографии, логотипи и други подобни) и е подходяща за забавление, концентрация и трениране на зрителната памет във всички възрасти не само по време на изолация, а и много след нея.

И двете чудни предложения са в крайно ограничен тираж от 100 книги и 50 игри и няма да бъдат преиздавани. Пандемията от коронавирус забавя старта на онлайн магазина на AБVA, съответно поръчки могат да се правят само по имейл (hey маймунка abva точка bg) или с невинно плъзгане в личните им съобщения в Instagram. Плащането става само с наложен платеж, а покупката на един от двата първоначални продукти е от малкото удобни начини да подкрепим дигитализирането на архивчето и натрупването на още по-забележителна колекция от модни, спортни и архитектурни списания, карикатури, типография и графика.