СЕЛЕКЦИЯ: Диагонален цип за зимното кожено яке на Minoar

Minoar са от малкото сериозни (български) марки, които продължават да натискат своята некомерсиална, на разпознаваема естетика, без да забравят и за по-консервативното връхно облекло. Разбира се, доколкото можем да използваме определението консервативни за модели, които винаги се заиграват основно с дължини, материи и тактилно усещане.

И все пак, колкото и първоначалното впечатление от марката да е за далеч по-авангардна от обичайното, вълнените бомбъри и палта-халати са си съвсем приемлив ежедневен дрескод на умерени минималисти, ексцентрици и обикновени редактори. Какво обаче се случва, когато Теодора Спасова и Йоан Гълъбов решават да представят своята идея за класическо (зимно) кожено яке? Ами, залагат на идеята за максимална функционалност и знакови детайли, за да им е по-интересно.

Изцяло подплатеното кожено яке на Minoar всъщност повтаря асиметричния силует на тяхното Segment яке с диагонален цип, но в по-хардкор вариант от агнешка кожа. И докато диагоналният цип и панели са онези елементи, които вкарват днк-то minoar в идеята за класическо байкър яке, зимният модел на снимките печели най-вече със своята преднамерено оптимална практичност. Вместо да се чудят колко по-изкривен и провокативен може да бъде, Теодора и Йоан избират да комбинират линейния, асиметричен и прибран дизайн с възможно най-добрата защита от студено време.

Нетипичното високата до средата на главата ватирана яка изолира врата и устата от виелици, без да задушава горната част на тялото, оставяйки достатъчно място за пуловери и блузи. Памучната подплата с мек сатениран завършек позволява якето да се плъзга по меко по тялото, вместо да тежи. Самата подплата пък е зашита под асиметричен дизайн, за да има изненади, когато я докосвате волно или неволно (да, сатенът на правилните места винаги провокира по-ведро настроение).

Освен скрития вертикален джоб от вътрешната страна, коженото яке на Minoar разполага и с два странични вертикални външни джобове с цип, а дългите реглан ръкави завършват със срязани трикотажни ръкавици без пръсти, но с халка за палеца (маншети от агнешка кожа и оребрен трикотаж, един вид – бел.ред.), за да не пропускат нахлуването на студен въздух нагоре по тялото.

Асиметричната долна част след подгъва пък се пристяга с връзка. Цялостното усещане е за равни дози градска романтика, апокалиптична готика и тежък функционален характер, който се комбинира отлично не само с панталони с паднало дъно, но и с далеч по-консервативен черен деним, вълнени панталони, боти с връзки или кубинки. Става идеално и за намятане върху прозрачни дантелени рокли, ако ще бъде носен от жени при по-студено време. Звучи непрактично, но е ужасно секси. Другото непрактично нещо: бруталната цена, но това е положението – говорим за добър дизайн, ушиване на ръка, отлична функционалност и агнешка кожа с фина зърниста текстура.

Зимното кожено яке на Minoar струва 1632 лева онлайн и в софийския магазин на бул. Княз Александър Дондуков 131. Влезте тук, за да видите как стои в покой и движение върху стегнатото тяло на Йоан Гълъбов – един от двамата основатели на марката, заедно с Теодора Спасова. Момчето тренира като животно на лостове и това си личи.