6 лични причини да се засилим към Jordan Rakei тази вечер

© Joseph Bishop

В студеното пост-пънк сърце на Boyscout има специално място за срамежливи и бледолики младежи с нежни гласове и невероятен талант за арендби и соул мелодии, които разтапят цинични души и порочни мацки. Горното описание събужда асоциации с вездесъщия James Blake, но ние се сещаме и за един негов съсед на Острова, който впечатлява вече близо десетилетие с консистентно високо качество.

Имаме поне дузина основателни причини да се засилим към първия концерт на Jordan Rakei в България тази вечер, който пристига с шестчленната си банда за потентен гиг на открито в Борисовата градина. 28-годишният мултиинструменталист, вокалист и продуцент се отбива за сефте на Балканите, за да представи последния си студиен албум What We Call Life отпреди точно една година.

Песните във вероятно най-личния и интроспективен проект на срамежливия и често пъти пеещ със затворени очи Rakei са повлияни от уроците, научени по време на терапия и повлияни от четенето на много по темата за позитивна психология. Музикалната критика го адмирира заради смелостта да експериментира с еклектични жанрове, а ние го харесваме заради феноменалната способност да не трепва и да звучи ужасно искрено и ранимо, докато реди интимни откровения и пердаши колаборации с Jorda Smith и Loyle Corner. Освен това е дяволски добър на живо, но какво още:

Следим родения в Нова Зеландия, но отраснал в Австралия изпълнител още от първото му EP Groove Curse, което му открива пътя към включването с вокали в Caracal (2015) на Disclosure и към дебютния му самостоятелен албум Cloak от 2016. Boyscout го класира в първата половина на 50-те най-добри албуми на 2016 с думите: нежна и богата музика, която може да послужи идеално във вечерите за двама + едно възможно звучене на съвременния джаз и соул, което е достатъчно поп и въпреки това за съжаление остава встрани от светлините на прожекторите в днешно време.

Трансферът към голям лейбъл като Ninja Tune не го култивира, дори напротив. Wallflower (2017) е вдъхновяващ, удивително зрял и дълбоко личен соул албум, който лавира безпогрешно между богатите и многопластови спокойни мелодии и откровени и прями текстове и вокални хармонии.

Казали сме добри думи и за Origin (2019), който подхожда амбициозно към проблемите на личността в непредсказуемата и опасна ера на технологична дистопия. Невинаги лесната амалгама на експериментална продукция с чувствен нео соул и поп му се получава с вдъхновение от времето, прекарано в студиото с Nile Rodgers (Chic).

Макар да продължава да се описва като интровертен и срамежлив човек, Jordan Rakei умее да владее публиката на сериозни фестивали без значение от мащаба – от Гластънбъри до Монтрьо.

Не страда от излишно его и се разбира прекрасно за колаборации с лейбъл колеги като Bonobo.

Прави жестоки кавъри, съответно можем само да се надяваме, че ще изпее Lover, You Should’ve Come Over на Jeff Buckley.

Jordan Rakei е тази вечер, 18 септември, в Арена София (Колодрум Сердика в Борисовата градина) след 19:30 срещу 50 лева от EVENTIM и 55 лева на входа.