Бърз блиц преди концерта на Hayes & Y

Годината започва ударно за Hayes & Y. След Always So Simple, Always So Cold от края на 2017, българската група издава поредния си нов сингъл The Feeling в началото на февруари, продуциран изцяло от тях и забелязан от BBC. Първоначалният състав на Hayes & Y включва Благослав Анастасов (ритъм китара и вокали), Радослав Лозански (соло китара) и Ивайло Делев (бас китара), които започват да свирят заедно в малък гараж още в гимназиалните години. Вдъхновяват се от класически рок и алтернативни банди като Pearl Jam, Nirvana и Kings of Leon, а по-късно привличат финландски барабанист Dennis Hallback, за да оформят днешния лайнъп и да затвърдят собствения си звук. Няколко години, EP-та, концерти, фестивали и много работа по-късно, Hayes & Y вече са базирани в Манчестър и могат смело да бъдат наречени една от ценните малко съвременни БГ групи, които звучат адекватно през 2018. Дни преди да се приберат в София за най-големия си самостоятелен концерт у дома досега, Благо и Радо разказват набързо за новите сингли, живота в Англия и какво да очакваме от Hayes & Y на живо другата седмица.

Как се нареждат последните сингъли до предишните ви записи? Благо: Последните ни два сингъла са много важни за нас, защото ги продуцирахме и записахме сами. И преди сме се продуцирали сами (второто ни EP и до голяма степен третото), но никога не сме влагали толкова внимание в крайния резултат. Сега изпипваме всичко до най-малкия детайл. Ако ги сравняваме с по-старите ни песни, определено смятам, че показват напредък. Много съм горд с тях. Радо: Със сигурност са двете ни най-добри песни, в чието създаване прекарахме най-много време в свирене, слушане на други артисти и избор на звуци. Целта ни е всяка следваща песен да е по-добра. Надявам се след време да ни питате същото за още по-успешни парчета.

Как ви повлия преместването в Англия? Радо: Откакто живеем заедно, сме много по-продуктивни и отделяме повече време на музиката си, което беше и основната идея. Разбираме се добре като съквартиранти, което също е много важно. Манчестър има страхотна музикална сцена и се стараем да я следим максимално отблизо, за да знаем къде се намираме спрямо групите тук и какво трябва да подобряваме.

Първоначално се местите в Лондон. Защо го заменихте с Манчестър? Радо: Лондон е невероятно скъп град за живеене и неподходящо място за прохождащ артист, както установихме след престоя си там. Изборът от артисти е на световно ниво и е невъзможно да привлечеш внимание на нашето такова. В Манчестър се чувстваме много по-комфортно, градът ни харесва и можем да влагаме по-голяма част от времето си в музика.

Работите ли по странични проекти? Благо: Аз се занимавам и с малко странични неща, но основният ми фокус е Hayes & Y. Написах и продуцирах една песен за Рут, която се надявам да излезе скоро. Също така имам желание да пиша и за други артисти. Бихме продуцирали и някоя млада група, която има желание да се развива.

Досега сте издавали само EP-та. Мислите ли за албум или EP-то е предпочитания формат? Благо: На този етап не очаквайте албум. Някой ден ще се случи, но няма да е скоро. Предстоят обаче много нови песни, още три до края на годината. Радо: Концентрирали сме се върху пускането на сингли възможно най-често. Това са краткосрочните ни планове.

Имате ли гиг мечта? Радо: Концертът ни преди Kasabian на Spirit of Burgas (пред 10 хиляди души – бел. авт.) може да се определи като сбъдната мечта. В момента желанието ни е да излезнем на фестивалната сцена в Англия, която да ни отвори повече възможности на местно ниво.

Какво да очакваме на концерта в София? Благо: Ще свирим пет нови песни, които още не сме издавали. Също така ще се възползваме от мултимедийните възможности на Sofia Live Club и ще се постараем да направим най-доброто си шоу досега. Нямаме търпение.

Hayes & Y е в Sofia Live Club на 10 март. Билетите струват 10 лева в Bilet.bg и 12 лева на входа на клуба. Повече информация за събитието има тук.