Richard Mille и Ferrari създават най-тънкия механичен часовник

Aко очаквате само Piaget и Bulgari да се състезават в надпреварата за най-впечатляващ ултратънък механичен часовник, може да останете разочаровани. Само няколко месеца след като Bulgari представя досегашния носител на титлата Octo Finissimo Ultra с неговия 1.80-милиметров профил, Richard Mille и Ferrari настъпват газта и профучават буквално на косъм разстояние със своя RM UP-01 Ferrari и неговия 1.75-милиметров профил.

Ако не можете да си представите колко тънък е всъщност, вземете една българска монета от петдесет стотинки и ще разберете – точно толкова. Макар разликата между новия и досегашния победител в категорията за най-тънък часовник в света да е буквално части от милиметъра (50 микрона, колкото човешки косъм или две бели кръвни телца едно до друго), постижението на Richard Mille и Ferrari впечатлява и със своята конструкция, тежаща само 30 грама на китката с все каишката.

Разбира се, подобни невероятни технически постижения изискват дълги години за разработка (около шест хиляди часа за развитие и тестове на RM UP-01 Ferrari), но те никога не са самоцелно преследване на рекорди, а провокирана от просто функционално изискване. Основнаа причина съвременните часовникари да преследват титлата за най-тънък часовник (окей, освен рекордите, които носят доволно стабилен безплатен маркетинг и слава) е нуждата от комфорт и максимална ергономичност на китката, дори да става въпрос за масивни часовници като Richard Mille.

Със своите 39 милиметра по дължина и 51 милиметра по ширина, RM UP-01 Ferrari е не само удивително тънък и красив, но и изключително издръжлив вход в съвсем нова категория за швейцарската марка, но и напомня за нейните най-емблематични модели най-вече с формата на своята каса и безел. Най-тънкият часовник в света издържа на убийственото за човешкото тяло ускорение от пет хиляди g, но е водоустойчив само до десетина метра.

Не му и трябва да се гмурка, защото най-вероятно е предназначен само за шофиране от собственици на легендарни Ferrari-та. Макар да е сериозно техническо постижение, топмоделът на Richard Mille и Ferrari всъщност е много семпъл откъм функционалност, защото показва само часовете и минутите на малките си циферблати. Коронката за навиване е интегрирана в равнината на безела.

Подобни чудеса от титан със сигурност не са предназначени към обикновените потребители и ценители на хорологични иновации – RM UP-01 Ferrari e лимитиран до 150 бройки, всяка от които струва близо два милиона долара. Успокоението е, че иновациите и инженерните решения в неговото разработване може да се промъкнат и в по-достъпни модели занапред. Дори да се надсмивате на стандартните Richard Mille часовници като този на китката на Rafael Nadal, няма как да не признаете, че комбото с Ferrari е наистина впечатляващо.

Повече информация за RM UP-01 Ferrari има тук.