BOYSCOUT BOOK CLUB: 11 супер книги от януари

Януари винаги е бавен, муден, изпълнен с някакъв неоправдан оптимизъм за предстоящата година, но и елегантно притискан от съмнения какво лошо може да се случи. Може би заради това първият BOYSCOUT BOOK CLUB за 2024 се върти около нишката за колективната травма и памет у нас, в Китай и Малая, завива към търсенето на смисъл в живота и смъртта, хвърля абсурдистки поглед към екологичната катастрофа, разплита мистериозни загадки с корабокрушенци, рамкира изконния човешки копнеж по тъмнината и се опълчва на конформизма. Ето какво четем:

ТЪЖНИЯТ ГОСТ на Matthias Nawrat (Колибри, с превод от Жанина Драгостинова и корица на Яна Ланкова и Капка Кънева)

Историята: Търсейки отговори за същността на живота и смъртта, един мъж без име постепенно дава тласък на своята история. Разказвачът се разхожда из съвременен Берлин и се среща с непознати хора, които му доверяват историите си: работник на бензиностанция, който някога е бил хирург; странна архитектка, чиято интелектуална енергия често я повлича в неочаквана посока; изследовател в научна лаборатория, който се опитва да върви по ръба на предизвикателствата на професията и на семейството. Фикция и реалност се сплитат в неразделно цяло, a ужасът от терористичния акт на коледния базар в центъра на града през 2016 се сблъсква с надеждата, че тъкмо в този световен град дошлите от Източна Европа ще успеят да осъществят мечтите си. Всяка берлинска улица отвежда към отделна съдба, за да се получи градската карта на човешкия живот. Възниква въпросът дали в цялата празнота и самота на съществуването си човек може да забрави за болката, или трябва да се научи да живее с нея, защото тя е част от самата тъкан на живота.
Защо да я прочетете: Тъжният гост е удостоен с Европейската награда за литература (2020) заради своята изключителна литературна сила и философска дълбочина. Welt am Sonntag го определя като роман в търсене на смисъла – опит в свят без бог и без вяра в отвъдното да се намерят основания човек да се противопостави на отчаянието. Очевидно трябва да се сдобием и с предишните четири романа на родения в Полша и отраснал в Германия Matthias Nawrat, който следва биология в Хайделберг и творческо писане в Швейцарския литературен институт в Бил, преди да дебютира като писател преди малко повече от десетилетие.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

НА ЛОВ ЗА ДРЕБНА ЩУКА на Juhani Karila (ICU, с превод от Росица Цветанова и корица на Стоян Атанасов за Kontur Creative)

Историята: Някъде в Източна Лапландия: Елина Юлияко се завръща в родното си село за три дни с мисия да улови една щука. Когато от езерото изниква воден дух, а не след дълго и други древни създания, риболовното приключение на Елина придобива неподозирани мащаби – вече всичко е въпрос на живот и смърт. Междувременно криминален комисар Янатуйнен издирва героинята по подозрение в убийство, но преди да попадне на следите ѝ в това неопитомено кътче на света, се отправя на собствена риболовна авантюра и се сприятелява с трол. Тайнствени създания бродят из мочурищата, древен демон бродник се вселява в председателя на общинската администрация, а насред мочурливото блато си живее щуката, около която се върти всичко.
Защо да я прочетете: Juhani Karila продължава финландската нишка в каталога на ICU с абсурдистки и хумористичен поглед към екологичната катастрофа. На лов за дребна щука е едновременно езиково пиршество с колоритен диалог, драматична любовна история, митологично фентъзи с екологично-философски привкус и динамичен трилър. В основата му обаче е поставен въпросът за човешкото и за влиянието на хората върху природата. Подходящ за читатели от всяка възраст, този роман засяга важната тема за екологичното равновесие, без да съди и да обвинява.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

НЕПОЗНАТИЯТ В СПАСИТЕЛНАТА ЛОДКА на Mitch Albom (Лабиринт, с превод от Йорданка Пенкова и корица на Албена Лимони)

Историята: След мощен взрив огромната луксозна яхта Галактика се разпада на части и потъва, но десет от пътниците оцеляват като по чудо и се носят напосоки в спасителна лодка из безбрежния океан. На третия ден, когато вече остават без вода, храна и надежда, забелязват сред вълните мъж, когото изтеглят в лодката. Намерихме те, слава богу!, възкликват те. А той прошепва: Самият аз съм Бог. Така започва този увлекателен роман на Mitch Albom (Вторници с Мори). Повествованието се води от името на Бенджи, който описва трагичните събития в бележник, изхвърлен заедно с лодката година по-късно на плажовете край Монсерат. А Джарти Льофлор, главният инспектор на острова, който се бори със свои си демони, трябва да разплете загадката какво всъщност се е случило в океана.
Защо да я прочетете: Заради идейния сюжет, който провокира въпроси до самия финал на романа. Дали непознатият е онзи, за когото се представя? Какво е причинило експлозията? Ще оцелеят ли тези хора? И дали отговорите на молитвите ни не изникват там, където очакваме най-малко? Mitch Albom e прочут американски писател, музикант, (спортен) журналист, драматург и сценарист, чиито книги достигат общ тираж над петдесет милиона екземпляра и са преведени са в 54 страни на 48 езика. Вторници с Мори е екранизиран през 1999 с Jack Lemon и Hank Azria в главните роли.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

НЕ КАЗВАЙТЕ, ЧЕ НЯМАМЕ НИЩО на Madeleine Thien (Жанет 45, с превод от Емилия Ничева-Карастойчева и корица на Люба Халева)

Историята: Ванкувър, 1991: момиче на име Мари живее с майка си, когато към домакинството им се присъединява китайски бежанец, бягащ от репресиите след потушаването на протестите от площад Тянанмън. Ай-Минг е катализаторът, който задвижва желанието на Мари да събере липсващите парчета в епичната семейна история на поколения музиканти в продължение на четири десетилетия – герои, преживяли Културната революция на Mao и техните деца, протестирали на площада през 1989.
Защо да я прочетете: Заради увлекателното и майсторски представено търсене на смисъл в колективната памет. С остроумен хумор, състрадание и впечатляваща проницателност, Madeleine Thien (Убеденост, Кучета по периметъра) създава роман, който е едновременно красиво интимен и грандиозно политически, вдъхновен от детайлите в ежедневния живот на Китай, но и трансцендентен в своята универсалност. Макар да разказва за унищожаването на културата и интелигенцията, Не казвайте, че нямаме нищо е също история за любов и надежда.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

БИВШИТЕ ХОРА НА КОНЦЛАГЕРНА БЪЛГАРИЯ на Мартин Иванов (Сиела, с корица на Дамян Дамянов)

Историята: Гласовете на оцелелите от репресиите на тоталитарния режим не се чуват често. Мартин Иванов е поредният достоен човек, който полага усилия да не ги забравим. Съдбата на онези близо половин милион жени, мъже и деца, дамгосани, прогонени и системно декласирани след 9 септември 1944 от комунистическите власти, е подробно изследвана в Бившите хора на концлагерна България – впечатляващо детайлен и прецизен научен обзор на систематичното унищожаване на българския елит от БКП и ДС, който оживява с гласовете на оцелелите жертви. Книгата на Иванов обхваща период на половин век гонения и дискри­минация, в който по различни методи се отнема социалният, икономически и политически статус на поколения недоубити буржоа. С помощта на триста и девет интервюта и мемоарни разкази, шестдесет и две ex-post биографични реконструкции, излъчени в предаването Джинс по БНТ и работа с документи от архивите на ДС, изследователят проследява веригата от събития по изкореняване в социален, а и в чисто физически смисъл на додеветосептемврийските елити и последвалата тяхна трудна адаптация в рамките на Народна република България.
Защо да я прочетете: Заради безпощадната хроника на времена, в които неизброими животи се оказват в железния и безмилостен юмрук на властта, а и заради аналитичното разглеждане в дълбочина на една от най-травматичните и дълго премълчавани теми в българската история. Подобно на документалния филм Второто освобождение, такива книги са монументално важни постижения, които трябва да бъдат изучавани в училищата и засилвани във всички посоки, а не да бъдат пренебрегвани от масата, замитани от пропагандата и ценени само от малцина.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЛОТАРИЯТА И ДРУГИ РАЗКАЗИ на Shirley Jackson (Кръг, с превод от Светлана Комогорова – Комата и корица на Люба Халева)

Историята: Публикуван за пръв път през 1948 в New Yorker, Лотарията започва като привидно добронамерено повествование за спокоен град в провинцията, но бързо придобива мрачен обрат. Най-много писма в историята на списанието са изпратени именно заради този текст, като много от читателите изразяват объркванети си относно скритите значения и ужасяващия край. Stephen King го прочита в гимназията, остава шокиран и започва да се чуди как въобще е написан. Разказът се превръща в един от най-значимите за своята епоха, преведен е на десетки езици и е многократно адаптиран за радио, телевизия и сцена. Освен него, настоящият сборник съдържа още 24 напълно непознати за родните читатели истории: написани през различни години шедьоври като Демоничният любим, След вас, драги ми Алфонс, Цветната градина, Седемте вида неяснота и Зъбът.
Защо да я прочетете: Заради майсторското внушаване на дълбокия мрак, жестокост и нелечима самота, които владеят човешкото сърце. Известна със своите пристрастия към свръхестествени теми, Shirley Jackson (1916-1965) си спечелва място сред най-талантливите прозаици отвъд океана със своите провокативни сюжети, проницателна гледна точка към американската култура и ловки метафори за човешкото поведение. Лотарията и други разкази е единственият сборник, който писателката издава приживе. Текстовете в него са свързани много повече с реализма, като фантастичните нотки са изключително дискретни и сведени до минимум. Докато уж пише за най-баналното и ежедневното, Jackson позволява да надникнем в латентните заплахи на живота – както из лъскавия мегаполис, така и в слънчевата провинция. Кара ни да съзрем фаталната си слабост зад привидните защити, които неизбежно издигаме. И ни уверява, че дори най-невинните членове на общността – децата, са не по-малко изпълнени с изконния човешки копнеж по тъмнината.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

ТОВА СЕ СЛУЧИ ПРЕЗ НОЩТА на Marc Levy (Колибри, с превод от Петър Герджиков и адаптирана корица на Стефан Касъров)

Историята: Marc Levy описва първия том от трилогията хакерски трилъри за група 9 така: Обикновено давам думата на двама герои. Този път са девет. Направих всичко възможно, за да проникна в бандата им, и успях. Деветимата герои на тази книга се познават само виртуално, но са верни приятели, отдали се на една обща цел: да се борят срещу злото. Те са извън закона, но са на страната на доброто. Те са гениите на дигиталния свят. Хакерски атаки, секретни материали, тайни, разобличение на тези, които искат да завладеят света, преследване по улиците на Осло, Париж, Мадрид, Тел Авив, Лондон и Истанбул – борбата може да им струва живота. Този път не ми се налага да се сбогувам с тях на последната страница. Защото историята далеч не е свършила. Добре дошли в света на група 9!
Защо да я прочетете: RTL го определя като амбициозна фреска, смесица от Милениум и James Bond. За Le Parisien е роман със светкавично развитие на сюжета, който се чете на един дъх, както се гледа хубав сериал – вълнуващ, интелигентен и много завладяващ. TV5 Monde го хвали заради съспенса и действието, което се развива в цял свят. Marc Levy (Ами ако това беше истина, Втори шанс, Обърнатият хоризонт) заслужено е сред най-обичаните френски съвременни писатели с общи продажби над 50 милиона екземпляра на 49 езика.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

БУРЯТА, СЪЗДАДЕНА ОТ НАС на Vanessa Chan (Сиела, с превод от Надя Баева и корица на Фиделия Косева)

Историята: 1934, Малая: Животът на Сесили Алкантара поема в неочаквана посока по време на работното парти на съпруга ѝ Гордън – сътрудник в британската колониална администрация. Там тя се запознава с обаятелния Фудживара, агент на японската императорска армия, който тайно работи за свалянето на британците. Пленена от харизмата и убедителността му, Сесили се увлича по мечтата за Азия на азиатците и се съгласява да предава информация, открадната от бюрото на Гордън. Почти десет години по-късно, през 1945, Малая е в ръцете на японците, но надеждата за свобода отдавна се е стопила с жестоката окупация на местното население. Ужасът не пропуска да почука и на вратата на семейството на Сесили. Петнайсетгодишният ѝ син Абел е в неизвестност, най-малката ѝ дъщеря се крие в мазето, за да не бъде отвлечена в японски публичен дом, а другото ѝ момиче Джасмин сервира всеки ден на японските войници и оцелява на ръба на лудостта. Сесили знае две неща: всичко това е по нейна вина, а близките ѝ не бива никога да разберат истината. И сега, когато войната е към своя кървав край, тя ще направи всичко по силите си да се противопостави на ужаса, на който тя неволно е станала съучастник.
Защо да я прочетете: Разкривайки грозната реалност на колонизацията и войната, Бурята, създадена от нас е въздействаща елегия за мира и изцелението. Вдъхновена от собствената семейна история на Vanessa Chan, тази смела и сърцераздирателна книга за майчината любов дава глас на непозната част от житието на окупираната от японците Малая. Дебютът на малайзийската писателка, един от най-очакваните исторически романи за 2024, излиза у нас заедно със световната си премиера на над двадесет езика и на гърба на отлични ревюта от The New York Times, Publishers Weekly и Kirkus.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

СТОУНЪР на Джон Уилямс (Лабиринт, с превод от Емилия Л. Масларова и корица на Албена Лимони)

Историята: Стоунър е необикновена книга за обикновения живот на едно момче, което тръгва от дълбоката американска провинция и се издига до университетски преподавател. В романа не се случва нищо. По-точно, случва се цял един живот, белязан от тихо отчаяние и неизчерпаеми запаси от достойнство. Какво е да тръгнеш от низините и да сбъднеш мечтата си да живееш със и заради книгите? Какво е да вървиш срещу течението, да не се поддаваш на конформизма и да се опълчиш без излишна шумотевица на продажността и приспособленчеството на своето поколение?
Защо да я прочетете: Заради болезнената актуалност във време, когато доблестта и достойнството са все по-рядко срещани качества на изчезване. Стилът на John Williams (1922-1994) е пределно изчистен, аскетичен и оголен, в него няма и една излишна дума и това създава някаква особена съпричастност със съдбата на главния герой – Стоунър би могъл да бъде всеки от нас. Романът излиза преди близо половин век, но е преоткрит преди десетилетие и заживява нов живот. Стоунър е и романът, с който (и заради който) е създадено издателство Лабиринт. Четвъртото му юбилейно издание излиза с нова корица и графично оформление.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

БРАЧНАТА ДВОЙКА ЧЕРВЕНИ РИБКИ / ВЕНЧЕЛИСТЧЕТАТА И ДРУГИ НЕУБОДНИ ИСТОРИИ на Guadalupe Nettel (Колибри, с превод от Маня Костова и корица на Стефан Касъров)

Историята: Настоящото издание съдържа два сборника с кратка проза, представителни за стила и художествените търсения на мексиканската писателка: Брачната двойка червени рибки (2013) и Венчелистчета и други неудобни истории (2008). Разказите от първия сборник са написани често като изповед от първо лице, стегнато, без излишен драматизъм, но с умело поддържано напрежение и дълбочина на образите. Според авторката отделните царства в живата природа са изградени от сходни модели. Nettel описва паралелни ситуации и поведение на хора и животни и поднася проникновено разбиране на човешката природа в контекста на родството ни с животинския и растителния свят. Друг тематичен фокус формират хора с чудновати мании и неудобни за споделяне ексцентричности. Някои отклонения са безвредни, нерядко уникални, дори излъчват красота. Други са отблъскващи и разрушителни. Във всички случаи обаче разказите приканват към разбиране и търпимост по отношение на необяснимите състояния и особеностите на човешките същества. Посланието на Nettel е, че аномалното обитава ежедневието, еднаквостта може да бъде пагубна, а целостта и хармонията се раждат в различията и трябва да ги приемаме с емпатия, толерантност и човечност.
Защо да я прочетете: За да се запознаем с големия талант на мексиканската писателка, която има четири романа и много разкази и есета, удостоени с национални и международни награди като Хералде, Хилберто Оуен, Ана Зегерс, Антонен Арто и Бреве Рибера дел Дуеро (за сборника Брачната двойка червени рибки). Guadalupe Nettel влиза в краткия списък за Международната награда Букър за 2023 с романа си Still Born.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КЛЕТО ЗЛАТО на Добри Станчов (Лемур, с корица на Декитас и илюстрации на Ана Граматикова)

Историята: Една слънчева сутрин през 1997 Йордан Гълъбинов се качва на раздрънкания небесносин москвич и оставя мъката от последните месеци в родната Добруджа, за да се отправи на северозапад към мистичното село Шишенци. Според местна легенда, в района от векове е скрито несметно богатство, в което той вижда спасение от всичките си житейски несгоди. Но когато пристига в този забравен от бога край, младият мъж открива повече призраци, отколкото хора. Всеки следващ ден и всеки следващ разговор го пренасят сякаш в стара приказка – с прокълнати съкровища, зли поличби и ритуали за изкупление. Границата между суеверия и реалност постепенно се стопява и дали увлечен от легендите, или опиянен от домашната ракия, Йордан се оказва във вихъра на неочаквани събития, които ще го променят завинаги.
Защо да я прочетете: Още преди да напише своя роман за Добруджа през 30-те години на XX век Белези от рая, Добри Станчов (познат под псевдонима Дого Танкарт) поставя началото на новелата Клето злато, в която преплита очарованието на простичкия селски живот с истории, предавани през поколенията и изпъстрени с цветната реч на района край град Кула. Там, след края на света, седнал под сянката на миналото, героят му открива повече от това, на което се е надявал и сега е готов да сподели своята история. Клето злато е вълшебна новела, изпълнена с мистерия, романтика, носталгия и прекрасни илюстрации на Ана Граматикова.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.