BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от февруари

Разбираемо, всички следят войната в Украйна. Злободневните новини превземат вниманието на голяма част от аудиторията, а четенето на художествена литература се очертава като едно от малкото ефективни бягства от непредсказуемата реалност. След извънредно късия февруарски Boyscout Book Club, селектираме точно десет нови книги от март, сред които забавна кримка за възрастни детективи (от Richard Osman), впечатляващ роман-вселена ала Облакът атлас, датски разкази, научнофантастична сатира и магически реализъм от Италия:

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ДВА ПЪТИ УМРЯ на Richard Osman (Софтпрес, с превод от Богдан Русев и корица на Радослав Донев)

Историята: След феноменалния успех на романа Криминален клуб Четвъртък, превърнал се в сензация с над милион продадени копия за година, Richard Osman се завръща с нова завладяваща история. Обитателите на спокойното пенсионерско градче и членове на криминален клуб Четвъртък тъкмо са приключили своето първо истинско разследване. Докато на всеки от тях не му се връща към студените досиета се оказва, че няма за какво да се притесняват. Защото пред вратата на Elizabeth има оставен плик от човек, когото тя лично е обявила за мъртъв преди много години. Douglas е ходеща мишена – цената, която плащаш, ако си откраднал диаманти от гангстер. В опит да се спаси, той се обръща за помощ към единствената жена, която истински е обичал, и така въвлича нея и приятелите ѝ в опасна игра. Този път пенсионерската четворка се изправя пред безскрупулни мафиоти, които не биха се притеснили да застрелят четирима старци.
Защо да я прочетете: Още по-опасна и все така забавна, новата книга на Osman надгражда историята от Криминален клуб Четвъртък с лекота. Човекът, който два пъти умря e топла, остроумна, но и напрегната, динамична и мистериозна история, в която всеки може да влезе в ролята на детектив и да сподели удоволствието от разплитането на загадката. Вторият роман на Популярния британски комедиант продължава темите, засегнати в дебюта: приятелството, проявите на емпатия и човечност и идеята, че никога не е късно да се впуснеш в ново приключение.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Софтпрес и по-добрите книжарници.

ОБЛАКЪТ КУКУЛАНДИЯ на Anthony Doerr (Сиела, с превод от Надя Баева и корица на Фиделия Косева)

Историята: Времето и пространството би трябвало завинаги да са разделили пътищата на тринайсетгодишната Anna, живееща зад непревземаемите стени на Константинопол, младия българин Омеир, родом от Родопите, стария преводач на Zeno от Айдахо, който се оказва заложник на неочакван терорист, и самотната Constance – единствената оцеляла по време на космическа мисия в търсене на по-добри земи за човечеството. Тайнствен ръкопис на име Облакът Кукуландия обаче ги подтиква да последват пастира Eton, който мечтае да се превърне в птица, за да отлети до утопичен райски град на небето. Най-голямото предизвикателство пред всеки от тях се оказва страхът от самия живот, а обичта към книгите обединява тези наглед отделни, но преплетени една в друга истории. Преминавайки през бурните кървави времена на XV век, 50-те години на миналия ХХ век, фаталната 2020 година и достигайки до далечната 2146 година, сюжетът на тази невероятна книга посяга към миналото, настоящето и бъдещето, за да създаде смайващо литературно пътешествие, надскачащо време и пространство.
Защо да я прочетете: Обичате Облакът атлас? Anthonny Doer успява да създаде впечатляващ по размаха си роман-вселена, в който светът се превръща в литература и обратно. Критиката описва Облакът Кукуландия като триумф на въображението и емоцията в разказа за няколко смели деца от различни времена, чийто живот се променя необратимо. Нищо чудно и той да последва съдбата на Pulllitzer-ов бестселър Светлината, която не виждаме с Netflix екранизация.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

КАРТА НА КАНАДА на Dorthe Nors (Лист, с превод от Росица Цветанова и корица и илюстрации на Радослава Боор Даскалова)

Историята: Първата ни среща с Dorthe Nors е с 14-те нейни разказа в сборника Карта на Канада. Писателка в отдалечена планинска хижа се сближава с майката на своя бивш любим; две приятелки обикалят по домовете, за да събират измамни дарения за борба с рака; жена, която копнее да плува в диви водоеми, не стига по-далеч от местния басейн. Както и в останалите творби на Nors, и тук на фокус е копнежът във всичките му форми. Героите познават и любовта, и самотата, и насилието, а авторката прави така, че чувството за хумор да пробие мрака. Карта на Канада отвежда в страната на Justin Trudeau и други точки от света, но и чертае път в лабиринта на човешкото сърце.
Защо да я прочетете: На Дания ѝ върви на добри разказвачи. След бащата на Малката кибритопродавачка, Храбрия оловен войник и Малката русалка, скандинавската държава се разписва на си с нобелови лауреати и още дузина знаменити писатели. Dorthe Nors поема щафетата с репутация на един от най-изтъкнатите съвременни автори в своята родина, но и отвъд нейните граници. Nors публикува на страниците на The New Yorker, Harper’s Magazine и Boston Review, носителка е на награда за скандинавска литература и финалист6 на международната награда Букър с петия си роман Mirror, Shoulder, Signal от 2017.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ГАРДЕРОБЪТ на Olga Tokarczuk (ICU, с превод от Крум Крумов и корица и илюстрации на Таня Минчева)

Историята: ICU събира три разказа на Olga Tokarczuk от края на 80-те в изящно полиграфско бижу за колекционери. Сборникът Гардеробът надзърта под хастара на живота. Реалността в тези разкази се пропуква, а човекът се опитва да сложи своето съществуване на пауза, за да намери брод през лабиринтите на лишения от смисъл и фантазия брутален живот. Подобно на съвременния чувствителен човек, наблюдаващ един разкъсващ се свят, героите в едноименния разказ Гардеробът търсят спасение в паралелните светове. Стаите пък пленяват със запомнящи се кадри, които умело описват интимната Вселена на всяка личност. И докато всяка вселена в Стаите е ситуирана в една или друга крайност, в Deus Ex съзидание и деструкция съществуват паралелно.
Защо да я прочетете: За да се подготвите още по-добре за гостуването на полската нобелистка (Бегуни, Карай плуга си през костите на мъртвите, Чувствителният разказвач) в София на 10 и 11 юни в рамките на първото издание на Литературни срещи. Сборникът Гардеробът е момент на себеосъзнатост във време на богоподобни лидери, пристан за чувствителната душа в бушуващото море от световно безпокойство.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ИГРАЧКА-ПЛАЧКА на Kevin Wilson (Сиела, с превод от Петя Петкова и корица на Таня Минчева)

Историята: Последното нещо, което Lilian очаква, когато получава писмо от Madison, нейната  някогашна най-добра приятелка и съквартирантка от елитното училище, до което се е добрала с много труд и стипендия, е молба за помощ. Някога неразделни, двете не са се виждали откакто Lilian е изгонена от училище заради скандал, който невероятно красивата и още по-невероятно богата Madison удобно се преструва, че не помни. Но когато доведените ѝ деца са напът да се нанесат в прекрасния ѝ дом, една взривоопасна тайна заплашва да разруши политическата кариера на съпруга ѝ и перфектното семейство, което Madison е изградила с толкова много труд. В света на политиката няма по-голямо предимство от добрия имидж, а всяка тайна може да доведе до невиждани последици.
Защо да я прочетете: Остроумен, саркастичен и изключително нежен, Играчка-плачка се движи на границата между фантазия и реалност, рисувайки зашеметяващ портрет на американското общество. Отличен като най-добрата книга на годината от The New York Times Book Review и The Washington Post, бестселъровият роман на Wilson e изненадваща история за родителската обич и утехата, която понякога се крие на най-непредвидимите места.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

КАЧЕСТВОЛАНДИЯ на Marc-Uwe Kling (Колибри, с превод от Жанина Драгостинова и корица на Росен Дуков)

Историята: Добре дошли в Качестволандия – страната на суперкачеството и суперлативите! Всичко в тази страна изглежда като от далечното бъдеще, но всъщност това е нашето най-близко утре. В Качестволандия цялостната организация на живота е насочена към максималното му оптимизиране: работата, свободното време и взаимоотношенията се ръководят от безпогрешни алгоритми. Компютрите решават какво да купуваме, кого да обичаме, за кого да гласуваме. Така човечеството се предпазва от непоправими грешки. Но защо у Петер Безработния все повече се усилва чувството, че нещо не е наред? Ако системата е така перфектна, защо има дронове, страдащи от страх от летене, и сексроботи, които се борят с еректилни смущения? Защо машините все повече заприличват на човеци, а хората – на машини? Накъде се е запътил нашият дигитален свят?
Защо да я прочетете: Заради поразително визионерската и плашеща, но забавна дистопична сатира в традицията на Kurt Vonnegut, Douglas Adams и George Orwell. Eдин от най-оригиналните и успешни съвременни германски писатели следва философия и театрознание, но още от 2003 е чест гост на берлинските сцени като кабаретен артист, автор и изпълнител на песни, участник (и победител) в поетически слам и други. Качестволандия (2017) е международен бестселър, удостоен с годишната германска награда за най-добър научнофантастичен роман. Има и продължение от 2020.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЖИВОТЪТ НА АРСЕНИЕВ на Иван Бунин (Лист, с превод от Фьодор Неманов и корица на Калина Мухова)

Историята: Случвало се е понякога в чужда къща да взема в ръце стар албум. Лицата на тези, които гледаха от неговите излинели снимки, предизвикваха странни и сложни чувства! […] Това са все хора, живели някога и някъде, всеки по своему, с разни съдби и в различни епохи, където всичко е било от тяхното време: одежди, обичаи, характери, обществени настроения, събития […] Точно същите чувства изпитвам и сега, когато си спомням какъв бях някога. Съществувал ли съм наистина?, разказва главният герой на този роман, посветен на завръщането към родината и победата на любовта над забравата.
Защо да я прочетете: Не само заради пълния с автобиографични моменти наратив, но и заради самата история на романа. Бунин пише Животът на Арсениев като емигрант – напуска родната Русия след болшевишката революция през 1917. Две години по-късно живее за кратко в София, преди да замине за Франция и да се установи в Грас. Именно там през 1927 започва работа по Животът на Арсениев. По-голямата част от романа е завършена през 1929, а отделни глави от него са публикувани още през 1927. Романът излиза цялостно в самостоятелна книга през 1930. Три години по-късно Бунин става първият руски емигрант и изгнаник с Нобелова награда. Малко след церемонията писателят разказва как е получил около 2000 писма от хора в тежко житейско и финансово положение. Откликва на много от тях и харчи 120 000 франка в помощ на нуждаещите се. Мнозина считат Животът на Арсениев за най-важното произведение на Бунин.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

НОЩНА ПОРТА на Peter May (Колибри, с превод от Надя Баева и корица на Росен Дуков)

Историята: Сюжетът на Нощна порта ни води от поразения от войната Лондон към Външните Хебриди в Шотландия, от Берлин и Франция по времето на марионетното правителство във Виши до смъртния враг на човечество през 2020. Прочутият експерт по криминология Enzo Macleod се впуска в двойно разследване. В тихо френско село, в корените на паднало след буря дърво, е открит човешки труп, заровен 70 години по-рано. Седмица след това разкритие  в близка къща е убит известен търговец на предмети на изкуството. Двата случая се преплитат – единият е исторически от времето на Втората световна война в окупирана Франция, вторият е от наши дни, когато Франция влиза във втория локдаун заради безмилостната пандемия. Връзката между двете е Джокондата на Leonardo.
Защо да я прочетете: Ако сте фенове на добрите кримки от шотландския писател, нашумял с многократно награждаваната майсторска трилогия за остров Луис.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ВРЕМЕТО на Jenny Offill (Кръг, с превод от Бистра Андреева и корица на Ина Христова)

Историята: Lizzie работи в библиотеката на университета, в който някога е била една от най-обещаващите студенти. Балансирайки между дългогодишния си брак, тревогите на майчинството, грижата за наркозависимия си брат и новородената му дъщеря, героинята отговаря и на писмата на слушатели на подкаст, посветен на климатичните промени. Със своята фина чувствителност и желание да се погрижи за околните, Lizzie потъва с еднаква интензивност и в проблемите на другия, и в страданието на цялата планета. Новинарските емисии бълват информация за радикализирането на политическия живот в САЩ и продължаващата мигрантска криза, а на този фон мислите на Lizzie прескачат от тема към тема и се опитват да подредят света, който може би ще свърши.
Защо да я прочетете: Времето не е роман за края на света, въпреки че темата присъства. Не е и роман за политическите кризи, въпреки че говори за тях. Не е дори роман за климатичните изменения, въпреки че климатът е в основата му. Това е история за времето, в което живеем задъхано, фрагментирано, на ръба на ужаса от бъдещето, в което светът може би ще свърши. Времето е компактен роман за големите теми, разказани с неподправено чувство за хумор.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

МАЛИНВЕРНО на Domenico Dara (Лемур, с превод от Ваня Георгиева и корица на Декитас)

Историята: Има места, където книгите витаят във въздуха, думите от романи и стихотворения са езикът, на който се говори, а имената на новородените подсказват мечти и обещания. Тимпамара, градчето с най-старата фабрика за хартия в региона, е точно такова място. В допълнение към обичайните си ангажименти, местният библиотекар от време на време минава и през фабриката, за да потърси книги, които все още могат да бъдат върнати към живот. Докато един ден общинският пратеник не го изненадва с нова длъжност: следобед ще продължи да се грижи за библиотеката, но сутрин ще бъде пазач на гробището.
Защо да я прочетете: Малинверно е роман за очарованието на книгите, за силата на историите, на въображението и на любовта. Domenico Dara (Кратко есе върху Съвпаденията, Бележки за небесната механика) съчетава таланта на устните разказвачи с висока класа магически реализъм.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.