Обикновен живот? Скучният NikeCraft GPS на Tom Sachs e супер

Писнало ли ви е от прекалено скъпи кецове, шум за най-новите колаборации и отчаяни опити да ви дръпнат няколко стотачки с безобразен и често несъдържателен маркетинг? E, десетилетие след своя блокбъстър Mars Yard, Tom Sachs предлага най-скучните маратонки в историята.

Последната колаборация на нюйоркския съвременен артист с Nike е изключително обикновени на външен вид кецове, които биха изпотили и най-обичания New Balance в гардероба. Американският спортен гигант ангажира цяла страница в неделния The New York Times, за да го нарече скучен с възможно най-едрия шрифт и да обясни утилитарната и ретро концепция на NikeCraft GPS.

Рекламата в The New York Times © Nike

Иронията в горния текст е именно начинът, по който компанията описва новата си колаборация със Sachs – без претенции за никакви извънземни качества и способности (по подобие на много други марки, включително и самите Nike), а само с основна функция да бъде носен, да осигурява комфорт и да предпазва крака при ходене. GPS всъщност не обозначава някакъв нов фитнес модел с чип и приложение за спорт, а хитро съкращение на general purpose shoe – маратонки с общо предназначение, които помагат да си вършим работата и нищо повече.

Да, наистина, GPS е познат силует в микрофибър и издръжлива дишаща материя (способна да предпази от някоя друга дъждовна капка) и това е. NikeCraft са толкова утилитарни и обикновени, че направо бият на неутрални. Sachs ги определя като невидим компаньон в ежедневието. Смисловата и визуална препратка към легендарната Volkswagen реклама на David Ogilvy от 1960 (така нареченият Lemon) продължава и с решението да публикуват снимка на леко износени и мърляви кецове като антипод по манията по чисто нови и чисто бели колекционерски модели на склад.

Ако Mars Yard, дебютният модел в колаборацията на Sachs и Nike, е създаден с мисълта за униформа на космически учени, неговият по-малък брат GPS го играе абсолютно ежедневен и обикновен инструмент в заниманията на земляните от сутрин до вечер. И разбираемо отнема повече от десет години, за да бъде опростен максимално с идеята за иновации, които следват целта, а не са самоцелни.

Tom Sachs със своите Nike GPS © Nike

Разбира се, и GPS е направен с внимание към детайла и използваните материи, а Sachs го определя като еманация на стремежа му да създаде скулптура, която всеки може да носи – демократичен инструмент за ежедневния живот. Първоначалните планове на Nike са да пуснат новия GPS първо в неутралната Studio разцветка с гумена подметка и сини халки за дърпане, преди да засили още разцветки.

По ирония на съдбата (или съвсем преднамерено), приличната цена на кецовете (новата официална униформа на асистентите в студиото на Sachs, които очевидно работят и като бета тестери) ще свършат за нула време и ще придобият същия култов статут, както другите извънземни колаборации и колекционерски OG модели на Nike. Дали NikeCraft GPS ще се превърне в ежедневна, достъпна и по-красива с времето униформа или ще залежава в кутиите в очакване на по-добри цени в сайтовете за препродажба зависи изцяло от Nike и техните (необявени до момента) намерения за производство в ограничен или неограничен брой. Обикновени маратонки за необикновени хора? А дано!

© Nike

NikeCraft GPS струва 200 лева онлайн тук (ot 10 юли).