Yeezy Gap Engineered by Balenciaga: баналната скука, която продава

Едва ли някой все още се самозалъгва как така наречените слушателски Donda партита (като снощното в Маями) са нещо повече от драматична реклама за другото голямо нещо в живота на артиста, познат доскоро като Kanye West. В същото време обаче няма как да си кривим душата, че му се получава някак органично, въпреки целия таблоиден шум, мегаломания и публичен развод с Kim Kardashian.

Последната може и да го задминава сериозно в търговията с дрехи, пардон, мода с милиардната оценка и мултимилионни продажби на Skims, но Ye не се отказва от (очевидно) най-съкровенната си мечта – да се превърне в моден магнат и човек на народа едновременно. Наричайте го хакване, творческа обмяна на идеи или инженеринг (както настоява името), но Yeezy Gap Engineered by Balenciaga е тук, за да открадне вашите пари с обещания за сбъднати (баленсиага) мечти на (сравнително) най-ниски цени.

Първите модели от колаборацията на дългогодишните приятели и колаборатори Kanye и Demna Gvasalia се появяват за предварителна поръчка в сайтовете на Yeezy Gap и Farfetch точно когато шефовете на щатския моден гигант почват леко да се изнервят и да питат кога най-после ще получат нещо повече от една пухенка и един суетшърт с качулка.

Отговорът: след 18 месеца чакане и с най-коментираната модна марка на етикета. И да, доста органично, тъй като освен огромна звезда в модната индустрия, Gvasalia e и творчески директор на представленията Donda, а Kanye е един от най-ранните му подръжници още от времето на Vetements, преди да премине изжяло на униформи от Balenciaga. Тревогите на Gap може би са леко преувеличени, тъй като компанията има десетгодишен договор с Kanye, а въпросната качулка официално е най-продаваният единичен артикул в цялата история на марката до момента.

Та, какво получаваме? Нещо като много мрачна и дистопична Gap униформа за апокалипсиса. Осемте (до момента) модела залагат на широк, но скъсен силует и изтъркани материи без натрапчива логомания: тишърти и блузи с лого, суетшърти с качулка, деним яке с подплънки и джинси, панталони за джогинг или размотаване у дома. Гърбовете на голяма част от дрехите са с гълъб, символизиращ някаква неназована надежда за бъдещето.

Освен с въпросните положителни мисли за бъдещето, прес съобщението за колекцията описва дрехите като вечни силуети, преработени през споделената визия на Ye и Demna за утилитарен дизайн. Та да, както ви казахме още по-горе – дистопична униформа от базово облекло в 50 нюанса черно, което не е мръднало много от първите сезони на Yeezy Supply.

Уви, най-интересните и странно привлекателни модели в интернет каталога на колаборацията засега липсват от магазина: като големите рибарски ботуши ала онези Red Wing-ове, с които Kanye не се разделя напоследък или пък пристегнатите в кръстта сребристи гащеризони, сиви анораци, кожени панталони, ботуши и ръкавици и още по-екстремно голяма черна пухенка.

Първите впечатления от екран са за една банално комерсиална скука, която няма как да се сравнява с оригиналните идеи на истински интересните дизайнери на момента като белгиеца Glenn Martens например (опазил го господ), англичанина Jonathan Anderson и албанката Nensi Dojaka. Но какво от това? Досега Yeezy Gap подгрява и продава доволно добре дори само два продукта за близо две години, а кецовете на Kanye za Adidas са едни от най-продаваните маратонки на пазара.

Последната масова одисея на Ye изглежда като хитър начин да се плъзне в масовата култура и гардероба на максимално много хора. Yeezy Gap By Balenciaga се появява в точния момент, за да свърши за нула време.

1120 лева
1120 лева
600 лева
600 лева
360 лева
360 лева
360 лева
360 лева
1000 лева
360 лева
360 лева
480 лева

Yeezy Gap Engineered by Balenciaga е онлайн тук и тук.