Kanye изкупува грехове с Yeezy Season 5

След миналогодишното фиаско в Манхатън и унищожителните критики от специализираната преса, Kanye си е научил урока и се старае да бъде по-добро момче и да не повтаря грешките от изпълнената с лични амплитуди 2016. Едно е сигурно – амбицията му да бъде приет сериозно от модната индустрия остават все така силни, просто мащабът на егоцентризъм и показност се е свил в пъти и Yeezy Season 5 всъщност е най-комерсиалната и продаваема колекция на американския рапър досега. Няма ги мудните инсталации с тела на Vanessa Beecroft, няма го грандоманското наемане на острови и Madison Square Garden, има само скромно (за стандартите на Kanye) представяне пред 300 човека, които гледат колекцията върху екрани под форманата на снимани в реално време с 360-градусова камера модели, преди да се появят за една единствена разходка на живо. Няма някаква значима премиера на песен, албум, дългоочакваната и обвита в непроверени слихове колаборация с Drake, но има добре изглеждащ деним с висока талия и свободна кройка, най-често втъкнат във високи ботиши до под коляното.

Интерпретацията на традиционната Американа обаче не е толкова приятно радикална и влиятелна като тази в първата колекция на Raf Simons за Calvin Klein – West играе на сигурно с избелен приятно широк деним и ризи, велурени каубойски ботуши за жени и работнически боти за мъже, каре, oще от познатия измъчен и нарочно състарен уличен дрескод от големи обеми в съуетшъртите, панталоните и връхното облекло (голям мъжки бомбър с пантера и надпис Calabasas на гърба) и огромни войнишки дъфъл сакове и чанти. Запомнящите се отклонения от предишни години са олигархическите кожени палта до петите и камуфлажът от глава до пети – амбициозни модели дори и за Kanye на фона на досегашните трика. Да не забравим – нови спортни кецове за бягане в тотално различна и терминаторска стилистика от обикновените спортни yeezy-та, които ще свършат веднага.

И макар да не говорим за нищо ново под слънцето (колежански референции, свободни обеми и дълги дължини, състарени материи), Yeezy Season 5 ще продаде навсякъде дори и само заради репутацията и любопитството към Kanye. Предвид огромния успех на кецовете, Adidas продължава да го подкрепя в разрастването на сонствената му марка.