Забавни факти, цифри и истории от света на изкуството

Знаете ли, че Maurizio Cattelan работил като пощальон, чистач и асистент в морга, преди да стане суперзвезда на съвременното изкуство? Виждали ли сте обложката на Cуndi Lauper, снимана от Annie Leibovitz? Чували ли сте как Sophie Calle колекционира изкуствени крака и ръце, Hiroshi Sugimoto набляга на стъклените очи, а Andy Warhol – на менютата за доставки и бурканите за сладки?

Всъщност обичате ли да се забавлявате с енциклопедична, но забавно поднесена информация, която може да ви послужи добре в следващата кръчмарска викторина? Светът на изкуството е пълен със странни и причудливи истории и факти. Мнозина са виждали онази прословутата снимка на Salvador Dali с мравояд на каишка, но едва ли подозират за съществуването на другия му домашен любимец, оцелотът Babou. Интригуващото оранжево томче Artifacts: Fascinating Facts About Art, Artists, and the Art World събира именно такива любопитни подробности, практична информация, статистика и факти за стотици артисти, галерии, музеи и света на изкуството като цяло.

За щастие, Artifacts не е обикновен справочник, а внимателно съставена, илюстрирана и оформена книга, която кондензира и дестилира ужасно богатата си информация в запомнящи се графики и кратки карета. Често пъти, всяко следващо е по-изненадващо от предходното заради амалгамата от лична и професионална информация. Например научаваме как Judy Chicago, Francisco Goya и Auguste Rodin не са приети да учат в художествени академии, но съща така не ни спестяват и зодията на артисти като Yoko Ono (водолей) и сумите, за които се търгуват най-скъпите имена по аукциони в момента.

Графичното поднасяне на информация е много ефективен и запомнящ се начин за илюстриране на големи разлики и несправедливости като половата дискриминация в колекциите на 18-те най-големи музеи в Щатите (мъжете-артисти са 87,4%, за сметка на жените, пропорцията между бели и чернокожи е същата работа). Томчето на Phaidon обаче не задълбава само в социалните измерения на изкуството, но и във всякакви други любопитни цифри като броя на котките на Paul Klee (три) и средното време, което посетителите на музеите прекарват пред едно произведение на изкуството (едва 29 секунди, достатъчно за селфи и продължаваме напред!).

Така де, тази книга ще се хареса не само на добре образованите посетители на галерии, но и на онези, които тепърва навлизат в дебрите на съвременното изкуство. Най-малко защото ще могат да повдигат интересни теми на разговор с въпроса кой е най-краденият артист в историята (Picasso), кои са най-известните двойки-артисти, какви точно са най-популярните форми сред гръцките вази и кои са най-емблематичните жестове с ръце в ренесансовите картини.

Artifacts: Fascinating Facts about Art, Artists, and the Art World (твърди корици, 176 страници, Phaidon) струва 40 лева онлайн тук.