Войнишките якета на Mil-Tec и 5.11 Tactical си струват парите

© Филипина

Защо пишем толкова често за войнишки якета, бомбъри и класически модели като М65?Тази утилитарна категория връхно облекло е от малкото неподвластни на сезонни тенденции, koito присъстват постоянно в ежедневния, спортен и извънградски гардероб и има дългогодишен полеви опит и експертиза в реални условия.

И макар всички луксозни и масови марки да имат свои интерпретации на емблематичните модели от военната и цивилна история на облеклото през последните сто и петдесет години (от Zara и H&M до бомбърите на Raf Simons), вероятно най-добрият баланс между цена, праkтичен дизайн, функционалност и издръжливост се намира в тактическите марки, създадени да обслужват специализираните военnи, полицейски и професионални сили и успели да се разширят и в категорията на дрехите за сурови и изискващи условия.

Такива са Mil-Tec и 5.11 Tactical. Първото име всъщност е една от търговските марки на немската група Sturm, създадена преди повече от половин век (1971) в градчето Ротенбург ам Некар в близост до Щутгарт. Макар първоначално да се занимава най-вече с утилизация на ненужни военни запази, впоследствие Sturm започва да произвежда собствено функционално и издръжливо облекло, аксесоари и оборудване за външни приключение под името Mil-Tec, но предлага и реплики на различни стари униформи и военен реквизит за реклами и филмови продукции.

Клаифорнийците от 5.11 Tactical работят от около двайсетина години, но вече са огромен гигант в бизнеса с тактически и специални облекла и продукти за елитни полицейски, секретни и специални части от цял свят. Макар изначално да таргетират специализирани клиенти, и Mil-Tec, и 5.11 Tactical имат доволно добър избор от якета, които си струват всяка стотинка и влизат на въоръжение във всеки гардероб за десетилетия.

Леко избелелият M65 Nyco Teesar (137 лева) на Mil-Tec e базиран на добре известния модел на американските въоръжени сили от 1975, но изчистен от излишни детайли и опростен до такава степен със скрит цип и копчета на джобовете, че да запази разпознаваемия си силует, но да се вписва без проблем и в далеч по-елегантна униформа от бял деним или панталони и формални мокасини или мъжки обувки. Разбира се, нищо от това не е за сметка на функционалността – четири предни джоба събират всичко необходимо за деня, шнурът на кръстта позволява пристягане за по-втален силует, яката разполага със скрита качулка, а маншетите на китките се регулират с велкро лепенки. Горният слой е водоотблъскващ, колкото да предпази от поривите на пролетните и есенни бури.

Това пилотско яке (80 лева) се появява като алтернативна и подобрена версия на вездесъщия бомбър МА-1, затова съвсем логично го наричат MA-2 или CWU-45. Съкращението CWU в името означава cold weather uniform (униформа за студено време), което обяснява и основното му предназначение – да се носи при тегави температури, защото разполага с допълнителен пълнеж за повече топлина. Разликата с класическия бомбър е в наличието на яка. Външният слой е от 100%-ов полиестер, за да съхне бързо, а подплатата е от здрав и високоустойчив найлон за изолиране на тялото и запазване на телесната температура. Китките и талията са затворени с ластици, които не позволяват на студения въздух да прониква към тялото. Джобовете са общо пет – два големи външни, два вътрешни и един на рамото, който се затваря с цип.

Трислойното яке с дишаща мембрана за влажно време (214 лева) е направено така, че да издържа на всякакви дъждове и да се разглобява и сглобява според температурите. Двупосочният централен цип е покрит с двоен капак за максимална защита от вятър и вода, а циповете за вентилация подмишниците неутрализират прегряването или натрупаната влага. Качулката с пристягане има допълнителна козирка, за да предпазва горната част от лицето от пориви и капки (особено важно ако носите очила). Свалящата се подплата от полиестер реално си е второ допълнително яке, което изглежда достатъчно добре, за да се носи дори отделно.

Тактическото пилотско яке на Mil-Tec (153 лева) е вероятно най-практичният бомбър, на който сме попадали през последните години. Освен невероятно лек и осъвременен като силует, този бомбър разполага с безброй възможности за съхранение и организация на всички принадлежности. Дори дълбоките вътрешни два джоба с копчета са достатъчни да поберат телефон, портфейл и други необходими вещи, но истински интересно е в лицевата част. Освен двата странични джоба с велкро закопчаване и един с цип върху ръкава, двата паралелни ципа върху лицето разкриват система за съхранение с джобове и мрежести прегради от двете страни на основния цип. Общо седем, където да си организирате абсолютно всичко, без да се отразява кардинално на силуета. Отворите за вентилация на подмишниците са допълнителна екстра за дните, в които времето минава от напоителен дъжд в лека жега.

На пръв поглед, лекият Smock на Mil-Tec (125 лева) е обикновен класически М65. Създаденият за немската армия полеви модел обаче има много повече възможностите – видимите копчета на джобовете с капаци са само прелюдия към същиската му функционалност. Освен пристягане на талията и долната част, Smock-чето разполага и с качулка (отново с пристягане) и изключително добре организирана система за съхранение. Откъм лицевата страна имаме симетрично разположени четири джоба с капаци – тези върху гърдите са цели и с ципове, а долните два са разделени на по още два с отделни копчета. Да не забравяме и другите два върху раменете (отново с копчета), един голям по цялата широчина на гърба с долната част и два вътрешни. Подсилването в лактите с еластична материя всъщност създава още две отделения за съхранение без капак, но със силно пристягане.

Топлата парка Agressor (528 лева) na 5.1 Tactical e мултифункционално яке от типа 3-в-1. Не за друго, а защото може да се конфигурира по три различни начина според атмосферните условия и да се носи или само външното водо/ветроустойчиво и дишащо яке, или вътрешното поларено яке или и двете едновременно за максимална изолация. Всички джобове за съхранение са скрити (с велкро или цип – четири в лицевата част, два на ръкавите и един голям в горната част на гърба). Силуетът е издължен в задната част, за да защитава кръстта, а отворите с ципове под ръкавите подсигуряват бърз достъп и доволно добра вентиалция. Във високата яка има качулка с ластично регулиране, която може да се откача.

Както може да се досетите от самото име, якето 5-в-1 (528 лева) на 5.11 Tactical  предлага пет различни конфигурации за употреба според различните атмосферни условия. Реално разполагате с външно водонепромокаемо и дишащо яке, вътрешно поларено яке със свалящи се ръкави, елек (при сваляне на ръкавите от вътрешното яке) и комбинация между външно и вътрешно или външно и елек. Отличителният дизайн подсказва ясно, че е разработено специално за патрули – от незабавния достъп до оръжие до скритите идентификационни панели, джобове, съвместими с така нарчената Back-up-Belt System за безопасно и сигурно носене на екипировка и други подобни детайли.

Добавяме и един класически модел на Brandit (195 лева), защото животът без хубава парка е половин живот. Емблематичното полево яке М-43 от Втората световна е застрашен да си намери майстора в студените и влажни зими на последвалата я война в Корея, затова американската армия го модифицира в M51 – парка с (прибираща се) рибна опашка за студено време, която държи топло, но не за сметка на мобилността и допълнителното тегло. Три-четвърти дължината и въпросната опашка са измислени така, че да позволяват пристягане на предната и задната част около краката за максимална изолация. Именно тази функционалност я изстрелва от корейската война към улиците на Вликобритания като задължителна част от гардероба на мод културата. Можете да я носите целогодишно благодарение на свалящата се подплата, закрепена с копчета.

Mil-Tec и 5.11 Tactical са в Camouflage на ул. Костенски водопад №58, ул. Бяла Черква 24 и онлайн тук.