Nuances (Saturated): парче по парче от новия албум на Kamen

© Иван Петков

24-годишният възпитан скейтър и бийтмейкър Камен Колев прави чудеса за чужди и родни таланти като Leena, So Called Crew (Жлъч, Григовор и Гена), Kay Be, Madmatic, Taхома, Parkman, Secta и още поне дузина други.      

Когато работи за собствените си албуми, Kamen е също толкова широкоскроен в подбора на гости и колаборатори. Космополитният му подход вероятно се дължи и на годините в програмата Creative Music Technologу на британския Falmouth University, където се спасява от шуменската математическа гимназия.

Nuances (Saturated) е удължена версия на неговото минималистично и доста обрано ЕР от 2021, което остава незабелязано на фона на останалата му дискография. Случилата се по същото време промо кампания на Kanye за Donda с непрекъснати промени и разширяване на списъка от песни и гости обаче вдъхновява Kamen да преработи и напомпа своите нюанси с един по-различен прочит.

Заглавието на албума предразполага към експерименти не само със звученето, но и с артистите, който влизат. Исках да е богата палитра от звуци, езици и култури. От две години ми се върти подобна идея покрай пандемията. От една страна усещах как хората се дистанцираха все повече, но от друга наблюдавах как всеки започна да слуша по-разнообразна музика независимо от езика.

Макар делукс (както самия той я нарича) версията на албума да събира артисти от три континента и пет различни държави, Nuances (Saturated) звучи хомогенно и цялостно като албум, а не като обикновен плейлист с речитативи за любов, изкуство, смисъл, морални ценности, секс, насилие и нарцисизъм. Повече от самия Kamen, парче по парче:

GOD COMPLEX / Последният трак, който завърших за албума. Имаше доста версии, дори една с вокали от Mitch Birdy, от която се роди и заглавието. Впоследствие обаче реших да го оставя само като инструментално интро.

EGO / Xion Omari бе едно от задължителните имена, които исках да поканя. Колаборираме още от 2018. Бях кръстил бийта Ego, което явно го грабна като идея, за да създаде този химн на нарцисизма.

SIGN ME UP ILLUMINATI / Първата песен в траклиста, която участва и в предната версия на Nuances. Записахме я на живо с английския рапър K Charms. Бийтът го направих за по-малко от десет минути, куплетът беше фрийстайл. Южноафриканският рапър Steezy McLovin (с когото сме част от колектива EMG) хареса оригиналната версия и предложи да я продължи. Неговото звучене е доста по-модерно от този класически бум бап инструментал. Steezy обаче се показва в напълно необичайна светлина с един от най-запомнящите се куплети в албума.

ZALEZ / Когато пратих бийта на Ясен (Тахома), и двамата си представяхме нещо тотално различно. Малко в стила на американския рапът Westside Gunn, когото слушах доста по онова време. Тахома обаче леко измени идеята и написа бижу, каквото само той би могъл да измисли, за да надхвърли всички очаквания.

DR. OHBOLI /  Присъствието на ремиксирани версии от оригиналния албум е типичен подход за всяка делукс версия. Ремиксът на Dr. Ohboli е дело на талантливия Shano – новоизгряваща надежда на българската продуцентска сцена. 

LUCID DREAMS / Друга млада надежда на родната сцена е Ymprl, който преобразява изцяло оригиналното звучене на семпъла на тази песен. Първоначално се колебаех дали пасва на звученето на албума, тъй като е доста по-електронна, но пък добавя много характер и разнообразие в траклиста. Lucid Dreams е от фаворитите на слушателите.

PRAAAY! / Този бийт бе предвиден за следващия ми албум Забава. Наех Gianluca Manfredonia в платформата Fiverr, за да изсвири вибрафона и по погрешка изгеглих резултата в папката на Nuances. Допадна ми как се вписа сред останалите песни. Докато чаках последните вокали за албума и се чудех какво да направя с интрото, видях Insta-история на Steezy McLovin с фрийстайл на 2ka върху бийт на J Dillа – един от основните ми вдъхновители. Веднага писах на 2ka и му пратих бийта на Praaay!, тогава все още се казваше Sunny Day и въобще не бе предвиден за вокали. 2ka e роден в Южна Африка, но съзнателните си години прекарва в САЩ. Сподели ми как чувства сякаш не се вписва напълно нито на едното, нито на другото място. На човек като мен, прекарал дълги години в Англия, му звучи твърде познато.

GOOD MORNING DIGGA / Още една песен от Nuances в нов прочит. С немския рапър 30 Blocc работим отскоро покрай микс и мастер услугите ми във Fiverr. Лесно се сработихме, освен това се сприятелихме бързо още след първата песен, която смесих за него. Предложих му да е част и от моя албум, което е и неговата първа издадена песен, въпреки дългогодишния опит като текстописец за други немски рапъри. Първоначално песента беше бийт с името Esta Noite (тази нощ на португалски), но 30 Blocc умело преобрази нощта в добра сутрин, вписвайки се перфектно в концепцията на албума – да не се фокусира само върху едната крайност, а да покаже всички нюанси. Думата Digga в заглавието и припева е немски жаргон – пояснявам, защото на предпремиерните слушания често я бъркаха с расистската обида.

KUKUSH / Saidhe е южноафрикански рапър, който ме откри покрай съвместната ми работа с колектива EMG. Писа ми за бийтове, пратих му разни неща и хареса Kukush. Заради енергията, напомняше му за GoldLink. Няколко седмици по-късно ми изпрати готова песен, която включваше и женски вокали. 

AIRPLANE MODE / Тази песен е правена с един от най-близките ми приятели, който отскоро се подвизава като Mastah Dim. Редовно продуцираме заедно. Той е човекът, който пръв ми показа софтуер за музика преди повече от 13 години. Чисто за забавление и вдъхновени от Bicep, решихме и ние да направим UK херидж трак. Резултатът е далеч от Bicep, но това не значи, че не е сполучлив.

INSIDE EACH OTHER / Nu Edison е дългогодишен мой приятел и колаборатор от Южна Африка, създател на EMG и един от гостите, на които държах задължително. Когато смесвах тази песен, бях на първата ми почивка заедно с моята приятелка Вяра в Созопол. Inside Each Other като че ли е саундтрак на нашата ваканция, изживявахме всичко това, за което се пее вътре. До ден днешен си остава песен, заредена с много любов и незабравими спомени.

OUT BY TOMORROW / Песента, която чаках най-много. Оригиналът e част от първата версия на Nuances с куплет на щатския рапър Rokkai. Исках да включа още рапъри от неговия колектив в новата версия и да я направим сайфър – фрийстайл сесия с много рапъри. Закъсня с повече от месец, но чакането си струваше. 

LOVE IS THE REASON / Заглавието говори само за себе си. Любовта е причината да правя каквото и да било.

PROSTO HLAPE / С Дуро, познат още като prostoduro, се познаваме още от 2017-2018 покрай нашумелия по онова време Facebook шитпостинг (отказвам да повярвам, че все още е релевантен). Бяхме активни шитпостъри. Мислех го за обикновено хлапе с прекалено много свободно време и смешни постове. С времето тотално загубих интерес към тази мрежа, респективно и образът на Дуро също изчезна от моя живот. Години по-късно, приятелката ми Вяра спомена, че Дуро се занимава с рап. Не се учудих, то кой не се занимава с рап в днешно време? Все пак реших да проверя от чисто любопитство и останах приятно изненадан от уменията и старанието, които влага. Писах му, за да предложа подкрепа за каквото има нужда. Обсъдихме идеи за бъдещи съвместни проекти и му предложих да бъде част от Nuances (Saturated). Имахме проблем с намирането на място за запис, затова го снабдих с микрофон и оттогава не спира да записва. Нахъсан и талантлив, както представя себе си и в песента Просто хлапе.

FAMILIA / Biig Dreams го отрких съвсем случайно в Spotify покрай песента му Growth – почувствах я моментално. Писах му чисто любителски, за да изразя възхищението си от песента. Той веднага се заинтересува от моята музика и поиска да работим заедно. Изпратих му папка с бийтове, от която си хареса един с Mastah Dim. И двамата го харесваме много. Толкова, че Mastah Dim го слушаше без прекъсване в продължение на три часа докато пътува между Лондон и Ковънтри. Вдъхновен от идеята за много различни езици в албума, Biig Dreams влезе с английски и испански. Аутрото е гласово съобщение, което Nu Edison ми прати в отговор на въпроса какво е научил през изминалата година. Любовта побеждава всичко – перфектното послание, с което искам да оставя всички слушатели в края на албума.

Nuances (Saturated) (самиздат) е в Spotify.