Как да говорим умно за новата изложба на Благоева и Новаков

Отявлените почитатели на английски кабриолети Искра Благоева и Михаил Новаков не работят заедно за пръв път, но едва сега успяват да се организират за първа съвместна изложба, в която развиват нови версии на предишни самостоятелни проекти. И за да можем да ги коментираме професионално, а не приятелски, се доверяваме на куратора Даниела Радева за един открит урок как да говорим за Коли, дзверове и пейзажи.

Дзвер © Искра Благоева

Дзвер е пърформанс на Искра Благоева от 2017, който е изпълнен за пръв път в рамките на изложбата Sex Appeal в подземната галерия нa Иво Мудов и очарова със своята практична насоченост – художничката върти обиколки в квартала около галерията с изключително сексапилния кабриолет Jaguar XKR и качва всеки стопаджия, съгласен да публикува Women are better artists като в личния си Facebook профил. Защо? За да оспори сексистката идея за жената, привлечена от скъпата кола като аксесоар и атрибут за мъжественост, но и да обърне посоката на дебата за властта между половетеи да се противопостави на войнстващия феминизъм. Хитро.

Animal © Михаил Новаков

Коли, мацки и пейзажи пък е една велика изложба на Новаков от 2012, в която са селектирани стотици снимки, демонистриращи неговия метод да не се старае изкуствено да създава истории, сценарии или подтекст. Заглавието маркира това с изреждането на най-предвидимите сюжети, които са и най-трудни, защото разчиташ на безпогрешно око и зверски визуален инстинкт, за да хванеш части от секундата, които не се забравят.

За Коли, дзверове и пейзажи Новаков е поканен от Искра Благоева като единствения, който може да заснеме и документира нейния пърформанс за втори път. Тя измисля заглавието на изложбата, смесвайки проектите на двамата. Тя селектира кадрите за своя автопортрет, който обаче той й е направил. Тя преглежда цялото му лично творчество и избира снимките, които пасват на образа й от пърформанса. Тя позира, но не в ролята на негова муза, а муза сама на себе си. Новаков стиска зъби и снима, без да оспорва нито едно концептуално решение, но фактически всеки образ на траен носител в проекта е създаден от него и носи неговото авторство.

Aвтопортрет на артистите Искра Благоева и Михаил Новаков

Казано по друг начин, ролевата игра минава на следващо ниво. Изложбата се базира на пет двойки перфектно пасващи си голямоформатни фотографии на двамата автори. На пръв поглед темата се върти около коли, пътувания, лукс, хубост и непознати места и въпросът е дали е работено по сценарий или всичко е интуиция. Ще разберем другия петък.

Изложбата Коли, дзверове и пейзажи се открива на 20 април в галерия +359 на ул. Галичица 21 и може да бъде разгледана до 4 май. Програмата за следващия петък е откриване в 18:00, пърформанс на Благоева в 18:30 и концерт на Стругаре в 20:30. Повече информация за събитието има тук.