Луд крал, страх и голи тела в изложбата на Corneliu Baba

Лудият крал, 1983-1984

Последният Boyscout сблъсък с Corneliu Baba (1906 – 1997) е в едно скорошно интервю с Жоро Манов, който посочва известния румънски художник като вдъхновение зад последната Chivas кампания с Руши.

Лудият крал съвсем не е достатъчен за подробно вникване в света на този недооценен портретист и илюстратор на книги. Националната галерия обаче слуша внимателно и предлага да попълни пропуските в скромните ни познания с изложба на 57 негови живописни и графични творби.

Автопортрет, 1981

Въпреки че живее и рисува в продължение на почти столетие, Baba така и не се налага сред популярните имена извън родината не само заради Желязната завеса, но най-вече заради нежеланието да се съобразява с модерните тенденции и да дърпа изкуството напред. Повлиян основно от стари майстори като El Greco, Rembrandt и Goya (плюс щипка експресионизъм, Ар нуво и трохи импресионизъм), Baba се обучава първо при своя баща (академичен живописец) и за кратко във Факултета по изящни изкуства в Букурещ (където така и не успява да се дипломира).

Румънският художник открива първата си изложба още през 1934 в курортния град Бейле Херкулан, след което продължава образованието си в Школата за изящни изкуства в град Яш. Петилетка по-късно вече е преподавател в същия факултет и се издига до професор, но след злополучен дебют на Художествения салон в Букурещ през 1948 е хвърлен в затвора, уволнен от школата и изпратен обратно в столицата. Всичко това е резултат от отношенията му с румънската комунистическа власт, която критикува липсата на социалистически реализъм в неговото изкуство и го определя за формализъм.

Арлекин, 1978

Все пак Baba успява да направи кариера като илюстратор и оформител на книги и участва в изложби в Москва, Ленинград и Прага в средата на 50-те, а също и в румънския национален павилион на Венецианското биенале през 1956. От началото на 60-те вече участва редовно и в изложби от другата страна на Желязната завеса (Брюксел, Ню Йорк), но така и не успява да си спечели сериозна популярност извън Румъния.

България обаче го почита добре. По-старото поколение най-вероятно все още помни мащабната му изложба в Шипка 6 през 1981 покрай участието в Международното триенале на реалистична ангажирана живопис в София през 1973 и наградата за портретно изкуство. Голяма част от творбите на Corneliu Baba се намират в много румънски музеи и частни колекции като Sun, а експозицията в София включва и платна от колекцията на родната Национална галерия.

Арлекин, 1979

Вътре са както ранни произведения, така и зрелият Baba с всички важни за него теми като луди крале, арлекини, страх, драматични религиозни и исторически сюжети, портрети, автопортрети, голи тела и венециански ведути. Има и каталог с текстове от румънски и родни автори.

Лудият крал, 1981
Майчинство, 1979
Пиета,1983
Страх, 1975
Голо тяло, 1964

Изложбата на Corneliu Baba е в Двореца на пл. Княз Александър I от 1 април до 23 май. Повече информация за експозицията има тук.