BOYSCOUT BOOK CLUB: 7 супер книги от януари

След декемврийските нови предложения и обзор на най-добрите книги на 2021, януарският #BBC започва далеч по-кротко и скромно със седем заглавия, сред които блестяща сатира на новата руска литература, преиздаден и много емблематичен роман на Kundera с велика корица на Стефан Касъров, лауреат на наградата Пулицър, нидерландски бестселър за силата на обичта между двама братя, най-силните разкази на Платонов и последния френски шедьовър за паметта на Patrick Modiano:

СИМПАТИЧНО МАСТИЛО на Patrick Modiano (Колибри, с превод от Красимир Кавалджиев и корица на Люба Халева)

Историята: През 60-те години на ХХ век начинаещият писател Jean Eyben (алтер его на автора) постъпва в детективска агенция. Първото поверено му разследване е свързано с внезапното изчезване на млада жена броени седмици по-рано. Eyben тръгва по оскъдните данни от тънкото досие, но следите се губят. Скоро напуска, ала неспирният интерес към непроницаемата афера го подтиква да продължи да издирва парчета от сложния пъзел цели три десетилетия. Паралелно с това, главният герой запълва лист подир лист от книгата, посветена на мистериозната Noëlle Lefebvre. Постепенно изплуват имена, места, събития, епизоди. И белите полета в един живот, изписани сякаш със симпатично мастило, добиват контур, облик и цвят.
Защо да я прочетете: Имате нужда от магичен роман в романа със заплетен сюжет и изкусно вмъкнати размисли за самоличността, интуицията, паметта и забравата? Творчеството на Patrick Modiano е белязано от темата за отсъствието, за изчезналите близки, от надеждата да открие тяхната и своята идентичност. Това изящното произведение на нобеловия лауреат за литература лъкатуши плавно в лабиринта на спомените, из уличките на Париж, в кафенетата, в изоставени апартаменти, чак до Рим и до неочаквания си завършек.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

СИЛАТА НА КУЧЕТО на Thomas Savage (Лaбиринт, с превод от Владимир Полеганов и корица на Иван Масларов)

Историята: Заможните животновъди Phil и George Burbank управляват ранчо с хиляди глави добитък в щата Монтана от началото на ХХ век. Двамата братя са пълна противоположност: Phil е неустоимо харизматичен, преднамерено груб и недодялан, стряскащо умен и циничен абсолвент от Йейл, върнал се в дълбоката провинция да подвиква на кравите на латински, George пък е тих и скромен, безупречно облечен и възпитан. Очаквано, двамата братя борят самотата по различен начин. Докато George успява да се омъжи за младата вдовица Rose, злият Phil тормози нейния син Peter. Възможно ли е да има победител в тази жестока битка на човешки страсти? Има ли лек за отчуждението и самотата, които терзаят по един или друг начин всички в тази трагична история за унищожението?
Защо да я прочетете: За да се подготвите подобаващо за брилянтната екранизация на Jane Campion с Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kirsten Dunst и Kodi-Smit McPhee – разбира се, само ако вече не сте гледали този обречен на поне няколко награди Оскар филмов шедьовър.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

БАВНО на Milan Kundera (Колибри, с превод от Росица Ташева и корица на Стефан Касъров)

Историята: Защо изчезна удоволствието от волното безгрижие? Къде са нявгашните друмници? Къде са пройдохите от народните песни, празноскитащите, които денем навестявали мелниците, а нощем спели под открито небе? Дали не изчезнаха заедно с полските пътища, с ливадите и поляните, с природата? Те, които – както един чешки израз определя сладкото им безделие – са съзерцавали прозорците на Дядо Боже. Съзерцаващият прозорците на Дядо Боже не скучае; той е щастлив. В нашия свят желанието да не се занимаваш с нищо се е превърнало в липса на занимание, а това е вече съвсем друго: лишеният от занимание се чувства ограбен, той се отегчава и се стреми да си набави липсващата му динамика. Първата художествена творба на Kundera, написана на френски рьик и публикувана през 1995 e размисъл за ефектите на модерността и технологиите върху светоусещането на индивида.
Защо да я прочетете: Заради великата корица на Стефан Касъров. А и заради обективната нужда да притежавате или поне да прочетете и подарите новото издание на една от най-знаковите творби на тази жива легенда на европейската литература (Книга за смеха и забравата, Смешни любови, Животът е другаде, Валс на раздяла, Безсмъртие, Шегата, Самоличност и Непосилната лекота на битието. Едва ли има друг подобен писател, който владее до съвършенство изкуството на романа, полифонията, философската дълбочина и фарса със своите проникновени метафизични размишления.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЛЕТНИЯТ БРАТ на Jaap Robben (ICU, с превод от Мария Енчева и корица на Живко Петров)

Историята: След развода на родителите си тринайсетгодишният Brian живее с нехайния си баща във фургон сред скрап и парични затруднения. По-големият му брат Lucien е роден с тежко умствено увреждане. Когато ремонтът на дома, в който е настанен Lucien, налага обитателите му да бъдат преместени, Brian и баща му отварят вратите на своя фургон за летния брат. Затрогващата история за двама братя, които се учат на обич един към друг, въпреки че единият не може да говори, а вътрешният му свят е като на малко дете, напомня, че сред нащърбените, ръждясали железа на ежедневието има място за близост.
Защо да я прочетете: Фино изграденият психологически роман на Jaap Robben е номиниран за наградата Booker нидерландски бестселър, който се заиграва с очакванията и предразсъдъците на читателя. Летният брат изследва границите на човешкия морал и емпатия и изостря чувствителността към различните. Освен ако не изпаднете в нужда, едва ли си задавате такива въпроси като как да се грижите за някого, чиито нужди не познавате? Или как да вземете правилно решение, когато тепърва предстои да откривате света на другия? Robben дава достатъчно храна за размисъл по всеки от тях.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ДЪРВЕСНА ИСТОРИЯ на Richard Powers (Колибри, с превод от Деян Кючуков и корица на Неда Ангелова)

Историята: В центъра на тази красива екофантастика е историята на една секвоя, застрашена от унищожение. Пилот от американските оенновъздушни сили е прострелян в небето над Виетнам и се спасява, като се приземява в бананово дърво. Художник наследява фотографски портрети на един и същи прокълнат кестен, правени в продължение на сто години. Колежанка с бохемски характер умира от токов удар в края на 80-те, за да се съживи благодарение на същества от въздух и светлина. Учен с проблеми със слуха и говора открива, че дърветата общуват помежду си. Тези герои и петима други непознати се срещат в последна и жестока битка, за да спасят няколкото акра девствена гора, останали на американския континент.
Защо да я прочетете: Дървесна история е отличена с награда Пулицър за художествена литература (2019) и с голямата награда за американска литература (2018), най-вероятно заради амбицията, с която засяга необятната тема за връзката между човек и природа. Необикновената драма на Powers (Трима селяни тръгнали на танци, Времето, когато пеем, Ехото отеква) изследва бавното удавяне в дигиталния свят и напомня как природата може да предпази душите от разруха.
Колко струва: 27 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

В ЗОРАТА НА МЪГЛЯВАТА МЛАДОСТ на Андрей Платонов (Лист, с превод от Иванка Васева и корица на Дамян Дамянов)

Историята: Този сборник на непризнатия приживе гений на съветската проза включва писаната през 1928 повест Съкровен човек и още дванайсет истории, сред които Малкият войник (1943), Юлска буря (1938), Вятър орач (1944), Желязната старица (1941), Цвете на земята (1945), Завръщане (1946) и едноименния разказ В зората на мъглявата младост (1938). За първи път тези разкази на Платонов са публикувани на български в превод на Иванка Васева преди 53 години в сборника Вятър орач и повече не са преиздавани. Досега. Главни герои в тях са преждевременно пораснали деца с лица, обръгнали от житейските грижи. В тях се оглежда погледът на Андрей Платонов към зората на собствената му младост, но и към зрелите му години, когато жените мажат празничния пирог със сълзи.
Защо да я прочетете: Защото Платонов има богат опит и наблюдения върху преждевременното порастване. Най-големият син в семейство с единайсет деца работи от 14-годишен, за да помага в отглеждането на своите братя и сестри. Бил е помощник-машинист на локомобил, шлосер, леяр в завод за тръби, дялал е воденични камъни в работилниците на родния Воронеж. Литературната му кариера започва през 1919 с излизането на негови стихове и репортажи в различни издания. Паралелно обаче продължава и работата си като електротехник. Вярата в пролетарския идеал го засилва право към Руската комунистическа партия, в която се задържа само година, преди да бъде изключен заради лоша дисциплина, пропускане на събрания и спорове с партийния секретар. Най-добрите му произведения от края на 20-те години (Изкопът и Чевенгур) са публикувани едва през 80-те години на ХХ век – комунистите го лишават още приживе от правото да публикува свои произведения. Гадове.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ИДЕАЛНИЯТ ЧЕ И НОВИ БЕЗПРИНЦИПНИ ИСТОРИИ на Александър Ципкин (Колибри, с превод от Пенка Кънева и корица на Тодор Ангелиев)

Историята: Седемнайсетте разказа на руския O. Henry си играят умело с чувствата на читателите и нерядко ги качват на асансьора между смеха до сълзи и искреното затрогване. Забавните истории на Ципкин учат как се сглобява гардероб, какво става, когато изпратиш есемес не на когото трябва и когато тръгнеш да правиш секс не когато трябва. Срещите са с петербургски търговци и бандити в бардаци, със съветски жени и такива от времето след перестройката, както и с техните мъже и любовници.
Защо да я прочетете: Рокзвездата на руската литература (Жени на непреклонна възраст, Бележки на айфона, Разкази за Нова година и Рождество, Разкази за любовта) е достоен наследник на сатириците Зошченко и Колцов заради завидния талант не просто да разсмива до сълзи, а да се вглежда в съветско-руската действителност без излишни илюзии, създавайки забавен и леко сюрреалистичен свят на гърба на своята (само)ирония, хумор и словесни инвенции.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК. Хвърлете едно око и ухо на 2&200 подкаста с Христо Блажев (заместник-главен редактор на Сиела), който споделя много забавни и интересни неща за книгоиздаването в България.