Philip Volkers прекарва десет години на Burning Man

Rhino Redemption, Reared in Steel, 2014 © Philip Volkers

По-голямата част от младите фенове на Burning Man асоциират фестивала в американската пустиня Невада с едно YouTube видео на Lee Burridge, който свили магичното Тime на Pachanga Boys на изгрев слънце пред няколкостотин поклонници пред сцената Robot Heart. Истината е, че впечатляващото събитие е много повече от традиционната представа за кръстоска между постапокалиптичен музикален фестивал ала Лудия Макс и панаир на изкуство и себеизрязаване, чиито независим, антикорпоративен и приятно утопичен дух и атмосфера могат да бъдат уловени само от правилните хора.

Такива като английския фотограф Philip Volkers, завършил индийска философия и шаманизъм в лондонския университет SOAS и впоследствие започнал да пътува по света, за да се потопи изцяло, да изследва и съответно да снима културата на всякакви модерни и древни събори, фестивали, хедонистични и духовни сбирки. Страстта към документирането на подобни събития го води до прословутия Burning Man – ежегодното събиране на 75 хиляди души в непосилната жега на пресъхнало езеро в Невада, които се събират да се отпуснат с читава електроника извън света и да създават изкуство. Стартиралото като анархистко плажно парти в Сан Франциско с прословутото изгаряне на човешката статуя от дърво се е превърнало в колосно събиране с невъобразима фантазия

Volkers започва да снима редовно Burning Man още през 2006 и натрупва достатъчно велики фотографии, за да издаде монографията Dust to Dawnвизуален шедьовър за събитие с епични мащаби и невероятна естествена светлина, която контрастира игриво с дистопичните инсталации на всевъзможни хора. Освен причудливите превозни средстава и пейзажите на хипнотизиращата пустиня, Volkers набляга и на любопитните портрети на неземни герои, които си играят с предубеждението на хората.

Expose yourself to nature, 2012 © Philip Volkers

Ляво: David Silverman свири на горяща туба, 2007/ Дясно: Cruising along the playa, 2007 © Philip Volkers

Billion Bunny March срещу Animal Control takeover в Thunder Dome, 2011 © Philip Volkers

Kitty Cat Car, Tom Kennedy, 2013 © Philip Volkers

Ляво: Пирати на плажа, 2006/ Дясно: Гледайки кладата, 2012 © Philip Volkers

Човекът гори, 2014 © Philip Volkers

Американският артист, филантроп, активист и съосновател на фестивала Larry Harvey, 2014 © Philip Volkers

Steven Raspa във First Camp, 2014/ Корицата на книгата Dust to Dawn © Philip Volkers

Фотографският албум Dust to Dawn (твърди корици, 216 страници, 151 снимки, Kehrer Verlag) на Philip Volkers струва 100 лева онлайн тук.