(СПЕЦИАЛЕН) BOYSCOUT BOOK CLUB: Най-добрите книги на 2021

Миналата година сме обърнали внимание на точно 140 книги в ежемесечния Boyscout Book Club. Kолко от тях сме прочели е друг въпрос, но ето кои са оставили отлични и особено трайни впечатления и са заслужили своето място в годишния обзор на най-добрите книги на 2021.

ОЩЕ BOYSCOUT ОБЗОРИ НА НАЙ-ДОБРОТО ОТ 2021: тук.

КЛАРА И СЛЪНЦЕТО на Kazuo Ishiguro (Лабиринт)

Историята: Запознайте се с анбдроида Klara, изкуствена приятелка, която наблюдава с изострен интерес от своето място в магазин как се държат хората, влезли да разгледат стоките, и минувачите отвън на улицата. Тя живее с надежда, че много скоро някой ще я хареса и ще я избере, но когато се появява възможност всичко да се промени към по-добро, Klara е предупредена да не разчита особено на обещанията на човеците.
Защо да я прочетете: Oсмият роман на Ishiguro (и негов първи, откакто е отличен с Нобелова награда) е още един шедьовър на дистопичната научна фантастика и литературата въобще – написан с лекота, декориран с тънки детайли, които да подсказват къде разликите във визираното общество и разгърнат с богато въображение и проникновени внушения за силата на състраданието, невинността и крехкостта на човечеството. Подобно на бестселърите Никога не ме оставяй и Остатъкът от деня, и тук Ishiguro задава вечния въпрос какво означава да обичаш.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ХАРЛЕМСКИ РОКАДИ на Colson Whitehead (Лист)

Историята: Любовното писмо на Colson Whitehead (Подземната железницаМомчетата от Никел) до нюйоркския квартал Харлем е замаскирано като криминален роман и семейна сага. Историята се разиграва в красиво пресъздадения Ню Йорк от началото на 60-те, когато порциите са твърдо разпределени, знаят се пласьорите, сутеньорите, а и кой полицай колко взима. Знае се и на кого дължиш почит, ако искаш да се издигнеш. Цялата тази мрежа обаче почти няма връзка с външния свят – този на белите. Carney държи магазин за мебели, завършил е колеж и опитва да пусне котва в обществото на почтените. Това не е никак лесно, ако баща ти е бил гангстер, а най-близкият ти роднина постоянно се забърква в неприятности.
Защо да я прочетете: Другата важна книга от ноември е заслуга на издателство Лист, което галопира неудържимо, за да издаде последния бестселър на Whitehead само три месеца след щатската му премиера в превод на Ангел Игов и с фантастична корица от Костадин Кокаланов. Самият автор го започва още преди десетилетие и много преди Момчетата от Никел, но успява да го довърши с бързо темпо едва през Ковид арантината в Ню Йорк. Макар новият роман на двукратния носител на Пулицър да е по-достъпен от изтъканите от социална сатира и расова алегория предишни два шедьовъра, Харлемски рокади е дяволски добро показно как писател като Whitehead е способен да стиска за гърлото или да те кара да прелистваш улисан по един и същ ефективен начин.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ШЪГИ БЕЙН на Douglas Stuart (Лабиринт)

Историята: Глазгоу от началото на 80-те не е особено приятно място. В разгара на Thatcher-изма, хиляди хора от работническата класа остават без поминък и са обречени на бедност. Agnes Bain винаги е очаквала повече от живота, но така и не става любима и живее красиво само в своето въображение. Мъжът ѝ я изоставя и не след дълго Agnes се озовава сама с трите си деца в бедняшко миньорско селище. Децата правят всичко възможно да ѝ помогнат да не се пропие до смърт, но едно по едно я напускат, за да се спасят. Не я предава само малкият впечатлителен Shuggie, който до последно се надява да се измъкнат от недоимъка и ужаса на алкохолизма.
Защо да я прочетете: Предпоследният носител на наградата Booker и най-добра книга на 2020 според половин дузина престижни издания е една от най-добрите дебютни книги, които сте чели през последните години – от онези, които късат директно сърцето и не се бавят много-много да се докажат (без претенции) като безсрамно добър шедьовър на съвременната литература. Shuggie Bain е книга за трагедията на една жена, която не може да се примири с краха на невъзможните си мечти. Но Shuggie Bain също е книга за болезнено емоционалната трагедия на сина, който я обича безгранично и не може да проумее жестокия свят на възрастните.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ГРАД БОХЕЙН на Kevin Barry (ICU)

Историята: 2053 година, град Бохейн. Роден сякаш от реката, чието име носи, Бохейн непрестанно е раздиран от конфликта между бандите на примитивните Кюсаци и елегантните Контета, предвождани от Logan Hartnett. Насърчаван от своята майка, наследникът на отдавна изчезнал местен бос навлиза в тънкостите на криминалния свят и се превръща в безскрупулен лидер на дистопичен свят без много закони и никакви технологии. Неочакваното и мистериозно завръщане на стар гангстер обаче провокира още по-ожесточена битка между двете страни.
Защо да я прочетете: Дебютният роман на ирландеца Kevin Barry (носител на европейска награда за литература за 2012) е езиков експеримент със задъхващо темпо, кратки глави, собствен диалект и ужасно много диалози, който очарова с красивата симбиоза между красотата на ирландската литература и гротеската на едно бъдеще без технологии, управлявано от враждуващи банди. Barry създава не просто нов град (апропо, вдъхновен от португалския Порто), а цяла вселена, в която границите на моралното се размиват. Пленяващият колорит на многопластовите и изобретателни герои най-вероятно се дължи и на първите 35 години от живота на Barry – авторът живее на 17 различни адреса из цяла Европа, преди да се установи в Слайго, а Град Бохейн си плаче за екранизация в духа на Остри козирки.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ГОДИНАТА НА МАГИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ на Joan Didion (Лист)

Историята: Животът се променя за секунда. Сядаш да вечеряш и животът такъв, какъвто го познаваш, свършва. Какво остава от него, когато съпругът тис когото си споделил четиридесет години, умира внезапно, а единствената ти дъщеря Quintana е в кома в болницата? Joan Didion търси отговори на тези ужасяващи въпроси в разтърсваща автобиографична изповед – разказ за скръбта след смъртта на мъжа й John Gregory Dunne, за загубата, спомена и любовта, която бди над смисъла на живота.
Защо да я прочетете: Излязлата през 2005 изключителна книга на един от водещите представителите на новата журналистика получава Национална литературна награда за нехудожествена литература (National Book Award), попада в краткия списък за Pulitzer и се класира на 40-то място в класацията на Guardian за стоте най-велики книги на XXI век. Годината на магическото мислене е акт на ненадмината литературна храброст, който трогва до дъното на душата.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ШЕДЬОВЪР ПОКЪРТИТЕЛЕН НА ГЕНИЙ ИЗУМИТЕЛЕН на Dave Eggers (Жанет 45)

Историята: По-добре късно, отколкото никога за българско издание на шедьовъра на Eggers отпреди двайсетина годиниМемоарите му с чутовно име всъщност не са изцяло нехудожествени. Много части са предадени като художествен разказ в различна степен и по различни причини. Диалозите са напълно претворени, макар и по същество действителни. Най-сюрреалистичните от тях са и най-близки до истината. Макар и с крайна неохота, някои имена са променени, а герои – допълнително замаскирани. Пропуснати са сцени с невероятен секс по молба на вече женените или обвързани замесени лица. Авторът не крие и своята склонност към преувеличаване и извъртане на нещата, за да се изкара по-добър или по-лош в зависимост от целта. Освен това осъзнава, че не е първият и единствен човек, който губи родителите си и наследява дете. Но би искал да подчертае, че е единственият такъв с договор за книга.
Защо да я прочетете: Ето някои от коментарите за тази забележителна книга – голям, дързък, маниакално-депресивен коктейл, който гръмко обявява дебюта на един изумително талантлив нов писател (The New York Times); наистина свирепа, като всяко гениално произведение, сякаш твърде добра, за да е истина (London Review of Books); нещо универсално, нещо сурово, истинско и прекрасно, което прекрачва границите на всеки цайтгайст и отчетливо успява да се справи с големи въпроси (San Francisco Chronicle); докато величавите стари владетели на американското слово се наместват удобно в люлеещите се столове, на сцената излиза нов глас, който крещи от енергия (USA Today). Aбсолютно задължителен.
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

ТРОЯ на Stephen Fry (Еднорог)

Историята: След впечатляващия разказ за сътворението на света в Митове и легендарните истории за силата на човешкия дух в ГероиSTEPHEN FRY подхваща и най-преразказвания през вековете епос за Троянската война, състояла се преди около 3200 години. Повод за нея е отвличането на хубавата Елена, съпруга на гръцкия крал Менелай, обещана на троянския принц Парис от самата Афродита. В резултат гърците изпращат хиляди кораби срещу перлата на Егейско море – могъщият град Троя, който е под обсада цяло десетилетие. Поел по стъпките на Омир, Fry припомня и любопитни подробности още отпреди основаването на Троя и за пореден път се доказва като ненадминат разказвач на митове.
Защо да я прочетете: Дори да знаете всичко за обсадата на Троя, няма как да не останете очаровани от завладяващия и много хумористичен стил на Stephen Fry и неговия талант за автентичен детайл и създаване на напрегната атмосфера. В Троя се сблъскват героизъм и ненавист, любов и жертвоготовност, отмъщение и разкаяние, желание и отчаяние, попили в кръв пясъците на илионския бряг – бестселър в библиотеката, няма спор.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Еднорог и по-добрите книжарници.

ОПАШКАТА на Захари Карабашлиев (Сиела)

Историята: Сред вълна от безредици, всеобщо недоволство и ескалиращо напрежение между властта и обществото, някой трябва да направи крачка напред и да поведе страната към нов ред. Писателят и драматург Павел Панов получава изненадващо предложение да се яви като независим кандидат на предстоящите президентски избори. Съдбата на държавата явно зависи от него, но това залага на карта и отношенията с любимата Невена. Случва се и нещо изумително – в нощта, в която ѝ предлага брак, разбира, че годеницата му се е сдобила със съвсем истинска опашка, за която отказва да говори, но която няма как да не ги разтърси из основи. Как тази опашка променя идеалната жена, докъде е готов да стигне Павел в надпреварата към властта и възможно ли е доброто и любовта да се самосъхранят сред отломките на разпадащия се свят?
Защо да я прочетете: Не е ЗАХАРИ КАРАБАШЛИЕВ, ако няма неразрешим конфликт и жестока развръзка. Авторът на 18% сивоХАВРА и Жажда е създал смела и проникновена притча за покварата на властта и характера на доброто и злото под формата на необикновен роман – нежна, провокативна, тревожна и безмилостна амалгама от дистопична фантастика, любовен романс, политическа сатира и абсурдистка драма, която очарова с майсторско преплитане на интимен и откровен разговор за измамната красота на илюзиите и пътешествие към най-дълбоките кътчета на човешката душа.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПЪТУВАЩИЯТ на Ulrich Alexander Boschwitz (Лист)

Историята: За търговеца Ото Зилберман, 10 ноември 1938 е обичаен ден. Той обсъжда сделки и прави планове за бъдещето. Докато не се прибира вкъщи и на вратата не започват да блъскат щурмоваци от нацистката партия. Това е денят след Кристалната нощ, а заглавията във вестниците гласят Евреите обявяват война на германския народ. Зилберман е с арийски вид и това му помага да избяга. Колко дълго обаче може да бяга от нацистите, колко влака трябва да смени и през колко града да мине, за да осъзнае, че от превзетата Германия няма изход?
Защо да я прочетете: Пътуващият  е писмо в бутилка, потънало в забвение за повече от 80 години, за да се превърне в едно от най-коментираните заглавия през 2019. Първото свидетелство за Холокоста е писано веднага след Кристалната нощ и излиза за пръв път на английски през 1939, появявайки се на родния за Boschwitz немски едва през 2018. Биографичните препратки между автора и главния герой не са случайни, самият Boschwitz емигрира в Англия през 1939 и е интерниран в Австралия по подобие на много бегълци от нацисткия режим. Умира три години по-късно през 1942 на борда на бежански кораб, потопен от торпедо на германска подводница. Пътуващият пристига у нас в превод от немски език на корифея Любомир Илиев и с велика корица на Илиан Илиев, напомняща за друг немски титан – GERHARD RICHTER.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЖЕНАТА КОНБИНИ на Sayaka Murata (Колибри)

Историята: Кейко е странно момиче с поведение, което смущава родители и учители. Така тя решава да се затвори в себе си и да не общува с никого. На 18 постъпва в конбини (един от онези прочути денонощни магазини, неизменна част от пейзажа и битовата култура на днешна Япония) и остава там цели 18 години, за да се слее благоговейно с ритъма и неговите звуци, копнеейки да бъде не чуждо тяло, а колелце в обществения механизъм. Под маската на един привидно безличен, безцветен и безплоден живот прозират по-дълбоки пластове с кафкиански мотиви, феминистка нотка и критика за отношението към жената в японското общество.
Защо да я прочетете: Заради болезнено откровения, абсурден, комичен и нерядко шокиращ разказ от първо лице за униформените делници на жена, обрекла се на своето конбини – интригуващ роман, който засяга много от болните теми на съвременния свят като отчуждението, конформизма и цената на избора да не откликнеш на очакванията на социума. Бестселърът на Sayako Murata доказва още веднъж нейното място сред най-видните представители на модерната японска литература, а корицата на българското издание е дело на Люба Халева.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

УБИЙЦИТЕ ОТ ОКЛАХОМА на David Grann (Сиела)

Историята: Mollie Burkhart от резервата на осейджите в Оклахома започва да се притеснява, че нещо се е случило с една от нейните сестри. Скоро идва и новината за още един осейдж, изчезнал седмица по-рано. Телата и на двамата са открити малко по-късно, а убийствата им подпалват един от  най-травмиращите периоди в щатската история – избиването на индианците осейджи в техния резерват през 20-те години на ХХ век, когато петролният бум сблъсква интересите на коренното население с тези на едрия бизнес и организираната престъпност. Междувременно специален агент от полевия офис на бюрото за разследване в Хюстън по­лучава спешна заповед от централата във Вашингтон, която ще доведе до възхода на ФБР. Завладяващото журналистическо разследване на David Grann (Изгубеният град Z) е не просто уестърн хроника с криминален сюжет, но и изобличаване на всички виновни с обективен анализ на хиляди стра­ници ФБР досиета, секретни показания, съдебни стенограми, данни от информатори, лична кореспонденция, устни разкази, фотографии от местопрестъпленията и още много цензурирани и нецензурирани източници.
Защо да я прочетете: Wall Street Journal, GQ, Time, Newsday, Entertainment Weekly, Vogue и MARTIN SCORSESE не могат да грешат. Обявената за най-добра за 2017 (шокираща) книга вдъхновява американския режисьор за следващ потенциален шедьовър с огромен бюджет (200 милиона долара от дълбоките джобове на Paramount и Apple TV+) и жесток актьорски състав – Jesse Plemons, ROBERT DE NIRO и LEONARDO DICAPRIO.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

НЕУДОБСТВОТО НА ВЕЧЕРТА на Marieke Lucas Rijneveld (ICU)

Историята: Силно религиозно семейство калвинисти губи едно от децата си при инцидент. 10-годишната Jas и нейните брат и сестра витаят в ничията земя между детството и израстването и преработват загубата по свой собствен начин. Бащата и майката са парализирани от мъка и не забелязват как триото започва постепенно да се отклонява от правия път.
Защо да я прочетете: Нидерландският небинарен лауреат за International Booker Prize през 2020 се оказва твърде бяла за превод на ненадейно нашумялата щатска поетеса Amanda Gorman, ама много важно. По-добре да се съсредоточи върху писането на подобни безкомпромисни романи като Неудобството на вечерта – книгата, която превръща Rijneveld в звезда, преведена е на повече от 30 езика и е удостоена с гореспомената награда в конкуренция с писатели като Michel Houellebecq. Защо? Защото е забележително изследване на семейство, разпадащо се под тегобата на скръбта. Или, казано с няколко думи, впечатляващ дебют, пропит със сексуалност, набожност и с мръсотията на ежедневието.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ЧАСТ ПОСЛЕДНА на Robert Seethaler (Лист)

Историята: Gustav Mahler пресича за последен път Атлантика от Америка към Европа на борда на голям пътнически кораб. Увит в одеяла, неизлечимо болният композитор се взира в океана и в отминалото време. Спомня си за битките срещу закостенялостта, невежите критици и музиканти и дори срещу антисемитизма, на който е бил подложен. Част последна събира болката и благодарността към живота, меланхолията на спомените, опиянението от музиката и летящите риби в открито море.
Защо да я прочетете: Век и малко след смъртта на великия диригент и композитор, един актьор (МЛАДОСТ), сценарист и писател (ПолетоПродавачът на вестници и цигари и Цял един живот) слага финален акорд на житейската му симфония. Освен в родната Австрия миналата година и у нас току-що, досега книгата на Seethaler е излязла само в Нидерландия и Турция.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

УТОПИЯ АВЕНЮ на David Mitchell (Сиела)

Историята: В годините, в които Сохо е център на света за десетки прохождащи банди, PINK FLOYD тепърва насочват космическия кораб към пулсиращото слънце, а DAVID BOWIE пее The Laughing Gnome, на британската сцена се появява Утопия Авеню – никому неизвестна банда, която неведомите пътища на неуспеха събират. Четиримата членове на групата събират парченцата от разбитите си животи, за да поемат нагоре към челните места на музикалните класации. Но от тъмните и задимени клубове на Сохо към триумфално турне в САЩ и залеза на славата им четиримата ще открият, че се изисква много повече от талант, за да запазиш разсъдъка си и да не изгубиш себе си в такова пътешествие.
Защо да я прочетете: Изцяло измислената психеделична история за 60-те години на David Mitchell (Облакът АтласХилядите есени на Якоб де ЗутЧасовници от кости) преразказва съдбите на стотици музикални надежди, погълнати от бурните години, с приказка за възход и падение, в която срещаме и истински легенди като Bowie, Janis Joplin и Leonard Cohen. Не обръщайте внимание на анахронизмите, за да се потопите по-добре в нецензурирана история на годините на свободната любов, революциите на сърцето и бунтовете по улиците в една знакова епоха. Утопия Авеню е книга за красивите мечти на младостта и цената, която трябва да платим по пътя към тяхното сбъдване.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЧУВСТВИТЕЛНИЯТ РАЗКАЗВАЧ на Olga Tokarczuk (ICU)

Историята: Първата книга на Tokarczuk след получаването на Нобеловата награда за литература през 2018 е сборник с дванайсет есета, които превеждат през лабиринтите на писателското въображение и разплитат тъканта на съвременния свят с нежна загриженост и дълбоко разбиране. Дузината упражнения по другост потапят в дълбокото на чувствителността: усещането за изчерпване и смаляване на света, сладостния послевкус на носталгията, дълбоко зейналите бездни между поколенията, паноптичното око, което вечно ни следи и анализира, пътуващия човек, животните, тези наши братя по болка и други надзъртания в най-съкровените кътчета на писателското въображение.
Защо да я прочетете: Заради приятните способности на този своеобразен разговор с дръзката полска писателка да ни провокира да подадем глава извън хоризонта, очертан от познатите ни и комфортни мисловни модели и да отворим сетивата за непознатото, тайнственото, неочакваното. А и заради тоновете ерудиция, талант, мащабност, емоционалност, въображение, непринуденост и чувство за хумор, които струят от всеки ред на Tokarczuk.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ПОКОРЯВАНЕ НА ЩАСТИЕТО на Bertrand Russell (Сиела)

Историята: Идеите на Bertrand Russell променят основните схващания в много съвременни науки. Една от тях е Парадоксът на Ръсел в математиката, но точните науки не са единствената сфера, в която е оставил значима следа. Социално ангажиран през целия си живот, британският математик и философ води антивоенна кампания по време на Първата световна война, а години след нея през 1930 публикува и изводите, до които е достигнал в търсенето на отговор на въпроса защо човек е нещастен. Покоряване на щастието е елегантна, остроумна и човеколюбива книга, посветена на най-близката и недостижима мечта, а именно: вътрешна хармония и мир. Водейки читателя стъпка по стъпка през причините за нещастие и личните избори, компромиси и жертви, Russell чертае маршрут за изход от привидно неизбежното безпокойство, преобладаващо дори в сигурните и проспериращи западни общества.
Защо да я прочетете: 280-те страници са пълни не със сложни и витиевати разсъждения, а с фундаменталното послание на пацифиста философ, че щастието се постига, като превъзмогнеш себе си и се отвориш за работа и взаимоотношения с другите, и се губи, когато се затвориш в себе си, обзет от тревоги и страхове. Рецептата за добър живот от един от най-великите умове на XX век излиза в ново луксозно издание с твърди корици, за да спаси положението или поне да го замаже. Покоряване на щастието не дава готови отговори и не поучава, но успява да вдъхне увереност, че с ясна мисъл и вяра и най-нещастният човек може да постигне хармония с живота. Ще проверим, пък да видим.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

КРИМИНАЛЕН КЛУБ ЧЕТВЪРТЪК на Richard Osman (Софтпрес)

Историята: Добре дошли в Купър Чейс: луксозен комплекс за възрастни хора, в който животът тече на бавни обороти и никога нищо съществено не се случва. Повечето му обитатели разнообразяват дните си с пилатес и кръжоци по плетене, но четирима от най-колоритните хора в дома формират затворения криминален клуб Четвъртък, занимаващ се с (чисто любителски) с разплитане на неразкрити убийства и сложни загадки от полицейската практика. Наградата: чувството на удовлетворение, че и на тази възраст все още са дяволски добри в нещо. Когато обаче спокойният комплекс става сцена на местопрестъпление, чудата четворка получава златна възможност да разследва на терен. Ако успеят да се спогодят с полицията, разбира се.
Защо да я прочетете: Съвършената симбиоза от мистерия, напрежение, хумор и оригиналност превръща миналогодишния Криминален клуб Четвъртък в най-бързо продавания роман от 2012 насам и най-успешния криминален дебют в историята с над един милион продадени книги досега. Няма как да е иначе, след като позволява да се разтоварим с остроумен и хитро конструиран сюжет с необикновена четворка, съмнителен свещеник, наркодилър, гангстер и старо гробище. Или, казано по друг начин, сърдечна и много човешка история, която открива чара на старостта и предупреждава да не я подценяваме.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Софтпрес и по-добрите книжарници.

ПАДЕНИЕТО: ЗАГАДКАТА РОБЪРТ МАКСУЕЛ на John Preston (Лабиринт)

Историята: По-младите поколения едва ли знаят, но Robert Maxwell е митична фигура и за българската история. Приятелят на Живков е медиен магнат, лейбърист и милиардер, считан за един от червените принцове на капитализма. За разлика от обикновените мошеници обаче, Maxwell използва цялата си харизма, за да изгради личната си легенда, преди да се отегли с апломб. Последното  е малко пресилено, тъй като, както става ясно още в началото на симпатичната и увлекателна биография на John Preston (Един много английски скандал), Maxwell умира при неизяснени обстоятелства на Канарските острови, след като изчезва от борда на своята импозантна яхта Lady Ghislaine (кръстена на дъщеря му, сега обвинена за сводник на Jeffrey Epstein), а голият му труп му е открит няколко дни по-късно. Убийство, нещастен случай, самоубийство, инсценирана смърт? Можем само да гадаем, но фамозният предприемач оставя след себе си плетеница от лъжи и легенди.
Защо да я прочетете: Заради направо филмовия сюжет с истинска личност, която е едновременно герой от войната, агент най-малко на три разузнавания (МИ-6, КГБ и Мосад), измамник на собствените си служители (едни къси 763 милиона от пенсионния им фонд и други активи) и институции (като Goldman Sachs), основен конкурент на Rupert Murdoch и приятел на световни лидери като Reagan, Bush, Горбачов, Thatcher и Shimon Peres. Какво се е объркало? Каква е цената на това да създадеш най-големия издателски конгломерат? Какви са капаните на необузданите амбиции и защо още няма сериал за невероятния възход и зрелищно падение на тази скандална личност? John Preston има някои предположения и отговори.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

РОДСТВЕНИЦИ на Rebecca Wragg Sykes (Сиела)

Историята: През последното столетие научният интерес към най-подценяваните и вероятно най-преекспонирани наши братовчеди е все по-силен. Причината? Те се оказват изключително важна брънка в еволюционната верига и доста по-близки дo съвременния човек, отколкото сме подозирали. Родственици е ужасно интересен пътеводител в света на неандерталците, чието битие се оказва не по-малко пленително от човешкото. Базирайки се на модерни научни теории, артефакти и дългогодишни дебати, археоложката и изследовател на палеолита Rebecca Sykes обобщава на достъпен и увлекателен език живота на нашите братовчеди, отхвърляйки клишето за треперещи парцаливи фигури в ледената пустош и описвайки ги като вид, способен на планиране, сътрудничество, алтруизъм, занаятчийско майсторство и изкуство.
Защо да я прочетете: Yuval Noah Harari (Сапиенс и още половин дузина бестселъри) описва Родственици като важно четиво не само за всеки, който се интересува от нашите древни братовчеди, а и за всеки, който се интересува от човечеството. Кои сме ние да му противоречим?
Колко струва: 21 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ПРОЦЕСЪТ на Franz Kafka (Нике)

Историята: Процесът от 1925 е връх на творческите постижения на Kafka, наред с новелата Метаморфозата. Josef К. е 30-годишен банков чиновник, обвинен в престъпление на рождения си ден, но без да получи никаква информация в какво се изразява то. Главният герой не е отведен в ареста, но му е наредено да очаква инструкции относно предстоящата процедура. Макар спорадично да получава информация за своя процес, нищо не се изяснява и животът му става все по-непоносим и объркан. Josef K. се озовава в безкраeн водовъртеж от абсурдни административни машинации.
Защо да я прочетете: Заради колекционерското луксозно издание на Нике и статута на романа като мнопластова и отворена към всевъзможни интерпретации книга, която се нарежда сред най-важните литературни произведения на ХХ век. Някои изследователи го определят като пророчество за бъдещето на света, тоталитарните режими и абсурда на бюрокрацията, но Процесът може да се чете и като автобиографичен или психологически роман на ръба между реалното и сюрреалистичното.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Нике и по-добрите книжарници.

НЕПРОЧЕТЕНО на Димитър Воев (Парадокс)

Историята: Най-популярният български член на легендарния Клуб 27 оставя след себе си 12 тетрадки с ръкописи. Те са датирани между 1981 и 1992, но за някои от включените в тях стихотворения има основания да се смята, че са писани по-рано. Непрочетено събира за пръв път ръкописния архив на ДИМИТЪР ВОЕВ на едно място, за да представи неговото писмено творчество (и рисунки) в автентичен и завършен вид.
Защо да я прочетете: Как защо? За да се сблъскате още веднъж с харизматичния и често гениален поглед на основателя и фронтмен на Парадокс, Вход Б, Воцек  и Чугра, Кале и НОВА ГЕНЕРАЦИЯ.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Парадокс и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.