BOYSCOUT BOOK CLUB: 9 супер книги от декември

Продължаваме да работим усилено върху специалния Boyscout Book Club с най-добрите книги на 2021. Дотогава можете да се подготвите за януарската будна кома с девет декемврийски предложения под формата на още нещо чудесно от Набоков, един от най-великите български поети и музиканти в историята, малко Стършел, нова румънска литература и една велика класика в четири части и колекционерско издание за библиофили:

ДАР на Владимир Набоков (Лист)

Историята: Младият Фьодор Константинович-Годунов-Чердинцев обича пеперуди и шахмат и е потомък на руски аристократи. Сега обаче, подобно на своя автор, обитава мизерни квартири в Берлин, а в куфара му има повече чернови отколкото бельо.Радва се на първата си стихосбирка, блъска си главата над шахматни задачи, влюбва се в момичето на хазяите и сънува бъдещия си роман.
Защо да я прочетете: Последният руски роман на гения Набоков се появява отново в родните книжарници след 24-годишно отсъствие. Дар е обяснение в любов към литературата, живота, пеперудите и една жена. Самият автор го описва така: Героинята в него не е Зина, а руската литература. Основното в първата глава са стихотворенията на Фьодор. Втората отразява въздействието на Пушкин върху творческото развитие на младежа и опита му да опише експедициите на своя баща зоолог. Третата глава измества фокуса върху Гогол, но в центъра ѝ е любовното стихотворение, посветено на Зина. Книгата на Фьодор за Чернишевски, една спирала вътре в сонет, е средоточие на четвъртата. Последната глава съчетава всички предходни теми и внушава усещане за книгата, която Фьодор мечтае да напише някой ден. Питам се докъде въображението на читателя ще изпроводи младите влюбени, след като те напуснат сцената.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

НЕПРОЧЕТЕНО на Димитър Воев (Парадокс)

Историята: Най-популярният български член на легендарния Клуб 27 оставя след себе си 12 тетрадки с ръкописи. Те са датирани между 1981 и 1992, но за някои от включените в тях стихотворения има основания да се смята, че са писани по-рано. Непрочетено събира за пръв път ръкописния архив на Димитър Воев на едно място, за да представи неговото писмено творчество (и рисунки) в автентичен и завършен вид.
Защо да я прочетете: Как защо? За да се сблъскате още веднъж с харизматичния и често гениален поглед на основателя и фронтмен на Парадокс, Вход Б, Воцек  и Чугра, Кале и Нова генерация.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Парадокс и по-добрите книжарници.

КЛАСИКА В ЖАНРА на Румен Белчев и Михаил Вешим (Сиела)

Историята: Тази антология със сатирични разкази излиза по случай 75-годишнината на вестник Стършел. Съставителите на сборника Михаил Вешим и Румен Белчев събират 23 разказa от някои от най-знаменитите автори в историята на изданието: Радой Ралин, Борис Априлов, Станислав Стратиев, Йордан Попов, Мирон Иванов, Петър Незнакомов, Ясен Антов и много други сатирици от различни поколения. Всеки един от селектираните текстове е издържал теста на времето, а много от тях са били превеждани и печатани в различни чуждестранни медии.
Защо да я прочетете: Във времена, в които печатните издания се задушават от инвазията на дигиталния свят, Класика е жанра е посланик на цяла една епоха, белязана от някои от най-остроумните български писатели, посветили перото си на усмивката и истината в литературата. Хумористичният седмичник е най-старият български вестник, който излиза без прекъсване, без да е променял името и своя нрав.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ИГРА ЗА ВСЯКА ВЪЗРАСТ на Claudiu M. Florian (Колибри)

Историята: През 70-те години на ХХ век едно петгодишно момче разказва за живота си в многоезичната и етнически разнородна среда на Трансилвания. Неговите роднини и съседи говорят румънски, немски и унгарски, както и саски и олтенски диалект. Често споменават Другаря, гледат казионната телевизия с недоверие и слушат радио Свободна Европа с надежда. Главният герой разказва на своя детски, наивен, все още недонаучен език, често тълкува разговорите на възрастните превратно или превежда буквално и смехотворно от един на друг език. Всичко тук е, както се изразява то, по-много-начини – и езиците, и празненствата, и игрите, детските и на възрастните.
Защо да я прочетете: Заради лекотата и иронията, с която Claudiu M. Florian представя драматичния характер на политическите, исторически и социални проблеми в румънското общество от едно не толкова далечно време. Игра за всяка възраст е удостоен с Европейска награда за литература през 2016.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КОГАТО ВЕЛИКАНИ СТЪПВАХА ПО ЗЕМЯТА на Mick Wall (Кръг)

Историята: Британският музикален журналист и биограф Mick Wall използва познанството си с Jimmy Page и Robert Plant, за да сподели своя поглед към възходите и паденията в дългата кариера на една от най-значимите рок групи в историята – Led Zeppelin. Освен да разнищи отношенията между членовете на бандата и да редува ретроспективни откъси с реални цитати и разкази за монументални хитове като Stairway to Heaven и Kashmir, биографията на Wall не пропуска и по-срамни моменти като издевателствата над фенове и печалния инцидент с акулата – блудството на музикантите със 17-годишна своя почитателка. Вътре са и тежката катастрофа на Plant през 1975, хероиновата зависимост на Page и алкохолната бездна на John Bonham.
Защо да я прочетете: Заради отварянето на врата към свят, в който талантът и вдъхновението се поливат изобилно с алкохол и наркотици, а окултните практики под влиянието на Aleister Crowley се пропиват не само във философията на музикантите, но и във всичко, което те правят. А и защото Когато великани стъпваха по земята е чудесен компаньон за поредното потъване в дискографията на тези величествени рок легенди.
Колко струва: 30 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

КЪМ ОНАЗИ КОЯТО СЕДИ В ТЪМНОТО ОЧАКВАЙКИ МЕ на António Lobo Antunes (Колибри)

Историята: Възрастна актриса броди с носталгия и болка из дебрите на угасващата си памет. Минало и настояще, детство, юношество и зрелост, реално и фантазно, житейска и театрална сцена, откъслечни образи и пейзажи, нечии гласове и неумолимо безмълвие, свои и чужди реплики се гонят, преплитат и сливат без разграничителни линии и препинателни знаци във вихъра на едно тревожно дирене на собствената самоличност.
Защо да я прочетете: Имате нужда от просветляващо и пречистващо пътуване навътре в себе си пред прага на онази, която седи в тъмното и ви очаква? Има и такива дни. Забележителният роман на този прословут португалския писател и психиатър по професия (Слонска памет, На края на географията, Смъртта на Карлос Гардел) се откроява с разтърсващо съдържание, психологическа проникновеност и нестандартна форма.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЯРКА РЕКА на Liz Moore (Кръг)

Историята: Кенсингтън, Филаделфия: работнически квартал с порядъчно минало, сега превърнал се в свърталище на наркомани, дилъри и проститутки. В този кошмарен градски пейзаж, две отчуждени една от друга сестри имат противоположен път в живота: едната е патрулиращ полицай и самотна майка, а другата живее и работи на улицата, хваната в капана на зависимостта към тежките опиоиди. Всичко се преобръща, когато по-малката сестра изчезва, а в квартала се разкрива поредица мистериозни убийства на проститутки.
Защо да я прочетете: Заради безмилостната дисекция на проблем, пред която по-голямата част от обществото затваря очи. Наркотици, проституция, бедност и корупция са само част от проблемите, засегнати в световния бестселър, преведен на повече от 20 езика година след публикуването си в САЩ. Ярка река е проникновено изследване на отношенията в нетипична семейна среда и нейното влияние върху индивида, но всичко това вплетено в сюжета на мистериозен трилър.
Колко струва: 17 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

АЕРОСТАТИ на Amélie Nothomb (Колибри)

Историята: 19-годишната Ange Daulnoy е студентка по филология, наета да дава частни уроци по литература на шестнайсетгодишния Pie. Младежът обича математика, оръжия и аеростати, обявил се е за дислексик и мрази литературата. Ange го харесва и успява да пробуди вкуса му към четенето. Това е сюжетът накратко, ако не се има предвид едно двойно убийство и някой друг изненадващ обрат.
Защо да я прочетете: Заради смелостта на Nothomb (Хигиена на убиеца, Изумление и трепет, Жажда, Първа кръв) да разнищва собственото си минало в опит да стигне до най-дълбоките пластове на човешкото его, оттам и винаги дръзката и неочаквана гледна точка към самотата, любовта и приятелството.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ВОЙНА И МИР на Лев Толстой (Кръг)

Историята: Вероятно най-великият роман в историята на литературата е забележителна смесица между реализъм, историческа проза и философия. Макар изначално да е фокусиран върху Наполеоновата война с Русия, сюжетът е много по-мащабен от обикновената хроника на славни сражения и бойни тактики – отражение на забележително пъстрата руска култура през образите на над петстотин живи, пълнокръвни герои от три поколения, чиито съдби се разгръщат през амбициите и злополучията на пет аристократични рода.
Защо да я прочетете: Защото трябва го направите поне веднъж в живота, а настоящето луксозно издание на Кръг в четири тома е библиографска ценност заради създадените специално за проекта корици и петдесет илюстрации (китайски туш върху оризова хартия) на българския художник и аниматор Теодор Ушев. Целта беше да създам експресивни изображения, които да кореспондират по необичаен начин с този опус на любовта, войната, мира и човешкия екзистенциализъм.
Колко струва: 65 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.