Спокойна София, планини и БГ кино от Панайот Бърнев

Бъдещият парк Хиподрума, София © Панайот Бърнев/БВА

Обсесивно-компулсивната връзка на Boyscout с Българския визуален архив изобщо не се изчерпва с една кратка дописка отпреди година, която представя намеренията на новата интернет платформа да събира, съхранява, разпространява независим обществен визуален архив от фотографски и видео материали за страната.

Малко след стартирането на платформата започва и нашият тих тормоз над един от нейните създатели Тихомир Стоянов (симпатичният агент зад Imaginary Archive и Семейство Стоянови) с въпроса кога ще дигитализира целия градски архив на Панайот Бърнев с прелестни кадри от столицата. Стоянов е възпитан и търпелив човек, който изчаква известно време, преди да използва догановото да, добре и да спре да си вдига телефона.

Попа, София © Панайот Бърнев/БВА

Но всяко зло за добро. Година след стартирането на Български визуален архив, неговите създатели имат удоволствието на да ни поканят на голяма рестроспективна изложба на човек, който снима начина на живот, архитектурата на София и планините на България в продължение на четири десетилетия от 1950 до 1990.

Но кой всъщност е Панайот Бърнев? Роденият в Свищов бъдещ фотограф се мести в София още преди Втората световна, за да в продължи средното си образование в Първа мъжка гимназия и да се запише да учи математика в Софийския университет. Студентските му години обаче го срещат с голямата му любов и Бърнев започва да се изявява в редакцията на списание Българско фото за двайсетина години между 1950 и 1970.

София © Панайот Бърнев/БВА

В началото на 70-те Бърнев се мести във фото-отдела на Студията за игрални филми Бояна, където остава до 1990, Когато не снима задкулисно най-големите звезди на българското кино или интимни чернобели кадри от живота на града, Бърнев отделя голямо внимание и на родните планини и паралелно е автор на половин дузина книги за фотография.

Предстоящата изложба БВА: Панайот Бърнев е начало на цикъл от събития, всяко от което цели да представя по един личен архив, дарен на фондацията. Архивът на Бърнев е дарен от неговата дъщеря Милена Иванова и дигитализиран изцяло от екипа на БВА с идеята да ангажира и мотивира други хора да спомагат за неговото разрастване с неразказаните им лични истории и семейни албуми. Едно е сигурно: носталгията по погубената София и девствените планини удря право в сърцето.

© Панайот Бърнев/БВА
Витоша © Панайот Бърнев/БВА
© Панайот Бърнев/БВА
© Панайот Бърнев/БВА
© Панайот Бърнев/БВА
Рила © Панайот Бърнев/БВА
Снимките на сериала Демонът на империята с режисьора Вили Цанков и актьорите Илия Добрев, Георги Калоянчев, Коста Цонев и Георги Черкелов © Панайот Бърнев/БВА
Снимкитеа на игралния филм Странен двубой с режисьора Тодор Стоянов, сценариста Диньо Гочев, оператора Виктор Чичов и актьорите Петър Слабаков, Леон Немцик, Невена Коканова и Маргарита Чудинова © Панайот Бърнев/БВА
© Панайот Бърнев/БВА
Снимките на игралния филм Странен двубой с режисьора Тодор Стоянов, сценариста Диньо Гочев, оператора Виктор Чичов и актьорите Петър Слабаков, Леон Немцик, Невена Коканова и Маргарита Чудинова © Панайот Бърнев/БВА

Изложбата БВА: Панайот Бърнев се открива на 25 ноември от 18:30 в софийския Дом на киното/Cush.bar (ул. Екзарх Йосиф 37) и може да бъде разгледана до 12 декември. Повече информация за събитието има тук. Пълната галерия на фотографа е онлайн тук.