Невероятният живот на Семейство Стоянови

© Imaginary Archive

В една алтернативна и леко утопична вселена, Невероятният живот на Семейство Стоянови може да се превърне в чудесен соц-носталгичен Netflix сериал от калибъра на Другарю детектив или поне Полицаят от Петльово Бърдо. В настоящата родна действителност обаче, Семейство Стоянови е първата изложба на независимия Imaginary Archive и Тихомир Стоянов симпатичен и ентусиазиран агент, който започва да колекционира чужди спомени под формата на негативи, снимки и семейни албуми преди повече пет години, за да създаде българския архив за намерена фотография в края на 2016, а малко по-късно и Instagram профила на въображаемото социалистическо семейство Стоянови, които публикуват снимки от своето забавно и не чак толкова забавно ежедневие.

© Imaginary Archive

За Тихомир Стоянов историята на това въображаемо семейство е колкото лична, толкова и колективна, защото оставя на всеки зрител сам да нареди своя пъзел от истории. Удивително е как решаваме кои моменти да запазим в паметта си, кои да променим и кои напълно да отхвърлим от съзнанието си. Като цяло Стоянови са едно средно-щастливо средностатистическо семейство, което живее в периода между първите телевизори и първите цветни снимки.

© Imaginary Archieve

Паралелите с модерната носталгия по соца са повече от неизбежни, но Стоянов има собствена трактовка за негативните и положителните страни на този съвременен феномен. В моя случай социализмът се явява една рамка, съвпадаща с периода, в който фотоапаратът навлиза в българското домакинство. Логично, снимките, които попадат в проекта са главно от това време, а самият архив обхваща един доста по-широк период от 20-те години на ХХ век до появата на дигиталната фотография.

© Imaginary Archieve

И макар бъдещите планове на Стоянов да са свързани предимно с предстоящата фотокнига Подарявам ти лика си със снимки от архива, вдъхновена от забравената традиция да си подаряваме снимки с послания на гърба (от онези, които някога сме носили в портфейлите си), то в настоящето е фокусиран именно върху споменатата изложба – черно-бял разказ за миналото като алтернатива на социалистическата пропаганда, включващ истории, останали извън официалните архиви. Целта – спасяване на фотографските ленти и фотоалбуми в България от забрава и унищожение. Да видим.

© Imaginary Archieve

© Imaginary Archieve

© Imaginary Archieve

Изложбата с намерена фотография Семейство Стоянови на Imaginary Archive се открива тази вечер след 19:00 в галерия Synthesis (бул. Васил Левски 55) и може да бъде разгледана до 5 март. Повече информация за събитието има тук.