BOYSCOUT BOOK CLUB: 10 супер книги от октомври

Ноември се очертава турбулентен месец за всеки здравомислещ и разумен човек, затова предлагаме антидот за реалността под формата на новия BОYSCOUT BOOK CLUB и най-привлекателните книги от последните трийсет дни: луксозни издания на вечни класики, женската гледна точка към популярен мит, духовита романтика от Françoise Sagan, голям италиански бестселър от 2018, интелектуална литература за стимулиране на мислопроводите и още потентни истории:

ГРИМИРАНАТА ЖЕНА на Françoise Sagan (Колибри)

Историята: Kруизният кораб Нарцис плава в Средиземно море с група хедонистично настроени пасажери на борда. Присъстват застаряващата дива Doria Doriacci , жиголото Andreas, претенциозната и фригидна филмова старлетка Olga, режисьорът Simon, богатата Edma, прелъстителният мошеник Julien, красивият медиен барон Eric и срамежливата и нещастна негова съпруга Clarrise, която безуспешно се опитва да скрие своята красота зад гротесков макиаж. Именно тя е гримираната жена, която интригува и вълнува. И която се влюбва в Julien. Историята се заплита, напрежението се покачва и светските пози започват да изглеждат и жалки, и смешни, но без да падат до нивото на обикновена сапунена опера.
Защо да я прочетете: За да се потопите в деликатен меланж от хумор, любов, сплетни и съмнителни драми, обрисувани с елегантна наблюдателност, дълбок психологизъм, емпатия и порядъчна доза жестокост така, както само Sagan (1935-2004) може. Гримираната жена (1981) е повод да си припомним и други фрагменти от живота на авторката на новели, пиеси, филмови сценарии, текстове за песни и двайсет романа, която се превръща в огромна  звезда още на 18 с първия си роман Добър ден, тъга, омъжва се два пъти, прочува се с бохемския си нрав, страстта към хазарта и бързите коли, претърпява тежка автомобилна катастрофа и се пристрастява към опиатите и алкохола, но остава в историята на френската и световната литература с малката музика на романтичните ѝ сюжети.
Колко струва: 20 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ДА УБИВАШ ОСЪЗНАТО на Karsten Dusse (Изток-Запад)

Историята: Björn Diemel е успешен адвокат с един-единствен клиент – най-опасният и безскрупулен мафиот в града. Макар да е осигурил стабилен и охолен живот за своето семейство, съпругата на Bjorn го принуждава да посещава курс по осъзнатост. Ултиматумът: или ще стане по-отдаден баща и съпруг и по-търпелив и спокоен човек, или ще изгуби дъщеря си и жена си. Възможно ли е обаче да водиш балансиран личен живот и в същото време да работиш за брутален престъпник? Съвсем скоро на Bjorn му се налага да приложи методите на осъзнатост, когато непланирано, но съзнателно убива своя шеф и за да не го сполети същата участ, решава тайно да заеме мястото му в престъпната империя. Може ли стратегии за личностно развитие да се използват като инструменти за убийство? Защо пък не? Както дяволът чете Евангелието, така и осъзнатостта може да се превърне в пътеводител в престъпния свят.
Защо да я прочетете: Юристът Karsten Dusse печели доста награди покрай дългогодишната си работа като автор на ТВ програми, но очевидно има и сериозен талант за художествена литература, след като дебютният му роман Да убиваш осъзнато и продължението Детето в мен иска да убива осъзнато стават бестселъри. Първата му книга е необикновена, но много забавна и оригинална история за човек, който върви по своя път на духовно израстване в свят, пълен с брутални главорези, кървави убийства и безсърдечни изнудвания.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

ЗА ПИСАНЕТО на Лев Толстой (Лист)

Историята: Ваш най-покорен слуга Л. Н. Така се подписва най-великият романист в световната литература седмици преди да навърши 24. Без да заяви цялото си име и графската си титла, през юли 1852 той изпраща свой ръкопис до руското списание Съвременник и отбелязва как с нетърпение очаквам Вашата присъда. Тя или ще ме поощри да продължа с любимите си занимания, или ще ме принуди да изгоря всичко започнато. Отговорът на главния редактор Николай Некрасов е благоприятен и дебютната повест на Толстой е отпечатана в списанието, но в цензурирана версия и с променено име. Младият автор е недоволен от намесата и не скрива разочарованието си в последвалата кореспонденция. Преписката между двамата продължава шест години, после спира за цели шестнайсет и след това дълго прекъсване отново е подновена. Тонът между двамата и настроенията в писмата постепенно се променят, но основната им тема винаги е една и съща – литературата.
Защо да я прочетете: Вторият епистоларен сборник на Лист за бележити автори (след този за Чехов от 2019) включва 142 писма на гениалния руснак (Война и мир, Ана Каренина, Възкресение) до хора като Некрасов и други изтъкнати имена на руската литература като Тургенев, Фет, Бунин, Дружинин, Островски, Херцен, Горки и Боборикин. Докторът по руска литература Иван Ланджев определя тези 142 ключа към душата на Толстой като вълнуваща възможност да присъстваме в разговорите между класиците и отлично напомняне, че достолепните писателски фигури от портретите на Репин са всъщност живи хора, суетни и честолюбиви съвременници, които ценят приятелството, но и съзнават неизбежната конкуренция помежду си.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЗОВЪТ НА ПЛЕМЕТО на Mario Vargas Llosa (Колибри)

Историята: Своеобразната интелектуална автобиография на испанско-перуанския писател и Нобелов лауреат изкарва на преден план произведенията, формирали неговия начин на мислене и мироглед през последните петдесет години. Зовът на племето е мъдър и увлекателен пътеводител из трудовете на либералните мислители, помогнали на Vargas Lllosa да развие нови идеи, за да преодолее голямата идеологическа травма както от разочарованието след Кубинската революция, така и от раздялата с възгледите на Jean-Paul Sartre, повлиял му най-силно през младежките години. Vargas Llosa анализира Adam Smith, José Ortega y Gasset, Friedrich Hayek, Karl Popper, Raymond Aron, Isaiah Berlin, Jean-François Revel – все автори, разкрили пред ума му мисловна традиция, поставяща индивида в привилегирована позиция пред племето, нацията, класата или партията и защитаваща свободата на изразяване като най-висша ценност за упражняването на демокрацията.
Защо да я прочетете: За стимулиране на мислопроводите, подготовка за идните и следващите избори и извисяване до интелектуалните слова на Нойзи. Ето и един спойлер: основното послание на Зовът на племето е предимството на широкия хоризонт за търсещия ум пред безплодното вкопчване в първата изпречила се в живота (или наложена) идеологическа догма. Vargas Llosa е идеалният човек за такъв анализ: все пак кариерата му минава през главозамайващи смени на идеологии и политически режими, фалшиви герои и обречени битки, през различни стилове и техники на писане, които винаги се опитват да уловят трудната съдба на Латинска Америка и нейната мъчителна жажда за свобода.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ОСТАВАМ ТУК на Marco Balzano (Лемур)

Историята: Когато настъпи война или потоп, хората бягат. Хората, но не и Trina. Упорита като Курон, малкото село в Южен Тирол, където е израснала, тя знае как да се противопостави на фашистите, които се опитват да й попречат да бъде учител. Trina не се страхува да избяга в планината със съпруга си дезертьор. А когато водите на язовира са на път да потопят нивите и къщите, тя се защитава с това, което никой никога няма да може да й отнеме: думите. Фокусирайки се върху едно потънало село, Balzano разказва лирична и емоционална история за граници, миграция, етнически разногласия, злоупотреба с власт, липса на принадлежност и тленността, дълбоко вкоренени в днешната действителност.
Защо да я прочетете: Още след излизането си, романът Оставам тук на миланския писател и гимназиален учител по литература печели десетина значими литературни отличия в двете години преди пандемията и се нарежда сред най-продаваните творби в съвременната италианска литература. Последният роман на Balzano Като се върна (2021) ще излезе на български в началото на следващата година.
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Лемур и по-добрите книжарници.

БЕЗМЪЛВИЕТО НА МОМИЧЕТАТА на Pat Barker (Лабиринт)

Историята: Всички помнят преданието за Троянската война, когато гърците обсаждат Троя, за да спасят хубавата Елена от коварните чужденци и да плячкосат несметните богатства на града. Мнозина велики герои участват в ожесточените сражения, a храбрият Ахил става жертва на предателство, но не преди да обезсмърти своето име. Но толкова гладко ли е било всичко? Най-добре знае троянската царица Бризеида, пленена по време на един от набезите на Ахил и станала негова робиня и наложница. Безмълвието на момичетата е разказ за омразата, за лишенията и ужаса, за смирението и любовта на жена, принудена да дели една постеля с мъжа, изпепелил родния ѝ град и избил съпруга ѝ и четиримата ѝ братя.
Защо да я прочетете: Световната история я пишат победителите. Разказват я мъже за мъже. А какво остава за гласа на жените, принудени векове наред да живеят с болка и унижения в безмълвие? Една от най-изявените английски писателки (и носител на награда Booker) Pat Barker излиза за пръв път на български с великолепен роман, който пълни с ново съдържание една класическа творба и вдъхва живот на статичния мит, превръщайки приказните му герои в хора от плът и кръв. Както го определя Independent, Белмълвието на момичетата е точен летопис не само на войната, но и на човешката природа.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ТЕРИТОРИЯ НА ТЕРОРА на Hillary Rodham Clinton и Louise Penny (Софтпрес)

Историята: След бурен период в американската политика нова администрация поема властта. За изненада на всички, президентът избира политически враг за свой държавен секретар. Между президента и Ellen Adams няма топли чувства, но назначението й е хитър политически ход – новият пост на дамата върви с условието да се откаже от управлението на международния си медиен конгломерат и следователно от ролята си на един от най-яростните критици на новия главнокомандващ. В деня, в който президентът се изправя за първи път пред Конгреса, млада служителка в пакистанския отдел на Държавния департамент получава странен имейл от анонимен източник. Започва серия от терористични атаки, която не просто цели да всява страх и паника, но и да замени световния ред с хаос и ужас. В тази заплетена международна игра ударът може да дойде отвсякъде. Докато Пакистан и Афганистан са готови на всякакви подмолни политически ходове, за да вземат надмощие в надпреварата за разработка на ядрено оръжие, а руската мафия и нейните безскрупулни терористични тактики застрашават демокрацията, щатското правителство е принудено да се бори за изгубените си позиции на световната сцена и да търси изход от създалата се криза.
Защо да я прочетете: Всяка прилика с предишната президентска администрация е напълно нарочна, колкото и да не си признават. Поредният роман в жанра международен политически трилър на бивш президент/висш държавен служител и известен писател е приятно изследване на заплетения свят на висшата дипломация от американска гледна точка. Авторката на бестселър поредицата Разследванията на инспектор Гамаш и 67-ият държавен секретар на САЩ kapitalizirat своето дългогодишно приятелство и страст към загадки с вътрешна информация от кариерата на последната и достатъчно идеи за завихряне на сюжет с многобройни обрати.
Колко струва: 18 лева ОНЛАЙН от Софтпрес и по-добрите книжарници.

АВЕСАЛОМЕ, АВЕСАЛОМЕ! на William Faulkner (Лист)

Историята: Thomas Sutpen пристига в Джеферсън с един архитект, няколко роби и неистова амбиция да стане родоначалник на династия. Sutpen следва плана си стъпка по стъпка, но го застига проклятието на миналото му. Греховете и страховете на героите в Авесаломе, Авесаломе! са задвижвани от глада за земя, социалното разслоение, покварата и жаждата по американската мечта, от расовата омраза и в същото време от сексуалната интимност между бели и чернокожи. Романът е огледало не само на Американския юг, но и на разбирането на Faulkner за добра литература – като такава, пропита от проблемите на човешкото сърце, намиращо се в конфликт със самото себе си. Досущ като сърцата на неговите герои.
Защо да я прочетете: Най-добрият роман, писан някога от американец. Tака нексромно William Faulkner преценява собствената си творба и, за щастие, не е много далеч от истината. Излезлият през 1936 шедьовър предхожда знаковия роман Врява и безумство със седем години и е третата книга на Faulkner в каталога на Лист за по-малко от година.
Колко струва: 24 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЗИГМУНД ФРОЙД. ИЗЦЕЛЕНИЕ ЧРЕЗ ДУХА на Stefan Zweig (Колибри)

Историята: Трилогията Изцеление чрез духа разглежда биографиите на бележити личности, които се опитват да намерят лек за тялото чрез душата, всеки в своето време и своята област. След лечителя и родоначалник на съвременната хипноза Franz Mesmer и християнския религиозен водач и автор Mary Baker Eddy, Zweig обръща внимание на Sigmund Freud и е един от първите немскоезични писатели, признали влиянието на австрийския невролог и психоаналитик в собствените му творби. Самият Zweig ходи на консултации в прочутия кабинет на Берггасе 19, а целта на настоящата студия не е описание на учението на Freud, а анализ на просветителската дейност на лекаря и неговия силен характер.
Защо да я прочетете: Биографите на първомайстора на психологическата новела, есеист, биограф и романист разглеждат настоящото есе на Zweig като вид самоанализа, стъпила върху принципите на психоанализата на Freud.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

МАКБЕТ на William Shakespeare (Кръг)

Историята: Честно? Кой не знае историята за пълководеца Macbeth, готов на всичко, за да се изскачи на трона На Шотландия? Shakespeare се изучава още в гимназията, а една от най-известните му пиеси остава в съвременната попкултура с многобройни филмови и ТВ екранизации, опери и какво ли още не.
Защо да я прочетете: За да се подготвите за обещаващата екранизация на Joel Cohen с Denzel Washington и Frances McDormand в средата на януари. А и за да се подсигурите с читав подарък: Кръг преиздава Макбет и Бурята в луксозни издания с твърди корици, емблематичните преводи на Валери Петров и цветни илюстрации на младите художнички и студенти в НХА Адриана Янкова и Неда Ангелова.
Колко струва: 13 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.