Седем часа разлика със Златимир Араклиев и Benjamin Hung

Модели на Александър Гергинов (ляво) и Станислава Димитрова (дясно) © Златимир Араклиев

Ако не броим спорадичните кампании за млади български модни марки и редки сесии с добри приятели, Златимир Араклиев се е отдръпнал леко от ежемесечното присъствие в по-добрите списания със своя характерен поглед към съвременната модна фотография. Именно поради тази причина имаме късмет да видим на голям аналогов формат и като един от двамата фотографи в +7 Hours – курираният от Нели Митева и Мира Драганова проект на концептуалната платформа Иван Асен 22, който преплита японската и българската култура в две сесии, посветени на дрехите като художествени обекти и своеобразни скулптури.

След представянето в Пловдив като част от официалната програма на европейската столица на култура за 2019 и публикуването в 12 Mag през септември, проектът дебютира и в софийската галерия Doza с експозиция на големите фотографии на Араклиев и японският му колега Benjamin Hung. И докато необичайната перспектива в кадрите на българския артист само подсилва монументалността на самите дрехи като обект и ги вади от утилитарния им характер, японецът вкарва зрителите в атмосферата на нощно Токио и неговите шинтоистки храмове, фенери и мистични квартали.

Модели на Георги Флоров © Златимир Араклиев

Създадените специално за проекта концептуални модели са на българските модни дизайнери Aлександър Гергинов, Георги Флоров, Диляна Иванова, Нели Митева, Полина Сотирова, Симеон Атанасов, Станислава Димитрова, Цветелина Атанасова и Яна Дворецка в компания на японските студенти по моден дизайн Yucheng Zhou, Mai Sudo, Miki Ogu и Ryuga Kawabe от токийската академия Bunka. Свързващото звено между двете фотосесии пък е Ирмена Чичикова – определена за творческия импулс зад проекта от организаторите, които подчертават японската философия wabi-sabi и дългите години четене на японска литература и поезия като основна причина за българската актриса да се съгласи да участва.

© Benjamin Hung

С две думи: искате да гледате адекватни и модерни интерпретации на традиционната японска и българска култура, концептуална мода, автентични японски кимона в контекста на съвременния градски живот на двете страни? Седем часа разлика в галерия Doza и сте готови.

© Benjamin Hung

+7 Hours на Златимир Араклиев и Benjamin Hung e в галерия Doza на ул. Цар Самуил 52 от 11 и 28 февруари. Повече информация за фотографската изложба има тук.