BOYSCOUT BOOK CLUB: 6 супер книги от юни

Още не можем да наваксаме съществено с майския #BBC, затова караме скромно с новите предложения в лицето на съветска и българска сатира (братя Стругацки и Алек Попов), право на отговор (София Толстая), музикални истории (David Mitchell), екзистенциални кризи (Saul Bellow) и други истории в най-добрите нови книги от юни:

МИЛИАРД ГОДИНИ ДО СВЪРШЕКА НА СВЕТА на Аркадий и Борис Стругацки (Лист)

Историята: Един юлски следобед астрофизикът Дима Малянов е напът да разреши научна загадка и да запише името си в историята. Жена му е на почивка в Одеса, компания му прави само котаракът. Уединението обаче свършва и върху изследователя се стоварва поредица от странни случки – кашон с алкохол, непозната красавица, убит съсед. Необясними неща се случват и на приятелите на Малянов – всеки корифей в своята област и работещ върху нещо, което може да доведе до необратими последици. Странните събития са недвусмислена покана към учените да прекратят дейността си. Дали държавната машина стои зад натиска?
Защо да я прочетете: 45 години след написването си, една от най-необичайните и пълни с автобиографични елементи повести на братя Стругацки излиза за първи път в пълната си версия на български. Заслугата е на преводачката Здравка Петрова, която работи в свободното си време (за удоволствие) с ръкописа на братята в първоначалния му вид преди намесата на съветската цензура. Милиард години до свършека на света е повест за това, че животът е дяволски трудна работа, ако се отнасяме към него с цялата сериозност и често се налага да се прави сложен, неприятен и болезнен избор между това да живеем удобно и това да живеем достойно. Настоящото издание включва допълнения и коментари на Борис Стругацки, писани през 2001 – десетилетие след смъртта на брат му Аркадий.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

УТОПИЯ АВЕНЮ на David Mitchell (Сиела)

Историята: В годините, в които Сохо е център на света за десетки прохождащи банди, Pink Floyd тепърва насочват космическия кораб към пулсиращото слънце, а David Bowie пее The Laughing Gnome, на британската сцена се появява Утопия Авеню – никому неизвестна банда, която неведомите пътища на неуспеха събират. Четиримата членове на групата събират парченцата от разбитите си животи, за да поемат нагоре към челните места на музикалните класации. Но от тъмните и задимени клубове на Сохо към триумфално турне в САЩ и залеза на славата им четиримата ще открият, че се изисква много повече от талант, за да запазиш разсъдъка си и да не изгубиш себе си в такова пътешествие.
Защо да я прочетете: Изцяло измислената психеделична история за 60-те години на David Mitchell (Облакът Атлас, Хилядите есени на Якоб де Зут, Часовници от кости) преразказва съдбите на стотици музикални надежди, погълнати от бурните години, с приказка за възход и падение, в която срещаме и истински легенди като Bowie, Janis Joplin и Leonard Cohen. Не обръщайте внимание на анахронизмите, за да се потопите по-добре в нецензурирана история на годините на свободната любов, революциите на сърцето и бунтовете по улиците в една знакова епоха. Утопия Авеню е книга за красивите мечти на младостта и цената, която трябва да платим по пътя към тяхното сбъдване.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

МИСИЯ ТУРАН на Алек Попов (Сиела)

Историята: От прашните пътища на далечен Туран, малка изостанала република в центъра на Азия, някога поема своя поход към Европа великото българско племе. Или поне това е хипотезата на уважавания, но ексцентричен професор Несторов. За да докаже своята теория, той поема към необятните турански степи, придружен от красивата си дъщеря Косара и своя напорист асистент. Междувременно в България се задават избори. Нацията се топи, спешно трябват нови гласове. Откриването на потомците на прабългарите би могло да реши всички проблеми. Но къде могат да ги намерят? Мисията на Несторов е от ключово значение за съдбата на родината, а историческият процес за интегриране на братския турански народ е на път да се превърне в реалност. Но дали наистина те искат да влязат в Европата? И на каква цена?
Защо да я прочетете: Двайсет години след Мисия Лондон, Алек Попов стига нови върхове в българската забавно-тъжна сатира с увлекателна, съвременна и смешна история, в която всеки получава заслуженото. Мисия Туран съчетава патриотични страсти, политически интриги, балкански и далекоизточни нрави, любовни перипетии, диктатори и волни джигити, шамански заклинания и танци по тънкия лед на голямата политика. Абсурднитете ситуации са алегория за партията шах между свободната воля на малките хора и геостратегическите планове на големите играчи.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ХЕРЦОГ на Saul Bellow (Лист)

Историята: Moses Herzog преживява тежка криза на средната възраст. Кариерата му на писател и университетски преподавател е провалена, има два развода на гърба си и съжалява, че децата му са отраснали без него. Бяга от сериозно обвързване и прекарва голяма част от времето в самовглъбяване и съчиняване на писма до кого ли не. Сред получателите са индийският философ Acharya Vinoba Bhave и банковият обирджия Willie The Actor. В кореспонденцията си Herzog разисква важни обществени въпроси, но така и не получава отговор, защото никога не изпраща писмата. Някои от адресатите дори са мъртви. Общата нишка в писмата е разочарованито на 47-годишния мъж – от грешките и думите на другите или пък за начина, по който самият той е предизвикал разочарование у някого.
Защо да я прочетете: Награденият с американската национална награда за литература роман на нобеловия лауреат Saul Bellow излиза за първи път в България повече от половин век след написването си, за да очарова с изтъкани от ирония и самоирония история и тон, но и с непрекъснатите препратки към религия, история и политика.
Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ЧИЯ Е ВИНАТА? на София Толстоя (Колибри)

Историята: Кройцеровата соната на Толстой от 1891 успява да разбуни обществото с тезата, че всяка женитба води към нравствената гибел на съпрузите. Собствената му съпруга приема драматично появата на творбата, защото Лев Николаевич не само обвинява жените във всички земни грехове, но и разкрива отблъскващи моменти от собствения си семеен живот. Самата аз почувствах със сърцето си, че тази повест е насочена срещу мен, че тя моментално ми нанесе рана, унизи ме в очите на целия свят и разруши последната любов между нас. След дълги терзания, София Андреевна решава да разкаже сходна история за младо момиче с идеалистична представа за света и силен стремеж към духовно развитие, което се омъжва по любов за стар семеен приятел. Княз Прозорски е богат, раждат им се деца, но огорченията и неудовлетворението на съпругата се трупат, а ревността на съпруга расте и стига до крайност.
Защо да я прочетете: Ако авторът на Чия е вината? беше друг, едва ли щяхме да говорим  за нещо повече от увлекателна и добре написана история за любов и страст, ревност и разочарование. Когато написва своята повест, София Андреевна дори не прави опит да я публикува, осъзнавайки, че творбата разкрива прекалено много от семейния живот на обожавания в цяла Русия писател. Минават повече от сто години преди този текст да бъде публикуван (незабелязано) за пръв път в списание Октябрь през 1994.
Колко струва: 10 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЖИРАФ В ЧАШАТА на Николай Ценков (Колибри)

Историята: Разказите в Жираф в чашата приканват към необичайно пътешествие през самотата на поколенията и любимата им музика. В началото на 60-те години основателят на първия джаз оркестър в България прави нелегален запис на учениците си, които свирят Glen Miller. През нечии слушалки и днес може да се чуе Нова генерация около бившия Кравай. А едни пораснали хлапета всяко лято се връщат в Малката текила в Созопол, където звучи Cypress Hill. Всички тези изгубени и изтръгнати поколения никога не са спирали да си говорят.
Защо да я прочетете: Вторият сборник с разкази на Николай Ценков затвърждава добрите впечатления от първата му книга Човекът, който продаде морето, отличена с наградата за проза на Националния конкурс за дебютна литература Южна пролет (2020).
Колко струва: 10 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.