BOYSCOUT BOOK CLUB: 14 супер книги от март

Получаваме пълен съпорт от мартенския #bbc за предозиране със съвременна българска литература (от Галин Никифоров), шпионска лебедова песен (последният роман на John le Carré), проникновена дистопия (от Antony Burgess), абсолютен шедьовър (чисто новият триумф на Kazuo Ishigiro), трети епизод от серията на Beigbeder за Octave Parango, шахматни класики (Beth Harmon, кой друг?), нидерландски дебюти и още потентни истории в най-добрите нови книги от март:

КЛАРА И СЛЪНЦЕТО на Kazuo Ishiguro (Лабиринт)

Историята: Запознайте се с анбдроида Klara, изкуствена приятелка, която наблюдава с изострен интерес от своето място в магазин как се държат хората, влезли да разгледат стоките, и минувачите отвън на улицата. Тя живее с надежда, че много скоро някой ще я хареса и ще я избере, но когато се появява възможност всичко да се промени към по-добро, Klara е предупредена да не разчита особено на обещанията на човеците.
Защо да я прочетете: Oсмият роман на Ishiguro (и негов първи, откакто е отличен с Нобелова награда) е още един шедьовър на дистопичната научна фантастика и литературата въобще – написан с лекота, декориран с тънки детайли, които да подсказват къде разликите във визираното общество и разгърнат с богато въображение и проникновени внушения за силата на състраданието, невинността и крехкостта на човечеството. Подобно на бестселърите Никога не ме оставяй и Остатъкът от деня, и тук Ishiguro задава вечния въпрос какво означава да обичаш.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

НЕПОКОРНОТО СЕМЕ на Anthony Burgess (Сиела)

Историята: Стабилността в един близък свят е поверена на Министерство на безплодието, което контролира популацията, за да не допусне пренаселване на планетата. Алтернативната сексуалност и доброволната стерилизация са издигнати на пиедестал, а майчинството се измерва в квоти. Учителят по история Tristram и съпругата му Beatrice-Joanna точно са изгубили своя невръстен син. Това означава, че никога повече няма да могат да станат родители. Същевременно Beatrice-Joanna върти любов с брата на Tristram, преструващ се на хомосексуалист, за да подпомогне своята кариера. Зачеването на близнаци обаче превръща младата жена в бегълка, а невинният Tristram – в жертва на репресивната полиция на фона на протести и бунтове, дребни ритуали за плодовитост, зловещ канибализъм и конспиративен план за прочистване на населението.
Защо да я прочетете: За да се убедите, че Antony Burgess е много повече от Портокал с часовников механизъм. Непревежданата у нас до момента антиутопия на английския писател e смайващо реалистичен, остроумен и забавен сатиричен роман, насочен към някои от най-наболелите теми на нашето съвремие, но и предупреждение към бъдещите поколения никога да не унищожават човешката нужда от любов и удовлетворение.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПЛАЧЕ ОТ СМЯХ на Frédéric Beigbeder (Колибри)

Историята: Нова среща с Octave Parango – рекламист в първия (6,66 евро), ловец на модели във втория (Идеалът) и хуморист в този трети роман за алтер егото на прословутия френски писател, който разобличава диктатурата на смеха, описвайки общество, в което смешното е задължително и осмивайки трагикомичния популизъм на Trump и Johnson.
Защо да я прочетете: Заради таланта на Beigbeder да пише oстроумно и занимателно, лавирайки между безобиден хумор, ирония и сарказъм – идеален пътеводител към онзи момент, когато смехът със сълзи се превръща в смях през сълзи. Но и за да се потопите още веднъж в историята на язвителен писател, разказвач и купонджия (още помним танците в Yalta Club при предишното му гостуване), който анализира съвременното общество със смел, пикантен и безцеремонен стил.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

НЕУДОБСТВОТО НА ВЕЧЕРТА на Marieke Lucas Rijneveld (ICU)

Историята: Силно религиозно семейство калвинисти губи едно от децата си при инцидент. 10-годишната Jas и нейните брат и сестра витаят в ничията земя между детството и израстването и преработват загубата по свой собствен начин. Бащата и майката са парализирани от мъка и не забелязват как триото започва постепенно да се отклонява от правия път.
Защо да я прочетете: Нидерландският небинарен лауреат за International Booker Prize през 2020 се оказва твърде бяла за превод на ненадейно нашумялата щатска поетеса Amanda Gorman, ама много важно. По-добре да се съсредоточи върху писането на подобни безкомпромисни романи като Неудобството на вечерта – книгата, която превръща Rijneveld в звезда, преведена е на повече от 30 езика и е удостоена с гореспомената награда в конкуренция с писатели като Michel Houellebecq. Защо? Защото е забележително изследване на семейство, разпадащо се под тегобата на скръбта. Или, казано с няколко думи, впечатляващ дебют, пропит със сексуалност, набожност и с мръсотията на ежедневието.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от ICU и по-добрите книжарници.

ДАМСКИ ГАМБИТ на Walter Tevis (Кръг)

Историята: Твърде вероятно вече сте гледали хитовия Netflix сериал, но все пак – осемгодишната Elizabeth Harmon губи майка си в автомобилна катастрофа и попада в дом за сираци, където сe пристрастява към задължителните през 60-те успокоителни и играта на шах. Невръстният вундеркинд започва да побеждава всеки срещнат, а шахматната кариера на госпожицата се развива също толкова шеметно, колкото и зависимостта към алхохол и хапове. Борбата за оцеляване и място под слънцето е битка най-вече с вътрешните демони.
Защо да я прочетете: Michael Ondaatje твърди, че го препрочита през няколко години просто за удоволствие. Излезлият преди 38 години роман на американския писател Walter Tevis (1928-1984) е едновременно потискащо и вдъхновяващо пътуване с много шахмат, пристрастяване и феминизъм – история за всеки, който някога се е чувствал изгубен, отхвърлен или подценен. Дамски гамбит е силно повлиян от личния опит на своя автор, който играе шах от седемгодишен и се бори с хазарта и алкохола през целия си живот. Дамснки гамбит съвсем не е единствената известна екранизация по роман на Tevis – David Bowie участва в Човекът, който падна на Земята (1976), а Paul Newman играе в Мошеникът (1961).
Колко струва: 19 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

РАБОТА С АГЕНТИ НА ТЕРЕН на John le Carré (Колибри)

Историята: Ветеран от британското разузнаване се е прибрал в Лондон при многострадалната си съпруга с убеждението, че 47-годишният му стаж е приключил. Службата обаче му възлага да поеме Приюта – подчинена на лондонската дирекция спяща подрезидентура, бунище за преселени изменници с нулева стойност, сред които като пò стока се откроява единствено Florence, взела на прицел ръководството на отдел Русия и украински олигарх с интереси в Русия. Освен шпионин, главният герой е и запален играч на бадминтон. Понеделнишкият му противник Ед успява да го завлече в смразяваща кръвта, но и изпълнена с мрачен хумор история, вдъхновена от Брекзит.
Защо да я прочетете: Последната новела в живота на английския майстор на шпионски романи следва обичайния му навик да се концентрира върху сложни междуличностни отношения, този път разгърнати през въпроси на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и неопатриотизма през последните години. Работа с агенти на терен е от същата мая като Шпионско наследство – написан с ясната идея да служи като застъпничество за Европа преди и след Брекзит и действащ като силен стимул да си припомним трилогията Карла (Дама, поп, асо, шпионин,  Достопочтеният ученик и Екипът на Смайли), а защо не и Най-търсеният човек и Изменник по вкуса ниc.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ ВИРДЖИНИЯ УЛФ на Edward Albee (Лист)

Историята: Всяка двойка крие по някой скелет в гардероба на семейните си отношения и когато проницателен наблюдател отвори вратата, резултатът може да е шедьовър. Такъв пример е пиесата Кой се страхува от Вирджиния Улф, емблемата на американския драматург Edward Albee. Историята на едра и шумна жена на 52 години и нейният побеляващ по-млад съпруг, които въвличат своите гости в горчилката на своя брак, е сред най-поставяните пиеси през последния половин век.
Защо да я прочетете: Когато посреща за първи път публиката през 1962 на бродуейска сцена, Кой се страхува Вирджиния Улф минава едновременно за изключително добра и непоносимо скандална пиеса. Година по-късно печели Тони за най-добра пиеса и отличие от нюйоркските критици. Влиза и в селекцията на журито за Пулицър през 1963, но консултативният комитет я отхвърля и изобщо не излъчва победител. Второто българско издание на книгата излиза с превода на Григор Павлов от 1972 и с послеслов на режисьора Явор Гърдев, един от най-големите познавачи на драматургията на Albeе в световен мащаб.
Колко струва: 11 лева ОНЛАЙН от Лист и по-добрите книжарници.

ДОБРОВОЛЕЦЪТ на Jack Fairweather (Колибри)

Историята: Сам воин, нелегална армия и тайна мисия да бъде разрушен Аушвиц? Олрайт, олрайт, олрайт. Бившият кавалерийски офицер Witold Pilecki се оставя да бъде арестуван и изпратен в Освиенцим, за да шпионира нацистите отвътре и да информира полската съпротива и правителство в изгнание, а чрез него и съюзниците от антинацистката коалиция за масовите избивания на лагерници и постепенното превръщане на Аушвиц в  епицентър на унищожението на европейското еврейство. Две години по-късно обаче доброволецът вече е убеден, че трябва да избяга, за да може Запада да се размърда малко по-бързо.
Защо да я прочетете: Макар да прави чудеса от храброст, Pilecki e заличен тотално от историята и екзекутиран през 1948 от следвоенното полско прокомунистическо правителство. Кодираният му архив и шифри са върнати на сина му едва след рухването на Съветския съюз, което позволява и писането на тази забележителна и щателно документирана книга, носител на литературната награда Costa за 2019. Авторът Jack Fairweather е бивш военен кореспондент в Ирак и Афганистан.
Колко струва: 23 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

МОЯТА ГОДИНА СЪС СЕЛИНДЖЪР на Joanna Rakoff (Кръг)

Историята: Мемоарният роман на Joanna Rakoff разказва какво е да работиш с легендата J. D. Salinger и да се влюбиш в неговата литература чак на 23. Когато младата авторка постъпва на работа в голяма литературна агенция в Ню Йорк през 1996, тя дори не подозира, че ще отговаря на писмата от почитатели на американска икона, която се е изолирала от външния свят, не иска да получава кореспонденция от фенове и отказва да публикува нови творби. Макар да е инструктирана в никакъв случай да не търси контакт със Salinger, самият той я намира, а случайните разговори с любимото му нека те попитам нещо разкриват една особена страна от човешкия образ на този литературен идол.
Защо да я прочетете: Заради множеството награди, номинации и добри ревюта, а също и заради любопитните отговори на въпроси като това защо всички международни издания на Salinger изглеждат по сходен начин; защо отказва да получава каквато и да е кореспонденция и защо читателите му го обичат толкова много. Но най-вече заради мъдрия начин, по който Rakoff вплита своята история за Salinger в по-универсален разказ за търсенето на път и житейските избори по време на ключовата преходна година между младостта и зрялата възраст.
Колко струва: 16 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

КИШОТ на Salman Rushdie (Колибри)

Историята: Вдъхновен от класическото произведение на Cervantes, посредственият автор на шпионски романи Sam DuChamp създава образа на Ismail Smile: възрастен търговски пътник, умопомрачен от прекомерно гледане на реалити предавания, който се влюбва отчаяно в телевизионната звезда Salma R. В компанията на своя въображаем син Sancho, нашият човек прекосява цяла Америка и се сблъсква със всички съвременни проблеми на континента като расизма, кризата с опиати и влиянието на попкултурата под формата на трагикомични опасности. Историята на въображаемия герой и писателят, който го е създал, започват да се преплитат.
Защо да я прочетете: Постмодернистичният прочит на Дон Кихот от един от най-важните писатели на нашето време е безмилостно саркастичен, интелигентен и провокативен портрет на съвременна епоха, в която фактите често са неотличими от фикцията. По-дързък и ироничен от всякога спрямо популярната култура и нейната пагубна пошлост, Rushdie повежда героите и своите читатели на шеметно пътешествие из свят на ръба на нравствен и духовен упадък. Кишот е бестселър на The New York Times и финалист за наградата Booker. Колко струва: 22 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ЧЕРВЕН ГЛАД на Anne Applebaum (Изток-Запад)

Историята: Близо четири милиона украинци умират от масовия глад през 1932-1933. Гладоморът е използван от Сталин за подчиняването на Украйна. Червен глад се занимава не само с важните исторически въпроси (какво се случва и какви са причините за глада), но показва събитията и през очите на очевидци – ограбени селяни, борещи се за трохичка хляб, млади комсомолци, отишли от града в селото, за да се борят с антиреволюционни елементи и украински политици, разкъсващи се между сляпата лоялност към Москва и интересите на собствения си народ. Изясняването на този исторически момент улеснява разбирането на днешните украинско-руски отношения и интерпретацията на общото им комунистическо минало.
Защо да я прочетете: За да не забравяме жестокостите на тоталитарния режим и да имаме малко по-ясна представа за отношенията между държави, които са по-близко, отколкото си мислим. Първата книга на български, разглеждаща Гладомора в такава дълбочина, е написана от многократно награждавания историк и журналист Anne Applebaum, автор на отличената с награда Пулицър документална книга Гулаг.
Колко струва: 25 лева ОНЛАЙН от Изток-Запад и по-добрите книжарници.

НЕЗНАНИЕТО на Milan Kundera (Колибри)

Историята: На гръцки завръщане е nostos. Algos означава страдание. Следователно носталгията е страдание, предизвикано от неутоления копнеж да се завърнеш. Така започва историята за чувства, съпровождащи завръщането в родина, престанала да бъде дом. Една чехкиня, попаднала в Париж, и един чешки ветеринарен лекар, който се е  установил в Дания, се завръщат без желание в родната си страна след събитията от 1989. Irena е загубила чешкия си съпруг и само отчасти се чувства обвързана с шведски предприемач. Josef пък се връща, защото датската му съпруга е починала и му се налага отчаяно да търси някакъв изход.
Защо да я прочетете: Заради съвпадението в имената с най-добрия музикален албум за 2021 (засега) и за да поздравим Kundera за 92-ия му рожден ден с препрочитане на една от най-обичаните му творби.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Колибри и по-добрите книжарници.

ДОБРО МОМЧЕ и УМЕРЕНО НЕЖНО на Галин Никифоров (Сиела)

Историята: Добро момче е за онзи момент, когато животът ти е самотен и безсмислен, но изведнъж се изправяш лице в лице със смъртта и трябва да разбереш на какво си способен. Къде търсиш спасение и на кой бог се молиш? Как успяваш да продължиш в сянката на призраците на собственото си страдание? Умерено нежно пък е за смисъла на съществуването, за отговорността към другия и за оцеляването на собствената ни душа през преплитащите се истории на застаряващ наемен бияч, изживяващ най-странния ден в живота си, изпаднал комарджия, изиграл двете най-велики игри в живота си и стар театрален актьор, отдаден изцяло на изкуството си и готов да изиграе най-вдъхновяващата си роля, за да спаси една човешка душа.
Защо да я прочетете: Галин Никифоров попада в полезрението на Boyscout най-вече заради горещата препоръка на Темз Арабаджиева от Сиела – да, ясно е, че девойката работи за българския издател на писателя от Добрич, но въпреки това успява да ни грабне внимание с няколко страстни и сргументирани изречения защо Никифоров е толкова добър автор, който не бива да бъде подминаван. Новото общо издание на първите му два романа (с преработени текстове) е идеално за запознанство с човек, който обича да пише за крайните стремежи на човешкия дух, за ненакърнимата любов, за скрития смисъл на живота и за отрезвяващата мъдрост на смъртта.
Колко струва: 14 лева ОНЛАЙН от Сиела и по-добрите книжарници.

ЗАТРУПАНА СОФИЯ на Кирил Христов (Кръг)

Историята: Мемоарите на българския поет и писател Кирил Христов (1875 – 1944) съдържат неговите поетични градски спомени за стара София от края на XIX и началото на XX век. Подобно на Драган Тенев, Христов ни разхожда през автентични гледки и места, част от които отдавна изчезнали, а други – мигновено разпознаваеми за всеки софиянец. Срещаме се и с най-изтъкнатите личности на тази епоха, с които авторът общува ежедневно – Иван Вазов, Петко Каравелов, Алеко Константинов и Пенчо Славейков. Христов пише Затрупана София почти непосредствено преди смъртта си, а спомените му започват през един горещ юлски ден на 1889.
Защо да я прочетете: За да запълни мястото до другите носталгични и сантиментални книги за историята на столицата и да привлича вниманието на читатели и приятели, които изпитват сантимент по вида и атмосферата на София от преди век.
Колко струва: 15 лева ОНЛАЙН от Кръг и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.