Десетият A to Jazz: Bokanté, José James и още жестоки банди

© A to Jazz

Най-големият джаз фестивал у нас се завръща на същото място и с очаквано силна програма. Макар юбилейното десето издание на A to Jazz да се забавя с година заради пандемията, организаторите успяват да се мобилизират за тридневно тържество със световни хедлайнери и премиери на най-интересните нови български проекти. Какво ще гледаме този уикенд преди финала на Европейското по футбол:

18-годишните Валерия, Сашо и Боян от Arrow откриват фестивала в петък с първото си участие на голяма сцена и тяхната идея за енергичен фюжън, фънк, поп и електроника. След тях Ангел Дюлгеров представя новия си авторски проект Сетива с албума Муза. Програмата продължава с квинтета на турската етно джаз изпълнителка на ней Burcu Karadağ и феноменалният експеримент на Michael League (Snarky Puppy) Bokanté – формация от виртуозни музиканти, които представят най-продавания си и номиниран за награда Grammy албум What Heat от 2020.

 Вечерната програма на 10 юли започва с българското трио Via Mavis, Лина Никол, Павел Терзийски и Александър Логозаров с първия си общ албум Settlers. Събитието на вечерта е проектът Милчо Левиев завинаги с аранжиментите на емблематични произведения, записани от него в албума Соната 75, издаден посмъртно през 2021. Концертното изпълнение на лебедовата песен на маестрото е поверено на квартета на Антони Дончев, David Lynch (САЩ), Human Touch (Гърция), Теодосий Спасов и Вики Алмазиду.

Последният ден на фестивала започва с изгряващите тарикати от SoulBmoll и тяхната смес от фънк, соул, арендби и джаз, последвани от младия кавалджия Живко Василев и неговия квинтет, The Essential Funk Trombone с ударна доза фънк от първия си авторски албум T.E.F.T. и хедлайнера на вечерта José James с най-новата си банда и последните си два албума от 2020 и 2021.

A to Jazz е в Южен парк 2 (зад музея Земята и хората) на 9, 10 и 11 юли всяка вечер след 18:00. Пълната програма на фестивала е ТУК. Входът е свободен.