BOYSCOUT BOOK CLUB: 20 супер книги от май

Най-големият #BBC досега се появява точно в разгара на пролетния панаир на книгата и малко преди отпуски, морета, планини и къщи с басейни под формата на дълъг наръчник с икони на американския постмодернизъм (Paul Auster), титанични (Dave Eggers преди Кръгът) и сърцераздирателни (Joan Didion) мемоари, луксозни издания на класици (Kurt Vonnegut и Gore Vidal), съвременна БГ литература (абсурдна комедия от Добромир Байчев, международен трилър от Илия Троянов и пловдивска кримка от Богдан Русев), още един митичен и духовит шедьовър на Stephen Fry и други потентни истории в най-добрите нови книги от май:

ШЕДЬОВЪР ПОКЪРТИТЕЛЕН НА ГЕНИЙ ИЗУМИТЕЛЕН на Dave Eggers (Жанет 45)

Историята: По-добре късно, отколкото никога за българско издание на шедьовъра на Eggers отпреди двайсетина години. Мемоарите му с чутовно име всъщност не са изцяло нехудожествени. Много части са предадени като художествен разказ в различна степен и по различни причини. Диалозите са напълно претворени, макар и по същество действителни. Най-сюрреалистичните от тях са и най-близки до истината. Макар и с крайна неохота, някои имена са променени, а герои – допълнително замаскирани. Пропуснати са сцени с невероятен секс по молба на вече женените или обвързани замесени лица. Авторът не крие и своята склонност към преувеличаване и извъртане на нещата, за да се изкара по-добър или по-лош в зависимост от целта. Освен това осъзнава, че не е първият и единствен човек, който губи родителите си и наследява дете. Но би искал да подчертае, че е единственият такъв с договор за книга.
Защо да я прочетете: Ето някои от коментарите за тази забележителна книга – голям, дързък, маниакално-депресивен коктейл, който гръмко обявява дебюта на един изумително талантлив нов писател (The New York Times); наистина свирепа, като всяко гениално произведение, сякаш твърде добра, за да е истина (London Review of Books); нещо универсално, нещо сурово, истинско и прекрасно, което прекрачва границите на всеки цайтгайст и отчетливо успява да се справи с големи въпроси (San Francisco Chronicle); докато величавите стари владетели на американското слово се наместват удобно в люлеещите се столове, на сцената излиза нов глас, който крещи от енергия (USA Today). Aбсолютно задължителен.
Колко струва: 21 лева онлайн от Жанет 45 и по-добрите книжарници.

ГОДИНАТА НА МАГИЧЕСКОТО МИСЛЕНЕ на Joan Didion (Лист)

Историята: Животът се променя за секунда. Сядаш да вечеряш и животът такъв, какъвто го познаваш, свършва. Какво остава от него, когато съпругът ти, с когото си споделил четиридесет години, умира внезапно, а единствената ти дъщеря Quintana е в кома в болницата? Joan Didion търси отговори на тези ужасяващи въпроси в разтърсваща автобиографична изповед – разказ за скръбта след смъртта на мъжа й John Gregory Dunne, за загубата, спомена и любовта, която бди над смисъла на живота.
Защо да я прочетете: Излязлата през 2005 изключителна книга на един от водещите представителите на новата журналистика получава Национална литературна награда за нехудожествена литература (National Book Award), попада в краткия списък за Pulitzer и се класира на 40-то място в класацията на Guardian за стоте най-велики книги на XXI век. Годината на магическото мислене е акт на ненадмината литературна храброст, който трогва до дъното на душата.
Колко струва: 20 лева онлайн от Лист и по-добрите книжарници.

ТИМБУКТУ на Paul Auster (Колибри)

Историята: Тимбукту е разказ за любовта. Най-четивният роман на Paul Auster до момента е историята на едно забавно пътуване, представена през погледа на помияра господин Bones, верен приятел на Willy G Christmas – изтерзана душа и поет, чиято глава е пълна със собствената му непубликувана поезия. Досущ като Don Quixote и Sancho Panza, двамата поемат на едно последно пътуване към Балтимор в издирване на евентуална спасителка. Но след като господарят на Mr Bones внезапно се преселва в отвъдната земя Тимбукту, симпатичният пес е оставен сам на произвола на съдбата. Въпреки че ходи на четири лапи и не може да говори, Mr Bones умее да мисли, и от мислите му Auster изтъкава история, пълна с тъга, нежност и много хумор.
Защо да я прочетете: Заради статута на Auster (Нюйоркска трилогия, Книга на илюзиите, Лунен дворец, Левиатан) на един от най-обичаните и интригуващи романисти на постмодернизма. Тимбукту e лека загрявка за още едно задълбочено припомняне на монументалната му творба 4 3 2 1, определена от критиката като изумителен шедьовър и най-внушителния, удовлетворителен, ярък и сърцераздирателен роман на Paul Auster.
Колко струва: 14 лева онлайн от Колибри и по-добрите книжарници.

ПОЗОРИЩЕ на Добромир Байчев (Сиела)

Историята: Когато внезапно се оказва свободен от брачните окови и с прилично наследство, Костас Папулят решава да преследва мечтата си: да създаде театър. Но в Гърция театри под път и над път, затова тръгва да търси реализация на своята страст в друга балканска държава. Поклонникът на Мелпомена първо се отправя към Скопие, където удря на камък, но се сдобива с приятел – амбициозен македонски драматург. Съдбата го отвежда в София, където наивният грък и неговите пари са посрещнати с възторг и ненавист. В последвалата ги трагикомична бъркотия са намесени страстна българска актриса, ревнив директор на държавен театър, сръбски шмекер, проектоминистър на културата, най-сексапилната секретарка на света и други колоритни образи.
Защо да я прочетете: Заради обещанието за балканска комедия на абсурда, в която всякакви прилики с действителни лица и събития са абсолютно случайни. Позорище се рекламира като комедия, разсмиваща до плач – остава само да проверим дали наистина е така.
Колко струва: 11 лева онлайн от Сиела и по-добрите книжарници.

ГРАД БОХЕЙН на Kevin Barry (ICU)

Историята: 2053 година, град Бохейн. Роден сякаш от реката, чието име носи, Бохейн непрестанно е раздиран от конфликта между бандите на примитивните Кюсаци и елегантните Контета, предвождани от Logan Hartnett. Насърчаван от своята майка, наследникът на отдавна изчезнал местен бос навлиза в тънкостите на криминалния свят и се превръща в безскрупулен лидер на дистопичен свят без много закони и никакви технологии. Неочакваното и мистериозно завръщане на стар гангстер обаче провокира още по-ожесточена битка между двете страни.
Защо да я прочетете: Дебютният роман на ирландеца Kevin Barry (носител на европейска награда за литература за 2012) е езиков експеримент със задъхващо темпо, кратки глави, собствен диалект и ужасно много диалози, който очарова с красивата симбиоза между красотата на ирландската литература и гротеската на едно бъдеще без технологии, управлявано от враждуващи банди. Barry създава не просто нов град (апропо, вдъхновен от португалския Порто), а цяла вселена, в която границите на моралното се размиват. Пленяващият колорит на многопластовите и изобретателни герои най-вероятно се дължи и на първите 35 години от живота на Barry – авторът живее на 17 различни адреса из цяла Европа, преди да се установи в Слайго, а Град Бохейн си плаче за екранизация в духа на Остри козирки.
Колко струва: 14 лева онлайн от ICU и по-добрите книжарници.

ДВОЙНА СЛЕДА на Илия Троянов (Сиела)

Историята: В рамките на няколко часа журналистът Илия получава достъп до огромен масив от данни за миналото на държавния глава на САЩ, предоставени съвсем независимо едни от други от руски и американски информатори. Документите изобличават плетеницата от мафиотски връзки, която стои зад Кривата кула – кодовото име на президента популист, преобърнал представите за международна политика и заподозрян в зависимост от Русия. Дали тази информация е истина или плод на общ заговор? За да провери нейната достоверност, Илия се обръща към своя колега Борис – американец от руски произход, който е специалист по корупция, пране на пари, данъчни убежища и въобще всички творчески аспекти на алчността. Могат ли двамата да преодолеят всички капани, заложени за твърде любопитните очи? И има ли наистина връзка между руската пералня за пари и президента Михаил Иванович?
Защо да я прочетете: Илия Троянов (Власт и съпротива, Светът е голям и спасение дебне отвсякъде) надниква зад пропуканите фасади на демокрацията, дипломацията и международната търговия с приятнa и увлекателна кримка, базирана на истински журналистически разследвaния. Преплитайки по фикция, документални сведения и разпознаваеми мотиви от аферата Epstein и изказвания на Trump и Путин, немскоезичният автор от български произход се опитва да открие истината сред блато от лъжи и създава напрегнат разказ, в който бъдещето на света зависи от съпротивата на всеки срещу безскрупулната власт.
Колко струва: 14 лева онлайн от Сиела и по-добрите книжарници.

ГОДИНАТА НА БЯГСТВАТА на Sunjeev Sahota (ICU)

Историята: Както си личи от заглавието, историите в романа на Sahota се разгръщат в рамките на една разтърсваща година, в която пътищата на четиримата главни герои се пресичат и преплитат необратимо. Тези емигранти от работническата класа в Англия носят непосилно тежко бреме и търсят спасение и своето място в света – отвъд тяхната родина, каста, възможности и тях самите. Чувството за дълг и срам обаче ги държи в окови, от които не е лесно да се освободиш. Темата за принадлежността и търсенето на идентичност разкриват страданието на емигрантския живот
Защо да я прочетете: Заради препоръката на Salman Rushdie, който го описва романа с думите: Можете само да се оставите – с наслада – на неговото въздействие. Амбициозният и безкрайно човечен епос на английския писател с индийски корени му носи европейската награда за литература за 2017, място на финала за Man Booker две години по-рано и книга на годината във Washington Post и Boston Globe.
Колко струва: 22 лева онлайн от ICU и по-добрите книжарници.

ТРОЯ на Stephen Fry (Еднорог)

Историята: След впечатляващия разказ за сътворението на света в Митове и легендарните истории за силата на човешкия дух в Герои, Stephen Fry подхваща и най-преразказвания през вековете епос за Троянската война, състояла се преди около 3200 години. Повод за нея е отвличането на хубавата Елена, съпруга на гръцкия крал Менелай, обещана на троянския принц Парис от самата Афродита. В резултат гърците изпращат хиляди кораби срещу перлата на Егейско море – могъщият град Троя, който е под обсада цяло десетилетие. Поел по стъпките на Омир, Fry припомня и любопитни подробности още отпреди основаването на Троя и за пореден път се доказва като ненадминат разказвач на митове.
Защо да я прочетете: Дори да знаете всичко за обсадата на Троя, няма как да не останете очаровани от завладяващия и много хумористичен стил на Stephen Fry и неговия талант за автентичен детайл и създаване на напрегната атмосфера. В Троя се сблъскват героизъм и ненавист, любов и жертвоготовност, отмъщение и разкаяние, желание и отчаяние, попили в кръв пясъците на илионския бряг – бестселър в библиотеката, няма спор.
Колко струва: 25 лева онлайн от Еднорог и по-добрите книжарници.

ДЕЦА МОИ на Guzel Yakhina (Колибри)

Историята: В центъра на повествованието е съдбата на руските немци от Поволжието, разказана през живота на един скромен селски учител. Загубил гласа си от мъка след смъртта на любимата си жена, той се грижи всеотдайно за своята дъщеря и един бездомник, опитвайки се да ги защити от ужасите на външния свят. Удивителен разказвач на приказки, които се сбъдват, селският учител наблюдава отдалеч турбулентните събития в страната: революция, война, колективизация, глад, репресии и заличаване на немската автономия в СССР. Съчетал реализъм и магичност, сюжетът на Деца мои повлича бавно както вечната река Волга.
Защо да я прочетете: Ако Зулейха отваря очи е литературнаta сензация на Русия за 2015, Деца мои е още една ярка, увлекателна и честна история. Вторият роман на родената в Казан и живееща в Москва писателка Guzel Yakhina e oмагьосваща история за всепоглъщаща любов, саможертва и страдание, творчество и политически превратности.
Колко струва: 21 лева онлайн от Колибри и по-добрите книжарници.

СЪТВОРЕНИЕТО на Gore Vidal (Сиела)

Историята: Кир Спитама е внук на пророка Зороастър (Заратустра), създател на една от най-разпространените и важни религии в Древния свят. Съдбата му отрежда роля на посланик, търговец и шпионин на Великия цар, а това го отвежда на шеметни пътешествия из Персия, Индия и най-далечните земи на Китай. Оказал се в края на дните си в Атина на Перикъл, някогашният вестител на Дарий и приятел на Ксеркс разказва на своя млад племенник Демокрит за необятни пътешествия и приключения, които рисуват с размах света от V-VII век пр.н.е. Сред спомените му оживяват някои от най-великите гръцки мислители, Буда и Лао Дзъ. Редувайки житейски ситуации с философски възгледи – от монотеизма на Зороастър, през будистката нирвана до учението на Конфуций – и през спомените на своя герой, Gore Vidal (Калки, Вашингтон, Уилоу) представя идеята за Сътворението от няколко различни гледни точки.
Защо да я прочетете: Така и така сме тръгнали да колекционираме нови скъпи издания на фундаментални класики, няма как да подминем и Сътворението на – смайващ, майсторски разказан, вълнуващ и имагинерен пътепис за времена, хора и богове.
Колко струва: 28 лева онлайн от Сиела и по-добрите книжарници.

KAKA TAKA? на Йордан Радичков (Нике)

Историята: Една вечер жилищния блок на писателя Йордан Радичков е огласен от металическия глас на жаба. Тя настойчиво отправя въпрос към всички жители на сградата Как така?. Въпросът успява да смути съвестта на съседите и след множество опити жабата да бъде убита, въпросът остава все така без отговор. Именно този въпрос се промъква като през иглени уши във всички разкази от едноименния сборник от 1974. Историите, които на пръв поглед са свързани помежду си с прескачащи между тях герои, успяват да внушат този въпрос на читателя, пред който Радичковите селяни от Рабиша, Бибино лице и Аврамови ръкавици остават сащисани.
Защо да я прочетете: За да си отговорите на въпроса дали жабата си остава мрачно животно или успява да се издигне до висините на философски въпрос и сама да се превърне в него? Или пък как една врана може да бъде опитомена, какъв сорт вино е кастела, къде се крие истинската красота у една жена, колко дълга е една руска верста, кому е нужен само един ляв ботуш и може ли от отвъдното да се прати писмо и какво би съдържало то? Радичков е гений.
Колко струва: 15 лева онлайн от Нике и по-добрите книжарници.

ТЪМНА ГОРА на Liu Cixin (Колибри)

Историята: Втората част от трилогията Земното минало е научнофантастичен шедьовър с монументална визия. Тъмна гора разказва за общество, изправено пред безпрецедентна заплаха. Трителната флотилия е на четири светлинни години от Слънчевата система. Войната с нашествениците предстои след четири века, но сянката ѝ вече разклаща основополагащите ценности на земната цивилизация, която се оказва мисловно неподготвена за подобна катастрофа. Започва зловеща игра на надлъгване между трителяни и земляни, между стеногледци и стенобойци, като в крайна сметка съдбата на двете цивилизации попада в ръцете на неочаквани герои – пенсиониран полицай и влюбен астроном.
Защо да я прочетете: За да се подготвите за предстоящата трета част от настоящата поредица, озаглавена Безсмъртната смърт.
Колко струва: 27 лева онлайн от Колибри и по-добрите книжарници.

ОЛИВ КИТРИДЖ на Elizabeth Strout (Кръг)

Историята: Отличеният с Pulitzer роман на Elizabeth Strout e плътен, проницателен и задълбочен портрет на сложната човешката психика и взаимоотношения. Свързващото звено в тринайсетте разказа е Olive Kitteridge – пенсионирана учителка по математика, която предизвиква страхопочитание у жителите на малко крайбрежно градче. Зад едрата осанка на суровата и груба жена се крие ненатрапчива чувствителност на човек, опознал тъмните сенки на болката. Отвъд грубия маниер, Olive е готова винаги да се притече на помощ, макар и с неконвенционални прийоми. Докато съгражданите й се борят със своите проблеми, тя често се оказва въвлечена в тях и не се страхува с безпощадна честност да назовава нещата с истинските им имена.
Защо да я прочетете: За да загреете за HBO минисериала по романа с Francis McDormand, Richard Jenkins и Bill Murray, спечелил осем награди Emmy.
Колко струва: 17 лева онлайн от Кръг и по-добрите книжарници.

ПИСМО ДО ДЪЩЕРЯ МИ на Maya Angelou (Лист)

Историята: Вече близо половин век книгите на Maya Angelou (1928 – 2014) неизменно са в списъците с бестселъри в САЩ и по света и живеят отделен живот в социалните медии, благодарение на десетки запомнящи се цитати. Писмо до дъщеря ми събира посланията на една от най-влиятелните дами в съвременната литература в 28 есета, стихотворения и поздравителни адреси, посветени на всички жени.
Защо да я прочетете: За да се запознаете с един бестселъров синтез на философията на Angelou, преди да си припомните нейните автобиографии Знам защо пее птицата в клетка и Мама и аз и мама, издадени от Лист.
Колко струва: 15 лева онлайн от Лист и по-добрите книжарници.

ЗАВИНАГИ ТВОЙ, ВИНСЕНТ на Vincent van Gogh (Кръг)

Историята: Кореспонденцията на Vincent van Gogh излиза отново на български в луксозно издание и с нов подбор след близо 50-годишно отсъствие. Първият и единствен превод на писмата е на Никола Георгиев от 1967. Кръг използва същия текст, но го редактира, датира и пренарежда наново според последните проучвания на специалистите от музея на van Gogh в Амстердам. Завинаги твой, Винсент събира най-значимите писма на художника до неговия по-малък брат Тhео, разкриващи го като чувствителен и раним човек, смел мечтател и състрадателен хуманитарист. Сборникът хвърля светлина върху неговите нереализирани религиозни търсения и болезнени любовни разочарования преди да се посвети на изкуството.
Защо да я прочетете: Защото Завинаги твой, Винсент е съкровище за всеки, заинтригуван от личността на van Gogh, от неговото изкуство, от стремежа към себедоказване и от живеенето въпреки всичко. Новото издание е придружено и от дълъг уводен текст, посветен на живота и творчеството на художника и от подробни бележки под линия. Горната снимка не дава достатъчно добра представа, но художественото оформление на Весела Карапетрова превръща това издание в безпощадно красив книжен шедьовър за колекционери.
Колко струва: 28 лева онлайн от Кръг и по-добрите книжарници.

ВЕЧЕН ГРАД на Богдан Русев (Софтпрес)

Историята: Запознайте се с тандема Филипова/Бързаков, психоложка с възмутително новаторски подход и барман със смущаващо високо IQ, които се оказват въвлечени в разследване на няколко подозрителни самоубийства в Пловдив – град, привличащ туристи с хилядолетната си история и инвеститори със завидния си рекламен потенциал. След загадъчната смърт на пациентка на д-р Филипова/гадже на Бързаков, дуото започва свое собствено разследване. Но вместо да открият убиеца, двамата се оказват въвлечени в опасна игра, в която друг дърпа конците. Броят на жертвите се увеличава и макар отстрани случаите да изглеждат като самоубийства, съвпаденията са твърде много.
Защо да я прочетете: Частният детектив Ники Вълков остава в историята, поне засега. Вечен град е първият съвременен криминален роман за Пловдив на Богдан Русев, който има достатъчно детайлни впечатления от живота си в и близо до града, за да създаде хипнотизиращ, заплетен и непредсказуем сюжет за алчност, завист и пари.
Колко струва: 16 лева онлайн от Софтпрес и по-добрите книжарници.

СМУТ В ЧУВСТВАТА И ДРУГИ НОВЕЛИ на Stefan Zweig (Колибри)

Историята: Смут в чувствата и други новели е третият от поредицата сборници, в които Stefan Zweig представя новелите си на тематичен принцип. Настоящият том излиза за пръв път през 1927 и съдържа три новели за противоречивите чувства, раздиращи човешката душа: Двайсет и четири чаcа от живота на една жена, Смут в чувствата. Записки на тайния съветник Р. фон Д. и Разрухата на едно сърце.
Защо да я прочетете: Заради таланта на този писател с необикновена чувствителност да рисува изящни психологически портрети и хроники на историческа епоха, белязана от трагедии.
Колко струва: 16 лева онлайн от Колибри и по-добрите книжарници.

СИРЕНИТЕ ОТ ТИТАН на Kurt Vonnegut (Кръг)

Историята: Две неща като за начало: далечното бъдеще и марсианска инвазия. Едновременно симпатичен и противен, Malachi Constant е най-богатият и безхаберен късметлия на Земята, чийто живот тръгва в непредвидима посока, когато поемa на случайно междупланетарно пътешествие. Опитът да запълни вътрешната пустота и да намери решение на преследващата го екзистенциална дилема го повежда през поредица от събития, които ще го променят завинаги.
Защо да я прочетете: Типичното за Vonnegut остро негодувание към функционирането на обществото се проявява във всеки ред на тази безкомпромисна и главозамайваща сатира, несъмнено повлияла Douglas Adams за неговия Пътеводител на галактическия стопаджия. Вторият роман на Vonnegut е важен и заради начина, по който се противопоставя на религиозното самовглъбяване на обществата, представяйки съществуването на целия човешки вид като жертва на мащабна извънземна шега. Цинизмът му предизвиква както смях, така и чист екзистенциален ужас, но суровото остроумие на Vonnegut е просто инструмент за разгръщане на послания за правда и морал.
Колко струва: 16 лева онлайн от Кръг и по-добрите книжарници.

СЪБРАНИ РАЗКАЗИ на Kurt Vonnegut (Сиела)

Историята: Само един Vonnegut не стига, затова си набавяме цели три в рамките на месец. Авторът на важни романи като Кланица пет, Фокус-бокус и Закуска за шампиони е познат у нас основно с по-дългата си проза, но Сиела решава да поправи тази несправедливост с два луксозни и мащабни тома с всичките му разкази – не само познати и вече превеждани на български, но и такива, които се появяват за пръв път и на английски. 98-те разказа на Vonnegut от списания, колекции и други сборници са организирани тематично по категории (Война, Жени, Наука, Романтични връзки, Работна етика срещу слава и богатство, Поведение, Диригентът на оркестъра и Футуристични), писани между 1941 и 2007 и преведени от някои от най-добрите български преводачи – Надя Баева, Венцислав К. Венков, Владимир Германов, Мартин Загорчев и Петя Петкова.
Защо да я прочетете: За да попълните Vonnegut колекцията с луксозни издания с трърди корици, да се запознаете с интересни факти за живота на американския класик в предговора на Dave Eggers и да си припомните с усмивка думите на агента на Vonnegut при отказ за публикация на разказ навремето: Запази го за сборник с пълни съчинения, който ще издадат някой ден, като станеш известен. Което може да отнеме време.
Колко струва: 40 лева онлайн от Сиела и по-добрите книжарници.

Още добри книги? В предишните издания на Boyscout Book Club ТУК.